Dupa incidentul extrem de grav de ieri (6 februarie) de la scoala din satul Petru Voda, comuna Poiana Teiului, unde 5 copii (4 dintre ei nu au familii si sunt in grija maicutelor de la Manastirea Paltin, ia unul are doar mama) au fost intoxicati cu monoxid de carbon provenit de la o centrala termica defecta, iese la iveala cruntul adevar: ZERO lei pentru educatie, ZERO lei pentru scoli, dezinteres total pentru soarta copiilor.

Directoarea scolii a declarat astazi pentru tvmneamt.ro, ca din luna ianuarie 2017 de cand a preluat functia, scolile din comuna Poiana Teiului nu au primit niciun leu de la primarie, desi s-a apelat la primarita Ana Ancuta (PSD) in nenumarate randuri pentru a se aloca bani pentru intretinere si investitii in scoli. Raspunsurile au venit de fiecare data sub formă de promisiuni: vom vedea, vom face, încercăm, vom drege. In realitate, rezultatul demersurilor a fost ZERO lei pentru investitii si 5 copii nevinovati, care au vazut moartea cu ochii.

Din ianuarie 2017 de cand sunt director, primaria nu a dat bani decat pentru pentru transportul copiilor si pentru naveta cadrelor didactice. O singura data s-au dat bani in plus, in anul 2018, pentru o fosa septica, pentru ca nu se mai putea sta in scoala din cauza mirosului. Inainte de fiecare inceput de an am facut solicitari sa se aloce fonduri din bugetul local pentru investitii, insa nu am primit niciodata, nimic. Am fost chiar si in sedinta de Consiliu Local si am prezentat nevoile scolilor, dar cand s-au facut bugetele anuale, nu s-a alocat nimic pentru investitii in scoli, desi cel putin la Petru Voda, cladirea este in stare avansata de degradare. S-au facut solicitari si informari catre primarie si prin Consiliul de Administratie al scolii, unde doamna primar are un reprezentant care ar fi trebuit sa o informeze despre nevoile scolilor, insa rezultatul a fost de fiecare data acelasi”, a declarat Mariana Deleanu, directoarea scolii din Poiana Teiului.

Varianta cu ZERO lei pentru investitii in scolile din Poiana Teiului, este confirmata si de viceprimarul Paul Enache. Acesta spune ca a cerut vehement in sedintele de Consiliu Local sa se acorde bani pentru investitii in scolile din comuna, insa de fiecare data i s-a spus de catre primarita Ana Ancuta ca nu sunt bani. El nu exclude sa mai apara incidente cum a fost cel de ieri, poate chiar mai grave, pentru ca si cladirile sunt foarte degradate. ”In afară de bani pentru o fosă la Școala Iustin Pârvu nu a avut plăcerea (n.n. primarita Ana Ancuta) sa dea nici un ban pentru întreținerea școlilor. In fiecare an la votarea bugetului eu am cerut vehement să dăm bani pentru intreținere școlilor. Mâine poimâine o să avem surpriza să cadă tencuiala de pe pereti in școli. În Consiliul Local, de fiecare dată ni se spune că nu sunt bani.

Din acest motiv, la Primăria Poiana Teiului este mai dificil ,,BUGETUL ” doamna primar crede și in ziua de astăzi că bugetul este al ei de acasă și îl cheltuie cum vrea inima ei. Am cerut de foarte multe ori sa mi se prezinte documentele privind chletuirea banilor, insa de fiecare data m-am izbit de refuzuri.

UAT-urile sunt obligate să faca publice bugetele și asa putem sa aflăm că avem un buget foarte mare și te doare sufletul că o astfel de doamnă iși bate joc de bugetul comunități si al cetătenilor”, a declarat viceprimarul Paul Enache.

Bugetul comunei Poiana Teiului a fost in anul 2019 de exemplu, de peste 50 de miliarde de lei vechi, adica peste un milion de euro si ramane o enigma cum de nu s-au gasit bani pentru intretinerea scolilor. Pe ce s-au dus banii comunei, ar trebui sa spuna Curtea de Conturi care a facut un control (destul de prietenos spun gurile rele) la primarie la sfarsitul anului trecut, insa rezultatele raportului intarzie sa apara.

Referitor la incidentul de ieri, directoarea Deleanu a mai precizat ca scaparile de monoxid de carbon au fost de undeva din spatele centralei care este montata tocmai din anul 2006, deci a implinit vreo 14 ani. Ea spune ca a fost inlocuit sunurul de azbest asa cum recomandase ISU dupa controlul din noiembrie anul trecut, insa nu a putut face dovada inlocuirii, asa ca a fost amendata cu 250 de lei. Lipsa de implicare a administratiei locale, a facut gaura si in bugetul scolii. Institutia a fot amendata ieri de catre inspectorii DSP. ”Dupa controlul ISU de anul trecut, am cumparat sunurul de azbest pe care l-a inlocuit fochistul. Ieri nu am putut face dovada ca l-am inlocuit, de aceea am fost amendata cu 250 de lei. A fost amendata si scoala de catre DSP, cu 3.000 de lei, pentru ca nu s-au asigurat masuri de siguranta pentru sanatatea copiilor. Dar problema nu a fost de la acel sunur. S-a descoperit ca centrala si intreaga instalatie prezinta uzuri majore, de aici si degajarea de gaz”, a declarat Mariana Deleanu.

