Tone de azbest, material de contructie cancerigen, extrem de periculos pentru om si pentru mediu, au fost depozitate si plimbate de ici colo prin comuna Zanesti, pana la disparitie, sub ochii nepasatori ai Prefecturii Neamt si ai Garzii de Mediu, institutie care in alte imprejurari, este foarte operativa.

Foto cu azbestul depozitat in doua locuri de langa scoala:

La sfarsitul saptamanii trecute, publicatia vestea.net semnala ca in fata scolii din Zanesti sunt depozitate cantitati mari de deseuri azbest, material de contructie interzis in Romania, pentru ca poate provoca afectiuni respiratorii grave, pana la cancer pulmonar. A urmat o reactie foarte rapida a prefectei Daniela Soroceanu care a anuntat ca va dispune verificari in regim de urgenta. Anuntul prefectei pare sa fi fost de fapt doar un avertisment public pentru primarul comunei sa rezolve situatia in asa fel incat sa nu suporte rigorile legii, pentru ca a doua zi (luni, 26 august) a inceput o operatiune de ascundere a deseurilor cancerigene, la care potrivit surselor tvmneamt.ro a luat parte si primarul PSD al comunei Zanesti, Ioan Filip.

In total, langa scoala din comuna au fost depozitati 18-20 de paleti de azbest, provenit cel mai probabil de la o constructie dezafectata. Luni dimineata, in jurul orei 10, azbestul a fost incarcat intr-o remorca tractata de un tractor agricol apartinand unei asociatii agricole din Zanesti, cu numar de inmatriculare eliberat de primaria comunei. Remorca are numarul de inmatriculare NT-80-GVX.

Foto din timpul incarcarii si transportului neautorizat, adica ilegal:

Desi totul a durat pana in jurul pranzului, nicio institutie cum ar fi Garda de Mediu, nu a reusit sa ajunga la fata locului pentru verificari, chiar daca prefecta Soroceanu anuntase ca va lua masuri. O parte din azbest a fost transportata si depozitata intr-un loc denumit ”Cartier Dumitrita”, la aproximativ 2 km de scoala, unde primaria Zanesti a alocat loturi de teren catre tineri pentru construirea de locuinte. Ulterior, desurile cancerigene au disparut si de acolo, cu o destinatie necunoscuta, insa se presupune ca ar fi fost depozitate la o ferma care apartine fiului primarului. Cealalta parte de deseuri de azbest a disparut si ea de langa scoala, de asemenea, intr-un loc necunoscut deocamdata. La toata operatiunea a participat si primarul Ioan Filip.

Desi totul este o incalcare grava a legii de la un capat la altul, cei care plimba cancerul prin Zanesti, si-au facut treaba nestingheriti, fara sa fie deranjati de nimeni, desi este mai mult decat clar ca la Prefectura s-a stiut de situatie cu mai bine de 24 de ore inainte ca azbestul sa dispara, iar Garda de Mediu este in subordinea prefectului.

Pana astazi (28 august) nici Garda de Mediu, nici Prefectura nu au comunicat nimic oficial legat de acest subiect, trecand totul sub o tacere complice.

Incepand cu 1 ianuarie 2007, in Romania au fost interzise toate activităţile de comercializare şi de utilizare a azbestului şi a produselor care conţin azbest, în vederea protejării sănătăţii populaţiei şi a prevenirii, reducerii şi controlului poluării mediului.

Facand parte din categoria substantelor periculoase, desurile de azbest se transporta in conditii speciale, de catre firme special autorizate in acest sens, cu masini destinate numai unor astfel de transporturi, in niciun caz cu tractoare cu remorci, asa cum se procedeaza la Zanesti, sub ochii nepasatori ai autoritatilor, ba chiar si cu complicitatea primarului. Depozitarea si neutralizarea azbestului se face de asemenea doar de catre firme specializate si autorizate pe acest segment de activitate, tocmai pentru a nu se pune in pericol mediul si sanatatea oamenilor. In judetul Neamt insa, unde legea pare a fi facultativa, se poate si altfel si pentru ca administratorii de firme sunt tentati sa scape de astfel de deseuri in mod ilegal, in scopul evitarii costurilor pe care le presupun colectarea, transportul si neutralizarea prin firme specializate. Daca mai au si niste pile si relatii, interesele financiare sunt mai presus de sanatatea oamenilor si de protectia mediului.

Ionut CORFU

 

1 COMENTARIU

  1. Foarte vigilenti cei de la CJ si garda de mediu dar s a interesat cineva unde se pot depune astfel de deseuri? Acum 3 ani am fost nevoit sa renunt la un acoperis din azbest gaurit de grindina si am luat legatura prin email cu cei de la garda de mediu sa mi spuna unde pot da deseurile respective. Mi au trimis numele a 2 firme din tara si s au spalat pe maini. Am sunat la o astfel de firma prin Ilfov sau Giurgiu (nu mai stiu exact) si au spus sa l stivuiesc pe un palet, sa l invelesc in folie iar ei trimit camion si nu gratis.Vreo 25milioane plus 1.5ron pe km pt camion (nu mai fac inmultirea cu nr de km). Nu il sustin pe cel care a facut asta dar nici nu pot sa arunc primul cu piatra. Vad ca o fac cei care ar trebui sa ofere solutii cand de fapt indolenta si nesimtirea de a nu fi pregatiti pt asa ceva le apartine in totalitate. Uitati va din telegondola cat azbest este pe blocuri si ganditi va ca va veni o vreme sa fie inlocuit. Ce asteapta autoritatile? Doar sa dea amenzi? Cercetati mai in amanunt subiectul pt ca va fi de foarte mare actualitate in curand.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.