Deși numărul cazurilor de abuz asupra copiilor este într-o ușoară scădere, în județul Neamț, în luna septembrie, 60 de cazuri au fost anchetate de angajații Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț. 27 din aceste cazuri s-au înregistrat în mediul urban, iar 33 în rural.
Cei mai mulți copii suferă din cauza neglijenței din partea familiei. Astfel, cei de la DGASPC au anchetat, în septembrie, 29 de cazuri de neglijență a minorilor, 11 dintre acestea fiind în mediul urban și 18 în rural. „Au fost înregistrate 12 cazuri de abuz emoțional, șase cazuri de comportament delincvent, două cazuri de abuz sexual – ambele în mediul rural și două cazuri de abuz fizic. De asemenea, a fost raportată dispariția a nouă copii, dintre care șase au fost din mediul urban“, a precizat Magda Vasilache, purtătorul de cuvânt al DGASPC Neamț.
Specialiștii Serviciului Abuz din cadrul DGASPC Neamț au propus două măsuri de protecție specială: plasamentul în regim de urgență în cadrul unui serviciu de tip rezidențial din subordinea DGASPC pentru o adolescentă abuzată sexual și plasamentul la un asistent maternal profesionist din rețeaua Direcției pentru un copil ale cărui nevoi de dezvoltare erau neglijate.
517 cazuri de maltratare a copiilor în 2015
În luna august a acestui an, au fost instrumentate 65 de cazuri de abuz, iar în iulie au fost 70 de astfel de situații. În total, de la începutul acestui an și până la data de 30 septembrie, s-au consemnat 517 cazuri de maltratare a copiilor. S-a constatat însă și o implicare mai mare a populației, fiind semnalate pe toate căile – în scris, telefonic, pe mail sau direct, mult mai des astfel de cazuri de abuz de la diverse categorii de persoane, ceea ce denotă o preocupare mai intensă pentru siguranța celor mici. „Din păcate, numărul cazurilor de abuz este în continuare mult prea mare, semn că societatea încă nu este pregătită să-i trateze pe cei mici cu respectul și cu dragostea de care au nevoie. Îmbucurător este însă că tot mai multe persoane sunt interesate să prevină astfel de situații, fapt demonstrat de creșterea numărului de semnalări pe toate căile. Este foarte important ca toți adulții să țină minte că raportând un caz de abuz sau de neglijare suspectate se poate preveni ca un copil să sufere leziuni severe, probleme severe emoționale, care pot dura toată viața sau chiar situații tragice ce pot duce la decesul copiilor. Orice persoană care face astfel de raportări beneficiază de confidențialitate, dar pot fi făcute sesizări și anonim, toate urmând a fi verificate“, a declarat Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.
Andreea AMARIEI