Aparitia unui caz de meningita virala la o grupa de copii de la o gradinita a pus pe jar Directia de Sanatate Publica Neamt. Imediat dupa ce vineri, 12 decembrie, un copilas cu simptome de meningita virala a fost dus cu salvarea la spital, epidemiologii din cadrul DSP Neamt au dispus aplicarea masurilor specifice pentru limitarea transmiterii virusului in colectivitate. Drept urmare, s-a procedat la dezinfectia clasei, a blocului alimentar si a grupurilor sanitare. Dr. Roxana Pipirigeanu, epidemiolog sef in cadrul DSP Neamt, a declarat ca, la gradinita cu pricina, a dispus efectuarea triajului epidemiologic zilnic, avand in vedere ca meningita virala poate fi contagioasa si-i sfatuieste pe parinti sa fie atenti la starea sanatatii copiilor, iar la cel mai mic semn de boala sa-i duca la medic. Copilul cu simptome de meningita a ramas internat in sectia de Boli infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt pentru tratament sub supraveghere medicala.

Meningita virala, in cazurile severe, poate duce la febra si frisoane. Boala poate fi transmisa prin mancare, apa si obiecte contaminate. Afectiunea se manifesta prin gat intepenit si durere in zona cervicala, febra, dureri de cap, stari de voma, somnolenta, dureri musculare, frisoane, fotofobie (bolnavul nu suporta lumina). In cazul copiilor foarte mici pot aparea iritatiile pe piele, refuzul de a manca si plansetele atunci cand sunt tinuti in brate.

Este foarte important consultul de specialitate imediat ce se observa simptomele descrise mai sus deoarece numai un medic poate stabili cu exactitate daca este meningita si, daca da, ce tip este si ce tratament se impune.

Pentru confirmarea diagnosticului, se recurge la teste de sange, putandu-se ajunge la punctie lombara -care consta in prelevarea unei mostre de lichid cerebro-spinal si se va testa pentru depistarea prezentei de microorganism care pot cauza meningita – ori la tomografie computerizata. Meningita virala poate fi tratata cu medicamente antiinflamatoare si prin consum ridicat de lichide, care grabesc vindecarea. Tratata corespunzator, aceasta forma de meningita poate fi vindecata in mai putin de doua saptamani.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.