APIA Neamt elibereaza adeverinte pentru beneficiarii ajutoarelor nationale tranzitorii din sectorul zootehnic, la specia bovine. Este vorba de cei care intentioneaza sa acceseze credite bancare in contul suventiilor cuvenite pe anul 2014. Creditele ofera fermierilor nemteni posibilitatea utilizarii de resurse financiare necesare activitatilor curente, pâna la efectuarea, de catre APIA Neamt, a platii primelor pe exploatatie si pe cap de animal.
Este pentru prima data când, la subventiile alocate pentru specia bovine, plata se face in chiar cursul anului pentru care au fost depuse cererile de sprijin financiar, chiar daca este vorba de o plata partiala, asa cum se va proceda de asta data. Pâna acum, platile incepeau din anul urmator depunerii dosarului de subventii. Acum, crescatorii de bovine pot primi, in avans, suma de 300 lei pe cap de animal.
Este vorba de banii care sunt alocati de la bugetul national, nu de la cel comunitar. Adica, este vorba doar de bani românesti. Când vor veni si banii europeni, suma se va completa pâna sa acopere totalul de plata. Se vorbeste de 700 lei pe cap de animal. Deci, fermierul ar mai avea de primit o diferenta de 400 lei pentru un animal. In judetul Neamt, crescatorii de bovine au depus 7509 cereri de subventii, pentru un efectiv total in jur de 34.000 capete.
La solicitarea scrisa a fermierului, APIA Neamt elibereaza o adeverinta de inregistrare a fermierului prin care confirma ca beneficiarul a depus cererea de plata – sectorul zootehnic la specia bovine pentru anul 2014, ca s-au efectuat verificarile privind datele din cererea de solicitare a subevtiei , pâna la data emiterii adeverintei, precum si numarul de animale solicitate pentru schema decuplata de productie in sectorul carne prima pe cap de animal. In adeverinta se precizeaza ca beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plata la data emiterii adeverintei si ca beneficiarul a atasat cererii toate documentele prevazute de legislatia in vigoare, suma cuvenita pentru beneficiarii de subventii in sector zootehnic.
Distribuie știrea:
Articolul anterior
Insuficienti bani pentru analize medicale
Articolul următor
Subventii mai mari, pentru micii fermieri