Un mare semn de intrebare se ridica legat de asa-zisele decese din cauza Covid 19: de ce nu se fac necropsii? In contextul in care zilnic se raporteaza pacienti morti dupa ce au fost infectati cu coronavirus, un reputat medic roman afirma ca in cazul unor epidemii sau pandemii, necropsiile au un rol extrem de important in stabilirea modului cum actioneaza si cum se manifesta virusul. Tot in urma necropsiilor se poate ajunge la anumite concluzii privind stabilirea unui eventual tratement pentru combaterea virusului. În Romania insa, nu s-a facut nicio necropsie, decedatii fiind dusi direct la groapa, in sicrie sigilate.

Medicul Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, susţine că renunţarea la necropsii în cazul pacienţilor decedaţi din cauza COVID-19 reprezintă o greşeală gravă, care a lăsat loc teoriilor conspiraţioniste.

„În 1761, la optzeci de ani, Giovanni Battista Morgagni (25 februarie 1682 – 6 decembrie 1771) a publicat lucrarea De Sedibus et causis morborum per anatomem indagatis, care a făcut din anatomia patologică o știință. Anatomia patologică a introdus în medicină o abordare bazată pe exactitate și precizie. Astăzi, nu există manual de medicină, care să nu aibă (la descrierea unei boli) un capitol consistent de anatomie patologică, iar, în practica medicală, terapia (în majoritatea cazurilor) este condusă pe baza rezultatelor explorării anatomo-patologice. Astăzi, anatomia patologică poate contribui la caracterizarea unor modificări care pot fi specifice (patognomonice) pentru o anumită maladie sau generale (nespecifice) – prezente în mai multe afecțiuni.

Întotdeauna, la apariția unei noi afecțiuni, pentru a stabili un protocol terapeutic eficient, se studiază modificările macro- și microscopice, imunologice, citogenetice etc. determinate de noua boală. Acest lucru a fost valabil până la apariția pandemiei COVID-19. În această pandemie, avem studii cu privire la structura noului coronavirus, avem studii epidemiologice, studii clinice etc. și aproape deloc cercetări anatomopatologice. Aceasta deoarece nu s-au efectuat necropsii. Pare cel puțin bizar ca OMS și autoritățile sanitare, printre numeroasele recomandări, au “uitat” să solicite efectuarea necropsiei la cei declarați decedați ca urmare a COVID-19.

Explicații date de autorități (inclusiv de cele române):

a. Pericolul de infectare al personalului medical care efectuează necropsia. Argumentul nu stă în picioare. Medicii anatomo-patologi și legiști sunt instruiți încă din perioada rezidențiatului cum să procedeze (ce măsuri de siguranță se aplică) în situațiile cu înalt risc biologic. Chiar în afara pandemiei, ei au lucrat cu produse biologice infectate de diferite bacterii și viruși. Au echipamente de protecție și știu să le utilizeze. Am lucrat peste 49 de ani în domeniu, am efectuat peste 1000 de necropsii și pot afirma că riscul de infectare este substanțial mai mic decât pentru medicii de familie, urgentiști sau anesteziști. Mai ales că, atunci când se face necropsia, se știe că a fost pozitiv la testare și se pot lua măsurile de diminuare a riscului. În plus, decedatul nu respiră, nu tușește, nu strănută ca să transmită virusul pe cale aeriană.

b. Nu există capacitate și logistică pentru a efectua necropsiile. Poate în perioada de vârf acest argument să fie valabil. Dar nu este obligatoriu să se efectueze necropsia absolut la toate decesele. Se poate efectua la capacitatea maximă a țării respective. În România, acest argument nu funcționează. La numărul de decese înregistrate se puteau efectua necropsia cu un efort minim. Mai mult, modul de dispersie a cazurilor permitea detașarea unui număr de anatomo-patologi și legiști în focarele epidemice.

Recomandarea de a nu se efectua necropsia la decedații COVID-19 lasă loc liber la diferite speculații care circulă în spațiul public:

1. Nu se dorește a se preciza cauza reală a morții, deoarece nu se diferențiază între cei care au murit din cauza coronavirusului și cei care au murit din cauza altei patologii, dar au fost pozitivi la testare. În acest mod se exagerează gravitatea pandemiei, se justifică, pe de o parte, limitarea drepturilor civile (și implicit criza economico-socială indusă), iar pe de alta parte, se amplifică profitul corporațiilor din domeniul medical.

2. Nu se dorește a se dezvălui carențele sistemelor medico-sociale incapabile să gestioneze o problemă de sănătate publică. Există voci (din ce în ce mai numeroase) care pun decesele numeroase din spitale și așezăminte pentru bătrâni pe seama acestor carențe. De exemplu, se afirmă că în COVID-19 nu pneumonia este pericolul maxim, ci microtrombozele și infecții asociate. Dacă e adevarat, atunci tratamentul cu anticoagulante și antibiotice este indicat. Intubarea și ventilarea mecanică fac mai mult rău decât bine. În absența unor studii anatomo-patologice consistente o asemenea ipoteză nu poate fi nici infirmată, nici confirmată.

