In momentul de fata, niciun monument istoric din judet nu are un istoric conceput, acesta fiind un pas decisiv in stergerea identitatii cladirilor de patrimoniu. Identitatea unui monument se pierde nu doar ca urmare a lipsei documentelor care sa aminteasca de trecutul cladirii, ci si prin interventiile innoitoare care distrug componentele artistice si detaliile. Este suficient sa amintim doar de mania montarii termopanelor unor cladiri datand din Evul Mediu, caselor traditionale romanesti sau bisericilor vechi.

Acest lucru se intampla si cu biserica de lemn din Soimaresti, care a apartinut satului Humulesti, in acest locas fiind botezat scriitorul Ion Creanga. Donata parohiei Soimaresti, care nu avea biserica intrucat cea veche arsese, biserica a fost demontata, transportata in noua locatie si reasamblata. O alta cladire care risca sa-si piarda elementele originale de arhitectura, prin restaurari neavizate, este cladirea Scolilor Normale, de pe strada 1 decembrie 1918, actualul sediul al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Neamt.

Cladirea a fost construita in anul 1930 si are o arhitectura deosebita, functionand, la vremea respectiva, ca Scoala Regala. In prezent, in judetul Neamt se afla un numar de 537 de monumente istorice si situri, inscrise in Patrimoniul cultural national al Romaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.