Curg amenzile pentru teroristii de mediu de la Heidelberg Cement, dupa ce pe 3 mai, o deversare de peste 5 tone de amoniac, a otravit apele la Tasca. Firma din Germania a mai primit o amenda, de data asta de 160.000 de lei, de la ABA Siret. Una dintre abaterile sanctionate, este ca reprezentantii companiei au tinut ascuns accidentul chimic si nu au avut nicio intentie sa anunte autoritatile asupra evenimentului cu urmari deosebit de grave. ”În urma verificărilor și a constatărilor efectuate de reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț în datele de 4.05.2021 și 5.05.2021, cu privire la producerea unei poluări a cursului de apă Bicaz în data de 03.05.2021, Administrația Bazinală de Apă Siret a sancționat contravențional S.C HEIDELBERGCEMENT ROMÂNIA S.A – Fabrica Tașca în baza Legii Apelor numărul 107/1996 cu modificările și completările ulterioare.

Cuantumul total al amenzii este în valoare de 160 000 lei, faptele sancționate fiind prevăzute de art. 87, respectiv:

  • pct. 15 – folosirea, transportul, mânuirea și depozitarea de reziduuri sau de substanțe chimice, fără asigurarea condițiilor de evitare a poluării, directa sau indirecta, a apelor de suprafață sau subterane,
  • pct. 26 – neanunțarea unităților de gospodărire a apelor cu privire la producerea unei poluări accidentale, de către utilizatorii care au produs-o și
  • pct. 27 – neluarea de măsuri operative, de către utilizatorul de apă care a produs poluarea accidentală, pentru înlăturarea cauzelor și efectelor acesteia”, transmite ABA Siret intr-un comunicat de presa.

Ieri, Heidelberg Cement a primit doua amenzi si de Garda de Mediu Neamt, in valoare totala de 200.000 de lei. Dupa dezastrul ecologic de pe 3 mai, pe numele companiei este deschis si dosar penal la Parchetul Bicaz, pentru cel putin 3 infractiuni.

Ionut CORFU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.