Fostul lider de sindicat Europol Neamt, politistul Ioan Cănărău, a făcut declaratii halucinante in ultima emisiune la care a participat in calitatea amintita (ulterior a anuntat ca renunta la lupta sindicala), la Monitor TV, la emisiunea ”Revista presei altfel”, realizata de jurnalistul Cezar Filip. Cănărău a povestit cum a fost mătrășită/mușamalizată o plangere privind o posibila fraudare a unui concurs pentru ocuparea unei functii de conducere in cadrul IPJ Neamt.
Acesta sustine că în spatele actiunii de musamalizare, au stat oameni chiar din DGA si din SRI. S-a mers de la falsificare si modificarea destinatarului sesizarii, pana la refuzul SRI de a trimite prin Posta Speciala o alta sesizare către conducerea DGA. ”Am amintit mai devreme de domnul chestor Vasilescu, seful DGA (n.red. chestorul care se intalnea nu infractorii dupa moartea interlopului Emi Pian, ajuns intre timp șeful Directiei Generale Anticoruptie). Să vă spun ce se mai intampla in Politia Romana si in relatia cu infractorii si cu Directia Generala Anticoruptie. Eu am constatat si aveam siguranta ca la IPJ Neamt urmeaza sa fie fraudat un concurs pentru ocuparea unei functii de conducere, la Politia Municipiului Roman.
Mi-am facut datoria si am completat tot in acea aplicatie (n.red. o aplicatie cu caracter intern a MAI, unde politistii pot semnala abuzuri, abateri sau fapte de coruptie), aceste informatii. Eu am cerut sa fie trimise catre Serviciul Judetean Anticoruptie Bacău. Pentru ca aveam suspiciunea ca la Neamt va fi musamalizata. Cineva, probabil va demonstra un procuror, a acoperit inscrisul, l-a falsificat, l-a… si a scris Serviciul Anticoruptie Neamt. Eu m-am adresat unei alte institutii, iar cei care trebuiau sa trimita acea sesizare, au făcut un fals grosolan. Au schimbat destinatarul. In aplicatie figureaza la destinatar Serviciul Judetean Anticoruptie Bacau, pe înscris, se scrie altceva, este scris altceva.
Am asteptat cu sufletul la gura, sincer, pentru ca eu stiam, si am fost si observator din partea Sindicatului la acel consurs. Am asteptat sa-si faca datoria SJA Bacău, pentru ca stiam ca sunt altfel de politisti acolo. Ce s-a intamplat? Domnul comisar șef Dorotei Vasile, seful Serviciului Anticoruptie Neamt, a remis acel înscris, spunand ca informatiile nu pot fi valorificate, si niste motive, chestii, pe care nu le pot spune chiar in spatiul public, pentru că totusi au caracter secret de serviciu. Nu stiam ce sa mai zic. Am ramas fără cuvinte.
Ca să vedeti pana unde s-a ajuns. Am intocmit un raport si am scris ce s-a intamplat, si m-am adresat Directiei Generale Anticoruptie (n.red. DGA). Si am pus acel raport intr-un plic si l-am trimis prin posta noastra speciala. Serviciul Roman de Informatii are aceasta atributie, sa plimbe corespondenta intre institutiile statului. Am intocmit un raport catre domnul chestor Vasilescu si am povestit ce s-a intamplat. Nu mi se părea corect sa-mi fie trimis inscrisul inapoi (n.red. sesizarea privind conursul) fără sa faca nimeni nicio verificare. SRI a refuzat sa trimita plicul la Ministerul Afacerilor Interne, motivând ca ei nu trimit orice scrisoare de a lui Cănărău… vă dati seama pana unde s-a ajuns.
Mi-am făcut mai departe datoria, am scanat acel inscris si l-am trimis pe email catre Directia Generala Anticoruptie. Directia Generala Anticoruptie a zis ca nu s-a intamplat nimic grav si daca eu consider ca s-au comis niste fapte penale, am posibilitatea sa ma adresez cu o plangere sau denunț, unei unitati de Parchet.
Exista o infractiune pe care o pot comite functionarii publici: omisiunea sesizarii. Ei erau obligati, si domnul Doroftei (n.red. DGA Neamt) si domnul Vasilescu (n. red. DGA- central), sa sesizeze unitatea de Parchet și atât. De aici era treaba Parchetului.
Cam asta e povestea cu DGA Neamt. S-a ajuns pana acolo incat… eu am cerut atunci sa fie si cercetati disciplinar cei care au gresit si n-au valorificat acel inscris. Am primit niste raspunsuri standard: nu am constatat, nu s-a comis, dumneavoastra aveti posibilitatea sa va adresati… Păi eu dacă am niste date si stiu despre ce e vorba, fac denunturi relaxat si plangerea, ca asta e, nu-i nicio problema. Dar cand nu le ai, si sunt specialisti care trebuie sa continue aceasta munca si aceasta sesizare, politistii implementeaza intr-un program si cineva abilitat, scolit, pregatit ca sa depisteze aceste acte si fapte de coruptie, ca eu sunt convins ca acele subiecte au fost date dinainte. Pentru că concursurile din Politia Romana pot fi fraudate foarte, foarte ușor, oricand. Nu exista niciun control din partea nimanui. Sindicatele pot participa ca observator la concurs. Nu la intocmirea documentelor, nu la sigilarea lor, nu la depunerea intr-un seif si asa mai departe. Nu exista niciun control. Subiectele pot fi date si cu 2-3 luni inainte”, spune politistul Ioan Cănărău.
Declaratiile au fost facute pe 14 iulie. Pana astazi, 18 iulie, niciuna dintre institutiile sau persoanele nominalizate nu a reactionat public.
A doua zi după emisiune, Cănărău a anuntat că renunta la lupta sindicala cu un sistem putred de corupt, sătul de șirul interminabil de șicane la care a fost supus în ultimii ani pentru că scoate de sub preș mizeria din MAI, de la cercetari si sanctiuni disciplinare pana la amenintarea ca va fi dat afara din Politie.
Declaratiile lui Ioan Cănărău pe acest subiect, de la minutul 31:10:
Vezi si
Ionut CORFU