În Gîrcina, urmează sa înceapă lucrarile la noua scoala (Scoala Melchisedec Ștefănescu), ce va functiona într-o clădire deja existenta, ridicată cu mulți ani în urmă, dar care a rămas nefinalizată, de pe vremea fostului primar.

Noua scoala va fi una dintre cele mai moderne din judet, iar lucrarile si dotările vor fi suportate din bani europeni. Proiectul intrat ceva mai târziu la finantare (din motive care nu țin de administratia locala) este din anul 2018, și a fost conceput de actualul primar, pe vremea cand preluase functia ca primar interimar.

Recent, a fost semnat contractul de finantare, in valoare de aproximativ 600.000 de euro, bani nerambursabili, la care se adauga 40.000 de euro ce vor fi suportati din bugetul local. Sumele urmeaza să a fi adjustate, avand in vedere că în perioada scursa de la depunerea proiectului pana la obtinerea finantarii, au trecut 4 ani si au apărut cresteri de preturi.

În prezent, se elaboreaza proiectul tehnic și se fac demersuri pentru obtinerea avizelor necesare, inclusiv cel de la ISU, de securitate la incendiu. După aceasta etapă, va fi scoasa la licitatie executia si cel târziu în luna martie 2023, ar trebui sa inceapa lucrarile, care au termen de finalizare, sfârșitul aceluiași an. Așadar, cel mai probabil, noua școală din Gîrcina va fi inaugurata la inceputul anului scolar 2024-2025.

Aici ar urma să invețe toti elevii din Gîrcina, de clasele de clasele I-VIII, care acum sunt impartiti în două școli. Dacă vor fi adusi si copiii de la scoala din Cuiejdiu, unde au mai rămas 59 de elevi, in total, in noua scoala ar urma să studieze aproximativ 200 de elevi.

Prin proiectul amintit, vor fi făcute recompartimentari, se vor dota si utila sălile de clasă cu echipamente moderne, de ultima generatie (monitoare interactive, table inteligente, videoproiectoare, etc.) și se vor amenaja doua laboratoare, unul de chimie și unul de informatica. 

După cum se poate vedea in machetele foto, în proiect este prevăzut si un teren de sport cu gazon artificial, chiar in fața școlii, dar și o sală de sport la interior.

Primarul Gontaru spune că noua școala va rezolva și doua dintre marile probleme pe care le au elevii din comuna: lipsa unei săli de sport și a unui teren de sport. ”Eu zic că la Gîrcina vom avea una dintre cele mai moderne școli din judetul Neamt. Sperăm ca in cursul anului scolar 2024- 2025, noul sediu al scolii generale din Gîrcina sa fie inaugurat, in asa fel incat toti elevii din satele Gîrcina, Almaș si Cuiejdiu, sa aiba cele mai bune conditii pentru a invata intr-o scoala moderna cu toate dotarile necesare. Este unul dintre primele proiecte accesate din mandatul meu de primar interimar din 2018, care a intrat la finantare abia după 4 ani, iar acum trebuie sa ne straduim sa-l finalizam pana la sfarsitul anului 2023.

Proiectul rezolva o buna parte a problemelor pe care elevii le aveau pana acum, inclusiv teren de sport si sala de sport, iar elevii claselor I-IV, care in momentul de fata invata in al doilea corp al scolii, vor fi transferati in noua scoala. In momentul de fata avem o problema cu numarul foarte mic de elevi de la scoala din Cuiejdiu, in sensul că la momentul actual mai sunt 59 de elevi care invata acolo, cu tot cu clasa pregatitoare. In aceste conditii, daca conducerea scolii va decide aducerea lor in noua scoala, vom fi pregatiti sa le oferim cele mai bune conditii”, ne-a declarat primarul Mihai Gontaru.

Langa scoala va fi si un centru social care va functiona intr-o cladire deja exsitenta, ce urmeaza a fi reabilitata energetic printr-un proiect tot cu fonduri europene, în valoare de 60.000 de euro. Aici va functiona un after school sau un loc unde copiii vor lua o masa calda. Destinatia va fi stabilita in functie implementarea pe un proiect cu fonduri UE sau cu fonduri guvernamentale.

Ionut CORFU

Vezi si

Utilaje noi la Primăria Gîrcina, din fonduri UE. Tractor 100% românesc

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.