Singurul loc din judetul Neamt unde anul scolar incepe sub un asa-numit scenariu rosu, este comuna Poiana Teiului, unde doua focare de coronavirus (unul dintre ele depistat in primaria condusa de primarita PSD Ana Ancuta) au dus indicele de incidenta a bolii la 3,3 cazuri la mia de locuitori, de peste 3 ori mai mare decat indicele necesar pentru ca localitatea sa ramana in ”zona verde”.

Asadar, ”În localitatea Poiana Teiului, cursurile vor începe doar în mediul on-line și nu fizic, la școală, în cele 3 unități de învățământ”, a declarat astazi prefectul George Lazăr, intr-o conferinta de presa la Prefectura Neamt.

Alte 9 localitati din Neamt, cu indicele de incidentă intre 1 si 3 cazuri la mia de locuitori, sunt in scenariul galben: orasele Piatra-Neamț si Roman, și comunele Alexandru cel Bun, Bodești, Dochia, Războieni, Tașca, Tupilați și Dobreni. In cele doua orase si 7 comune, cursurile se vor desfasura in sistem mixt. ”Aici vom începe cursurile atât fizic cât și on-line. În rest, unitățile de învățământ sunt în scenariu VERDE și se pot redeschide cu prezența fizică la școală. Vor fi și situații specifice pentru localitățile din zona de VERDE dacă luăm în calcul spațiile unităților de învățământ unde nu se permite distanțarea fizică și atunci se poate aplica învățământul on-line și cu prezența fizică la școală. Fiecare unitate de învățământ va trimite până marți cel târziu propuneri pentru modul în care va începe școala. Miercuri, 9 septembrie, vom avea o decizie în CJSU pentru fiecare unitate de învățământ, pentru fiecare localitate în parte”, a adăugat prefectul George Lazăr.

Mai exact, elevii vor fi prezenti la cursuri in schimburi de cate o săptămâna sau doua săptămâni. O parte dintre elevi fac cursuri la școală, în timp ce ceilalți fac cursuri on-line, apoi urmeaza rotatia lor.

Pentru ca in spatiul public au aparut in ultimul timp mai multe zvonuri privind copiii depistati cu simptome de coronavirus, medicul DSP, Elena Serban, a precizat in cadrul conferintei de presa de la Prefectura, ca elevii care se vor afla in astfel de situatii, vor fi mai intai izolati intr-o incapere denumita ”izolator” (astfel de incaperi vor trebui amenajate in fiecare scoala), vor fi anuntati parintii, apoi, in functie de diagnosticul pus de un medic, vor fi internati sau nu, insa doar cu acordul parintilor.

In scoli se va face in fiecare zi un triaj epidemiologic, de catre personal specializat de la cabinetul medical. In unitatile scolare unde nu exista cabinet medical, triajul va putea fi facut de un medic cu care primaria va putea incheia un contract de colaborare contracost. In scolile in care nu se poate asigura prezenta unui cadru medical, triajul va fi facut de un cadru didactic, dupa ce acesta va fi instruit cu privire la recunoasterea simptomelor de coronavirus.

Prefectul George Lazar a mai precizat ca pana la inceperea anului scolar, este posibil ca in functie de evolutia epidemiei, localitati care sunt acum in scenariul verde pot trece in scenariul galben, iar cele care sunt in scenariul galben pot trece in scenariul rosu, dar si invers. George Lazar a mai dat asigurari că toate instituțiile fac eforturi ca școala să înceapă în condiții bune iar copiii și cadrele didactice să își desfășoare activitatea în siguranță.

Declaratiile complete din conferinta de presa de astazi de la Prefectura Neamt, in materialul video de mai jos:

https://www.facebook.com/tvmneamt.ro/videos/764699044099704

Ionut CORFU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.