Am avut mai bine de o lună de zile pentru a ne reveni după toate surprizele de la Cupa Mondială Qatar 2022. Au fost destule discuții printre cei care au plasat pariuri online cum că turneul final qatarez a fost cel mai bun din istoria recentă a Cupelor Mondiale, însă dacă acolo e dificil să ne pronunțăm, putem afirma cu siguranță că a fost o competiție plină de surprize.

Organizare bună, dar suficientă cât să facă uitate celelalte probleme?

Până să ajungem la surprizele produse de echipe, trebuie să menționam una dintre surprizele plăcute pentru toți microbiștii: organizarea exactă a turneului final. Și ținând cont de toate problemele cu care s-au confruntat gazdele înainte de începerea competiției, chiar a fost un aspect surprinzător.

World Cup 2022 a fost primul turneu final organizat pe timp de iarnă, dar temperaturile în Qatar au fost ridicate. De aceea, qatarezii au fost nevoiți să doteze arenele cu aparate uriașe de aer condiționat. Datorită acestei soluții, jucătorii, dar și spectatorii au putut face față căldurii. Nu au existat probleme cu suporterii, până și britanicii având un comportament ireproșabil.

Însă putem să trecem ceva și la capitolul aspecte negative. Qatar-ul nu este o țară cu tradiție fotbalistică, iar asta s-a văzut în tribune. Oricât de mult au umflat gazdele cifrele în privința spectatorilor, s-a văzut cu ochiul liber că arenele au avut destule locuri libere la majoritatea partidelor.

Germania și Belgia, dezamăgiri crunte

Pentru al doilea Mondial la rând, Germania nu a fost în stare să depășească faza grupelor. Asta după ce în 2014 câștiga titlul suprem, 1-0 în ultimul act cu Argentina, după prelungiri. Nici Belgia nu s-a lăsat “mai prejos” și a arătat groaznic din punct de vedere ofensiv, marcând doar un singur goli într-o grupă cu Canada, Croația și Maroc. Mai reactivi au fost belgienii când a fost vorba să-și critice proprii coechipieri.

Serbia și Danemarca au fost alte două naționale care au surprins neplăcut la World Cup 2022. Un stil de joc bătrânesc în cazul nordicilor, care n-a produs foarte multe oportunități de gol. Sârbii, în schimb, au fost mai degrabă afectați de scandalurile interne.

Prima echipă din Africa în semifinalele unui Mondial

Marocul a devenit prima țară africană care reușește performanța de a ajunge în penultimul act al unui Campionat Mondial. Marocanii au izbutit acest lucru calificandu-se dintr-o grupă cu Belgia, Croația și Canada, pentru ca apoi să învingă, pe rând, Spania (0-0, succes la loviturile de departajare) și Portugalia (1-0). Trupa condusă de Walid Regragui a pierdut în semifinale cu Franța, scor 0-2, iar pe urmă a cedat și finala mică, 1-2 contra Croatiei. Marocanii au reușit însă să scrie istorie.

Titlul mondial a ajuns la Argentina, mai bună în finala cu Franța (3-3, 7-5 după loviturile de departajare). Deși nu putem să spunem că succesul sud-americanilor a fost neapărat o surpriză, nu mulți s-ar fi așteptat la cucerirea trofeului după înfrângerea din partida inaugurală, 1-2 cu Arabia Saudită. Și nici nu putem spune că a fost cea mai bună versiune a Argentinei formată vreodată în jurul lui Messi. Doar că starul lui PSG, ajuns la 35 de ani, a știut să profite de oportunitățile ivite și să-și dovedească clasa. Și la fel ca la orice poveste frumoasă din sport, nu a stricat nici dramul de noroc avut de “pume”.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.