Doi copii din Gadinti, cu varste de 12 si 13 ani au ajuns la spitalul din Roman ieri dimineata (11 decembrie) dupa ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon. Ei au fost gasiti de parinti in pat tremurand si nu puteau sa se trezeasca. Cel mai probabil, monoxidul de carbon a fost degajat in urma arderii lemnelor intr-o soba din camera.

Copiii au fost preluati de ambulanta si transportati la Sectia Pediatrie a spitalului din Roman.

Comunicat Serviciul de Ambulanta Judetean Neamt:

  • 12.2017, ora 08:24, Gâdinţi – Roman, 2 copii intoxicaţi cu CO: pacient sex masculin, 13 ani, diagnostic: intoxicaţie cu CO, preluat de un echipaj cu asistent medical şi predat la Pediatrie – Roman si pacient sex masculin, 12 ani, diagnostic: intoxicaţie cu CO, preluat de un echipaj cu asistent medical şi predat la Pediatrie – Roman;

Monoxidul de carbon (CO) este un gaz asfixiant foarte toxic. El este inodor (fără miros), incolor şi insipid (fără gust), ce nu poate fi detectat cu simţurile noastre normale. În momentul în care concentraţia de oxigen se diminuează la nivelul focarului de ardere şi mai ales atunci când concentraţia oxigenului devine mai mică de 14%, producţia de monoxid de carbon este majoritară.

Intoxicaţiile cu monoxid de carbon apar adesea din cauza defecţiunilor la aparate de încălzire cu combustie, precum sobă, şemineu, aragaz, radiator cu petrol, grătare ori autovehicule în funcţionare în încăperi închise. Nivelul redus de oxigen conduce la o ardere incompletă a gazului, astfel încât în încăpere este degajat monoxid de carbon. Una din cele mai frecvenţe cauze ale intoxicării cu monoxid de carbon sunt instalaţiile de încălzire cu combustie, insuficient ventilate.

Ţineţi cont că simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon sunt asemănătoare cu cele ale gripei. Dacă aveţi dureri de cap, ameţeli, stări de greaţă şi dureri de piept, nu vă grăbiţi să beţi un ceai şi să luaţi un antiviral. Verificaţi mai întâi dacă stările de rău dispar sau nu la aer curat. Dacă vă simţiţi rău doar în casă (sau în alt mediu închis), verificaţi instalaţia de gaze.

Potrivit crucea-rosie.ro, o concentraţie foarte mare de monoxid de carbon vă pune viaţa în pericol, fiind de ajuns câteva minute de expunere pentru a suferi un atac cerebral, infarct, pierderea memoriei şi, în cele din urmă, deces.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.