”Testati-va la privat”. Acesta este raspunsul primit de doi barbati din Piatra Neamt, infectati cu Sars Cov2, care au cerut ajutor la Spitalul Judetean Neamt

În timp ce populatia este bombardata cu indemnuri spre pastrarea distantarii fizice si purtarea mastii pentru a impiedica raspandirea ”nenorocitului de virus”, dar si cu comunicate triumfaliste ale Politiei Neamt despre cum sunt amendati zilnic cetatenii inconstienti care nu respecta regulile de mai sus, la Spitalul Judetean Neamt, cineva își permite sa trimita la plimbare, oameni deja infectati.

Pe 25 ianuarie, in jurul orei 15, doi barbati de 30 si 32 de ani, angajati la un service auto din Piatra Neamt, s-au prezentat la spitalul din subordinea CJ Neamt, ambii cu simptome clare de infectare cu covid: dureri musculare si de oase, febra si tuse.

Unul dintre ei (L.B.) a povestit cu lux de amanunte intreaga pățanie care contine accente evidente de ”zadarnicire a combaterii bolilor”, asa cum suna in Codul Penal infractiunea pentru care la un moment dat, in Romania curgeau dosarele penale pe numele cetatenilor obisnuiti. Odata ajunsi in curtea spitalului, cei doi au mers in zona ”Triaj”, unde au constatat ca nu au cu cine vorbi, locul fiind pustiu. Au gasit insa intr-o masina, un paznic plictisit de viata si de atributiile de serviciu, care i-a luat la intrebari: cum se simt, ce simptome au, etc. Tot paznicul le-a spus ca el nu crede ca e Covid si ca oricum nu are ce sa le faca nimeni la spital. In paranteza fie spus, nu este pentru prima data cand paznicii de la spital se erijeaza in medici si fac triajul pacientilor.

La insistentele celor doi, paznicul se indupleca in cele din urma, si îi duce la o usa (fosta intrare in spatiul de triaj Maternitate), la care au vorbit printr-un geam cu doua asistente cred ce doi barbati, pentru ca nu aveau niciun ecuson, asa ca nu ar fi de mirare ca dupa triajul facut de paznic, consultatia, fie ea si verbala, sa fi fost facuta de vreo femeie de serviciu. Ei bine, cele doua cadre medicale, i-au trimis pe barbati la plimbare, indicandu-le sa se duca sa faca un test coronavirus la privat, fara sa le dea vreo alta explicatie.

Cateva ore mai tarziu, ambii pacienti refuzati de Spitalul Judetean Neamt, faceau un test rapid la un medic de familie. Cum era de asteptat, pentru ca testele rapide au marja mare de eroare, acestea au iesit negative in ambele cazuri. Testul a costat 100 de lei de caciula, bani platiti din buzunarele lor proprii, desi ambii muncesc si platesc asigurari de sanatate, bani din care functioneaza si Spitalul Judetean Neamt, unde la acest moment, 1.600 de angajati ingrijesc 150 de pacienti.

Bazandu-se testul negativ, cei doi au continuat sa mearga la munca, insa starea lor se înrăutățea, asa ca pe 4 februarie, au decis sa faca si al doilea test, tot rapid, tot la medicul de familie, tot pe cheltuiala lor. Si acest test a iesit negativ. Intuind ca ceva nu e in regula, cei doi au anuntat DSP despre simptomele pe care le aveau. Trei zile mai tarziu, dupa ce au fost testati PCR, ambii au fost confirmati pozitiv (foto- sms DSP). Nu au mai vrut sa auda de Spitalul Judetean si au preferat sa se trateze acasa cu tratament prescris de alti medici si acum sunt in afara oricarui pericol, desi din cauza intarzierii cu care au fost depistati, au trecut prin chinuri cumplite.

Ulterior, pana pe 9 februarie, si sotiile lor au prezentat simptome, iar alti 4 colegi de munca au fost confirmati pozitiv, service-ul la care sunt angajati, fiind acum inchis.

Spitalul Judetean Neamt insa, este in continuare deschis. Toti angajatii își primesc salariile de mii si zeci de mii de lei la timp, iar paznicii sunt în continuare pe pozitii, preluând din sarcinile personalului medical, istovit probabil de atata munca in slujba pacientilor aflati la ananghie.

De la conducerea Spitalului Judetean Neamt, nu am putut obtine un punct de vedere. Noul director Alexandru Filimon nu a transmis presei incomode datele de contact, iar purtatorul de cuvant al spitalului, este doar cu numele. Nici de la CJ Neamt nu am putut obtine o reactie, regulile de comunicare din ”împărăția lui Arsene”, fiind aceleasi ca si la spital.

In incheiere, prezentam recomandarile Politiei Neamt, transmise zilnic cetatenilor: ”Recomandăm cetățenilor să respecte măsurile de protecție sanitară și de distanțare fizică pentru a-și proteja propria sănătate, dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

  1. „Bravo! Felicitari spitalului!” Adica femeile insarcinate se chinuie sa nasca pe la alte spitale ,fac drumuri lungi consultatii la medici din alte localitati toate pe timpul si banii lor, ca spitalul Judetean sa poata trata pacientii de covid si personalul refuza sa ii testeze macar!

  2. Daca tot sunt izolati la domiciliu, cei doi si familiile lor ar trebui sa iasa in balcon sa aplaude eroii in halate albe. Cat de penibili actori suntem cu totii in scenariul organizat de cei pe care îi alegem sa ne conduca vietile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.