In timp ce scoala in care s-a produs incidentul este lasata in paragina de primarie, in satul Dreptu din aceeasi comuna exista o scoala nou nouta, dar…. inchisa. Scoala a fost complet modernizata in timpul mandatului fostului primar, Petru Bîia, insa a fost inchisa anul trecut de primarita Ana Ancuta.

Acum scoala unde ieri 5 elevi au fost la un pas sa-si piarda viata, este inchisa. Astazi se va face o expertiza ISCIR la centrala termica, si cel mai probabil, aceasta nu va mai putea fi folosita, iar scoala in care invata 130 de copii va ramane inchisa mult si bine, si cel mai probabil, elevii vor fi mutati la alta scoala. Alti bani, alta distractie.

In cauza a fost deschis un dosar penal, insa cel mai probabil, nu va fi stabilita nicio vinovatie. Dosarul penal a fost deschis pentru ca asa este procedura standard, iar vinovati penal nu pot sa existe, pentru ca victimele ar fi trebuit sa aiba peste 90 de zile de ingrijiri medicale, ceea ce este exclus. Prin urmare, singurele sanctiuni vor ramane cele doua amenzi: pentru directoare si pentru scoala. Si vor mai ramane vaietele primaritei, care spune despre incidentul de ieri ca totul este o razbunare politica, plus promisiunile ei din viitoarea campanie electorala, cand va promite comunitatii ca ea este cel mai potrivit candidat pentru interesele locuitorilor din comuna.

Si daca tot nu sunt bani pentru scoli la Poiana Teiului, pentru ifosele primaritei s-au gasit bani. A purtat un adevarat razboi cu Consiliul Local ca sa i se mareasca leafa, a fost cumparata o masina Dacia Duster pe care o conduce edilul (aici se adauga cheltuileile cu combustibil, reparatii, etc.), a fost angajat un consilier personal pentru primarita cu un salariu la care oamenii de rand nici nu viseaza, au mai fost angajate in primarie niste relatii si cunostinte (cam 5 la numar) ilegal, adica fara acordul Consiliului Local si fara o organigrama aprobata in CL. La capitolul proiecte, Primaria Poiana Teiului este tot ZERO, tot ce se investeste acum in comuna, fiind pe proiecte ale fostului primar.

Unde se duc in fiecare an cei 50 de miliarde de lei vechi nu se stie, insa la Poiana Teiului, un lucru este cert: ZERO lei pentru educatie, ZERO lei pentru scoli, dezinteres total pentru soarta copiilor. Asa ca in Consiliul de Administratie al scolii ar putea fi Alexandru Ioan Cuza, pentru ca fara bani de la primarie, acest for este inutil.

Comunicatul Serviciului Judetean de Ambulanta Neamt, privind interventia de ieri de la scoala din comuna Poiana Teiului:

06.02.2020, ora 08:26, Petru Vodă – şcoală, 5 copii cu intoxicaţie cu monoxid de carbon:

  • pacientă sex feminin, 12 ani; diagnostic: intoxicaţie cu monoxid de carbon; pacienta a fost preluată de un echipaj cu asistent medical şi predată la Pediatrie a Sp. Orăşenesc Tg. Neamţ;
  • pacientă sex feminin, 10 ani; diagnostic: intoxicaţie cu monoxid de carbon; pacienta a fost preluată de un echipaj cu asistent medical şi predată la CPU a Sp. Orăşenesc Tg. Neamţ;
  • pacientă sex feminin, 9 ani; diagnostic: intoxicaţie cu monoxid de carbon; pacienta a fost preluată de un echipaj cu asistent medical şi predată la Pediatrie a Sp. Orăşenesc Tg. Neamţ;
  • pacientă sex feminin, 11 ani; diagnostic: intoxicaţie cu monoxid de carbon; pacienta a fost preluată de un echipaj cu asistent medical şi predată la Pediatrie a Sp. Orăşenesc Tg. Neamţ;
  • pacientă sex feminin, 10 ani; diagnostic: intoxicaţie cu monoxid de carbon; pacienta a fost preluată de un echipaj cu asistent medical şi predată la Pediatrie a Sp. Orăşenesc Tg. Neamţ;
  • pacient sex masculin, 10 ani; diagnostic: cefalee; pacientul a refuzat transportul la spital.

Vezi si:Documente si fotografii Copii intoxicați în școală, inconștiență criminală. Primărița de la Poiana Teiului știa că centrala are defecțiuni

Primarita Ana Ancuta nu a putut fi contactata, insa daca doreste sa aiba un punct de vedere, o poate face pe adresa de mail tvmpiatraneamt@gmail.com

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.