3. Se încearcă un experiment social global condus de o “ocultă“ transnațională (formată din mari corporații, oameni politici, oameni de știință și mass-media) care încearcă să impună o “dictatură politico-medicală” folosind un virus creat în laborator. Aflarea adevărului prin necropsii ar constitui o piedică pentru acest plan.

În concluzie, neefectuarea necropsiilor în COVID-19 constituie, după opinia mea, o mare eroare. S-a renunțat la o metodă științifică de fundamentare a planului de combatere a pandemiei și s-a lăsat loc teoriilor conspiraționiste”, scrie Vasile Astărăstoae pe Facebook.

Un alt cunoscut medic merge mai departe cu explicatiile legate de isteria coronavirus si afirma ca numarul infectatilor cu Covid 19 este umflat artificial. El crede ca in spatele demiterii lui Streinu Cercel a fost chiar acest motiv.

Cunoscutul doctor Răzvan Constantinescu face o serie de afirmații de-a dreptul incredibile referitoare la demiterea lui Adrian Streinu-Cercel de la șefia comisiei științifice anti-COVID, din cadrul Ministerului Sănătății.”În ciuda raportărilor false, numărul de decese în relație cu infecțiile respiratorii nu este mai mare decât în anii precedenți. Pentru că nu a reușit să asigure numărul suficient de victime pentru a umfla gogoașa pandemiei și a justifica furtul masiv în condițiile prăbușirii economiei, Streinu-Vaccinel a fost sacrificat chiar de gașca din care face parte. Dacă numărul de îmbolnăviri va continua să scadă, meritele vor fi ale guwernerilor BND, în frunte cu Oligo, Etilo și Agro – eroii noștri; dacă se va reuși totuși inducerea unei noi creșteri, atunci se va spune că măsurile aberante au fost justificate, iată, de pericolul uriaș.
În fața golăniei instituționalizate și cocoloșite de presa înfometată, nu avem apărare. Nu avem ce face decât să așteptăm cuminți spargerea buboiului care, dacă se va produce, asta se va întâmpla în SUA.”, a scris, pe Facebook, Răzvan Constantinescu.

În luna februarie, doctorul ieșean răbufnea pe tema coronavirusului.

La vremea respetivă, cunoscutul doctor se oferea voluntar să se infecteze cu coronavirus, pentru a le demonstra oamenilor că nu va muri.

GRIPA PENTRU PROȘTII ISTERIZAȚI

Ca să-i lămuresc pe imbecilii care umblă cu chiloțeii pe nas prin aeroporturi, mă ofer voluntar să mă infectez cu virusul vieții. Să vadă și ei un medic nevaccinat ”antigripal” (o tâmpenie, având în vedere polimorfismul virusurilor gripale) care nu moare, frate, deși ”a susținut ciuma roșie” (!)
Prostovănimea lumii în care trăim nu pricepe nimic, se comportă ca o turmă, de aceea este ușor de manipulat. Ea nu poate înțelege că astfel de virusuri nu prezintă pericol vital decât pentru categoriile cu risc maxim: cirotici, neoplazici, vârste extreme, pacienți cu insuficiență cardiacă severă, BPOC, imunodeprimați (aș adăuga eu, și cei care s-au vaccinat aiurea pentru orice prostie). Generația ”i-phone” poartă barbă și glezne goale, mască de pânză pe facies, urlă că vrea nu știu ce țară ca afară, iese la proteste în mod ovin, se vaccinează în draci ca să-și facă rost de vreo leucemie și apoi se plânge că statul nu face nimic pentru ei, nu îi pune biberonul. Mortalitatea gripei ”Covid-19” este de 2,4%, comparativ cu 2,1% cât a fost cea a epidemiei de gripă din 2018. Și atunci de ce vă isterizați, glezno-barbișoanelor?”, scria, pe Facebook, Constantinescu.

Ca suport de comparatie, în luna martie 2018, in judetul Neamt erau inregistrate mii de cazuri de gripa si pneumonii, cu sute de pacienti internati. Nu s-a raportat nicio epidemie, s-a raportat un singur deces si nu s-a declarat stare de urgenta (Mai multe detalii, AICI)

Astazi, 27 aprilie, in Spitalul Judetean Neamt sunt internati aproximativ 450 de pacienti cu Covid 19, foarte multi dintre ei fiind asimptomatici si s-au declarat 21 de decese fara sa poata spune cineva daca oamenii aceia au murit exclusiv din cauza virusului. Fata de anul 2018, astazi este declarata stare urgenta, iar populatia este tinuta in izolare.

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.