Inca de la nastere, copilul poate dezvolta afectiuni oculare care, nedepistate si netratate corespunzator, pot duce la stadii accentuate de boala, pana la pierderea ireversibila a vederii. In tara noastra nu exista niciun program de preventie prin care medicul si pacientul – respectiv parintii sa fie obligati la testari periodice, iar pe plan local nici nu exista un medic oftalmolog pediatru. Iar daca totusi prin grija parintilor copilul ajunge la un specialist si este diagnosticat, orice procedura de corectare a vederii se face numai contra-cost. La Policlinica din Piatra Neamt, fiecare sedinta in care se acorda servicii cu ajutorul aparatelor ortoptice costa 10 lei. Sunt proceduri pe care Casa de Asigurari de Sanatate nu le deconteaza. Potrivit unui studiu efectuat la nivel national, 4-5% din copiii nascuti intr-un an sunt strabici iar  50% au ambliopie (vedere scazuta sau ochi lenes). Or, dupa cum sublinia dr. Mihaela Covrig- reprezentantul medicilor de familie din Neamt, daca unui nou-nascut i se depisteaza strabism, singura cale de a-i corecta vederea este aplicarea unor lentile de contact care, in tara noastra NU sunt decontate de Casa de Asigurari de Sanatate.

Potrivit specialistilor, glaucomul congenital este o alta afectiune foarte grava care poate fi depistata frecvent cand copilul are intre 3-9 luni. Aceasta afectiune datorata cresterii tensiunii intraoculare (a lichidului din ochi) se manifesta prin lacrimare, fotofobie (copilul se fereste de lumina) si marirea unuia sau a ambilor globi oculari. Tratamentul este chirurgical si trebuie efectuat de urgenta, pentru ca netratata, aceasta afectiune duce la orbire. Astfel de interventii chirurgicale nu se pot efectua decat in centrele universitae din tara, unde se acorda servicii de chirurgie oftalmologica pediatrica. Din cand in cand, pe la cabinetele medicale private din judet acorda consultatii oftalmologi pediatri din centre universitare, insa numai contra-cost.

Dr. Anca Dulfu, singurul medic oftalmolog ramas “pe metereze” in Ambulatoriul de speicalitate din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt (policlinica), nu are specializare in oftalmologie pediatrica. Din punctul sau de vedere, examinarea periodica a vederii copilului este foarte importanta, “pentru ca orice problema aparent nesemnificativa poate afecta globul ocular ireversibil, daca nu este tratata corespunzator”. Ajung la dumneaei la cabinet, zilnic, foarte multi tineri cu miopii accentuate, care si-au neglijat problemele de vedere ani la rand.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.