Un efect al maririi slariului minim pe economie, pe care putini l-au sesizat, este o noua majorare a salariilor bugetarilor, pentru ca salariile lor sunt calculate in functie de salariul minim pe economie.

Potrivit primarului Dragos Chitic, cresterea ar putea fi de aproximativ 30% si se produce odata cu cu cresterea salariului minim pe economie la 1.900 de lei, masura pe care Guvernul a anuntat ca o va implementa de la 1 ianuarie 2018.

Acest lucru este foarte posibil sa aiba efecte dezastruoase pentru bugetele institutiilor publice. Prima crestere a salariilor din luna iunie a acestui an, a fost un ”soc financiar caruia primaria Piatra Neamt a reusit sa-i faca fata fara sa fie afectata intretinerea orasului”, a declarat Dragos Chitic vineri (27 octombrie) intr-o conferinta de presa la sediul PNL Piatra- Neamt.

Daca o eventuala noua marire a salariilor ar putea fi suportata chiar daca va fi greu, Chitic s-a aratat foarte ingrijorat de preconizata scadere a impozitului pe venit, tot de la 1 ianuarie, care ar produce o scadere dramatica a veniturilor primariei. ”Ramane sa vedem ce se va intampla dupa 1 ianuarie. Un impact negativ financiar asupra primariilor de orase il reprezinta scaderea impozitului pe venit de la 16 la 10%. Din cei 16%, primariile primesc 41,75%. Pentru Primaria Piatra- Neamt, asta inseamna 5 milioane de lei pe luna. Dupa reducere s-ar pierde 2 milioane de lei pe luna, ceea ce inseamna foarte mult.  Pot sa constat ca guvernantii actuali fac experimente pe poporul roman, ca pe niste cobai. Aceste masuri nu s-au mai aplicat in nicio tara.

Potrivit presei, la CJ Neamt deja sunt mari probleme cu banii dupa prima marire a salariilor si probabil ca o a doua marire ar putea baga institutia in faliment.

Singura primarie din judetul Neamt unde aceste socuri nu se vor resimti, este Poiana Teiului. Consilierii locali de acolo nu au fost de acord cu marirea salariilor, tocmai pentru ca bugetul nu permitea acest lucru. In Romania sunt doar 28 de primarii din 2.800, unde nu s-a acceptat marirea salariilor.

Guvernul a anuntat zilele trecute noi scaderi de taxe si impozite: reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, pentru unele pensii, pentru chirii, dobânzi, activităţi agricole, introducerea unei „contribuţii asigurătorii pentru muncă” de 2,25% pentru angajatori, majorarea nivelului salariului lunar brut în funcţie de care se acordă deducerea personală, reducerea cotei totale a contribuţiilor sociale obligatorii de la 39,25% la 37,25%, reducerea numărului contribuţiilor sociale de la 6 la 3.

Aceste masuri, coroborate cu noi cresteri salariale pentru bugetari, vor crea un dezastru financiar, dupa cum afirma surse din mediul de finante.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.