Actualizare-3: Vezi AICI- Drept la replică DGASPC Neamț- Cazul copilului subnutrit, din Târgu Neamț

Actualizare-2: Vezi AICI- PSD Neamț, replică pentru liberali: PNL Neamț „dansează“ pe spinarea unui copil greu încercat de soartă

Actualizare-1: Liberalii cer autoritatilor statului sa se autosesizeze- PNL Târgu Neamț, despre cazul copilului subnutrit, lăsat fără ajutor: ”Indiferența PSD poate ucide! Cei vinovați trebuie să plătească”

Stirea initiala: Un copil din Targu Neamt, cu handicap grav, a fost lăsat in voia sortii de Comisia pentru Protectia Copilului (presedinte Daniela Soroceanu, secretara judetului Neamt) din cadrul DGASPC Neamt, institutie subordonata CJ Neamt.

In luna martie 2022 (informatie confirmata oficial pentru tvmneamt, atat de DAS Tg. Neamt cat si de DGASPC Neamt), DAS Targu Neamt (Directia de Asistenta Sociala) trimitea o sesizare catre Protectia Copilului Neamt, prin care se solicita interventia intr-un caz cu un copil găsit intr-o stare deosebit de grava. Băitul suferă de handicap grav si la varsta de un an si sase luni, cantareste doar 6 kg, in conditiile in care un nou nascut are 3 kg sau chiar mai mult. Era evident vorba despre malnutritie, adica băiețelul era extrem de prost ingrijit, chiar infometat.

Conform informatiilor noastre, după sesizare, reprezentanti ai Comisiei pentru Protectia Copilului, au fost la domiciliul copilului (data nu a putut fi cofirmata cu exactitate de DGASPC), au văzut, au constatat, au făcut niste recomandari parintilor si.. au plecat, plasand cazul sub monitorizare. Băiatul este lăsat in continuare in grija parintilor săi, care suferă amandoi de handicap mintal mediu, deci, pot avea dificultati in ceea ce priveste ingrijirea unui copil, drept dovada, ca acesta a ajuns subnutrit.

Desi cantarea doar 6 kg la un an si jumatate, niciun dintre specialistii in Protectia Copilului, nu s-a gandit să pună mana pe telefon si sa cheme o ambulanta, fiind mai mult decat clar că la un asemenea stadiu de subnutritie, viata băiatului era in mod evident in pericol. Un copil lăsat fără ajutor medical intr-o asemenea stare, poate rămâne cu grave sechele pentru toata viata, asta daca supravietuieste. Totodata, să nu soliciti ajutor medical intr-o asmenea situatie, poate fi abatere penala: ”Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunţa de îndată autorităţile de către cel care a găsit o persoană a cărei viaţă, integritate corporală sau sănătate este în pericol şi nu are putinţa de a se salva se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”, spune Codul Penal.

La un moment dat, după vizita celor de la Protectia Copilului, parintii îl duc pe băiat la Spitalul din Targu Neamt, unde s-ar fi refuzat internarea acestuia, fiind îndrumati către Spitalul Judetean Neamt. Potrivit surselor tvmneamt, nici aici nu este internat copilul, fiind trimis acasa, pe motiv ca este in stare prea grava, ceea ce este de-a dreptul halucinant si de neconceput pentru orice unitate sanitara din lumea civilizata. Desigur (daca se confirmă), toti cei care au refuzat să acorde ajutor medical biatului, ar trebui cercetati pentru infracţiuni privind obligaţia de asistenţă a celor în primejdie – Lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate. Dar asta se poate intampla numai daca se autosesizeaza un procuror sau politist, ceea ce in ultimii ani, este de domeniul SF in judetul Neamt.

Abia joi, 21 iulie, deci după 4 luni de zile, rastimp in care copilul a fost lăsat in grija parintilor cu handicap mintal (practic, in grija Domnului), acesta a ajuns intr-o familie de asistenti maternali, care urmeaza sa se ocupe și de problemele lui medicale, iar faptul ca a supravietuit pana astazi, poate fi considerat o minune.

De ce a fost nevoie de atat de mult timp si de ce Protectia Copilului nu a fost in stare in 4 luni de zile să-l ducă pe băiat intr-o unitate medicala de specialitate, ramane un mister, avand in vedere ca DGASPC dispune de specialisti si de un buget enorm pentru astfel de cazuri.

Comisia pentru Protectia Copilului are si o pagina oficiala de facebook, unde apar numeroase postari despre laborioasa activitate, insotite de zeci de poze cu Daniela Soroceanu in prim plan, explicand nemtenilor câtă trudă se depune minut de minut, oră de oră, pentru binele copiilor judetului.

O astfel de postare este de pe data de 14 iunie si se refera la o sedinta a Comisiei pentru Protectia Copilului, care a avut loc, culmea, chiar la Targu Neamt, unde un copil in stare grava era lasat de izbeliste de institutia care ar fi trebuit sa se ocupe de cei ca el.

Ionut CORFU (foto coperta- imagine cu caracter ilustrativ)

 

 

 

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Bă da cata potenta intelectuala in aceasta familie: sotul profesor si director muzeu, soția secretar judet si presedinte asociatie, fiul consilier parlamentar la 20 si ceva de ani…si te miri de o ducem astfel???Sa mai exerseze cu defilarea,ramane in istoria paradelor militare,prin cea mai jenantă prezența ca prefect…..mori de ras cand te uiți la filmuleț……

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.