Actiunile de control efectuate de specialistii APIA Neamt in fermele vegetale si zootehnice au ajuns la final. Astfel de verificari s-au facut la nivel national
Nu au fost verificate toate suprafetele pentru care fermierii nemteni au solicitat subventii, ci doar esantioanele stabile de calculator, la APIA Central. Astfel, la nivelul judetului Neamt, au fost esantionati 14 fermieri pentru controlul tematic in teren, control care se face pe baza de GPS. La controalele prin teledetectie au fost esantionati 1533 fermieri, unde verificarea s-a facut prin fotografiere din avion. La aceste esantioane s-a urmarit si respectarea cerintelor de eco-conditionalitate si de agromediu.
In timpul controalelor nu s-au cautat „noduri in papura”, gasirea de nereguli cu tot dinadinsul. Directorul APIA Neamt a declarat ca nu este vorba despre nereguli majore, ceea ce s-a gasit in teren. Vorbim de neconcordante intre suprafata din teren si cea inscisa in cererea de subventii, dinferente intre culturile declarate si cele din teren. Probleme mai mari sunt in cazul fermierilor care au angajamente de agromediu si de eco-conditionalitate, aici neregurile constate se lasa cu sanctiuni mai dure. Este vorba si de bani mai multi pe care ii primesc fermierii din zona montana defavorizata, acolo unde se dau astfel de subventii.
Din sectorul zootehnic, primele care au intrat la verificare au fost fermele de oi si capre. In cazul lor, prin lege, termenul de finalizare a verificarilor a expirat in data de 28 septembrie 2014. Si in sectorul zootehnic, la speciile de ovine si caprine, controalele s-au facut tot prin esantionarea realizata de APIA Bucuresti. Din Neamt au fost luate la verificat 274 de ferme de ovine si caprine. Pe durata controlului, inspectorii de la APIA Neamt verfificat daca exista concordanta intre numarul de animale inscris pe cererea de subventii si cele aflate in batatura.
Din 16 octombire, incepe de punerea cererilor de autorizare la plata a subventiilor cuvenite pe unitatea suprafata. Conditiile si modalitatile de acordare a platilor directe pe care trebuie sa le respecte fermierii sunt mai multe. Teren agricol pentru care se dau subventii trebuie sa aiba suprafata de cel putin 1 ha, cu suprafata parcelei agricole de cel putin 0,3 ha. In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei este de cel putin 0,1 ha. S-a verificat si respectarea cerintelor de eco-conditionalitate pe toata suprafata agricola a exploatatiei. Ne referim la bunele conditii agricole si de mediu, cerintele legale in materie de gestionare si cerintele minime relevante pentru masura de agro-mediu.