Conform unor surse tvmneamt.ro, pe 24 august, Curtea de Conturi incepe un control la Primaria Piatra Neamt.

Asa ca daca tot sunt pusi pe treaba cei la Curtea de Conturi, tvmneamt.ro are niste sugestii pentru inspectori, sperand ca le vom face munca mai usoara si mai eficienta, ca sa nu piarda foarte mult timp cautand printre tonele de hartii.

Unul dintre subiectele care ridica cele mai mari suspiciuni, este legat de scarile rulante de la Curtea Domneasca. Primul lucru pe care l-a facut primarul Andrei Carabelea imediat dupa preluarea mandatului, a fost sa schimbe aceste scari. Cand s-a reamenajat Curtea Domneasca, au fost montate scari rulante de interior, la exterior. Evident, in urma intemperiilor, acestea au devenit nefunctionale, apoi au fost partial vandalizate. Noile scari montate de administratia Carabelea, au costat peste 700.000 de lei. Deocamdata nu mai stie nimeni ce s-a intamplat cu scarile vechi, desi acestea puteau fi reparate sau folosite pentru piese de schimb la scarile din Mall Forum Center, care sunt nefunctionale de aproape un an de zile. Subiectul scarilor de la Curtea Domneasca a fost dezbatut pe larg in presa locala, insa nelamuririle persista, deci, nu ar fi deloc rau ca inspectorii Curtii de Conturi sa faca lumina, ca sa stie si pietrenii ce se intampla cu bunurile si cu banii lor.

Un alt subiect (ceva mai complex de data asta) pe care ar trebui sa-l lamureasca cei de la Curtea de Conturi, ar fi cel referitor la platile extrasalariale pentru anumiti oameni din primarie, plati care se fac pe proiectele cu fonduri europene.

Este vorba despre bani suplimentari de la bugetul local, pentru fonduri de salarii ale celor care lucreaza la proiectele cu finantare europeana. Conform legii, primarul, viceprimarul si alte categorii de personal din primarie, au dreptul sa incaseze sume in plus la salarii, echivalente cu maximum 50% din leafă, daca se implica in derularea proiectelor cu finantare UE. De exemplu, daca un primar are salariu de 10.000 de lei, mai poate primi in plus inca maximum 5.000 de lei, daca lucreaza la proiecte cu fonduri europene. Banii pot fi prinsi in proiectul european, sau pot veni din bugetul local. Evident, regula este valabila si la Primaria Piatra Neamt, insa ramane acum de vazut daca platile se fac legal. Pentru ca de obicei, o buna parte dintre oamenii din primarie sau din alte institutii, care își suplimenteaza astfel considerabil veniturile, nu contribuie cu nimic la proiecte, acestea fiind derulate de compartimentele speciale din institutie, sau de firme specializate in acest domeniu.

Ca sa nu fim intelesi gresit, sigur ca in Primaria Piatra Neamt exista oameni care chiar lucreaza la aceste proiecte, se pricep si își merita din plin banii care vin ca bonusuri. Numai ca trebuie lamurit daca nu cumva sunt si oameni care incaseaza ilegal bani, sub pretextul ca lucreaza la proiecte cu fonduri UE. Aici, trebuie amintit ca recent, Olimpia Adam si-a dat demisia din functia de șef al Directiei Dezvoltare si Implementare Programe la Primaria Piatra Neamt si a plecat pe aceeasi functie la CJ Neamt. Probabil ca daca o intreaba cineva de ce a ales sa plece din primarie, s-ar putea clarifica multe lucruri privind platile pentru cei care se fac ca lucreaza la astfel de proiecte.

Cu titlu de exemplu, ar fi vestitul si controversatul proiect de mobilitate urbana în Piatra Neamt. Dupa cum bine se stie, de 4 ani, acest proiect nu exista decat sub forma de publicitate sau ca vehicul de imagine pentru edili. In rest, nu s-a facut nimic concret. Care ar fi motivul? Pooate pentru a se trage de timp ca sa se incaseze bonusurile amintite mai sus?

Pentru proiectul de mobilitate urbana în Piatra Neamt, nu s-a facut pana astazi (în 4 ani) nici macar licitatia de executie. In acest timp insa, in primarie se incaseaza bonusul de 50% din salariu. Conform surselor noastre, ultima oara, caietul de sarcini ar fi fost intors de city managerul Vlad Moscalu (un alt prieten al primarului Carabelea), pe motiv ca ar trebui refacute niste documente. Ca a fost o actiune intentionata sau nu, nu putem sti, de aceea, poate ne lamureste Curtea de Conturi.

În noiembrie 2020, în prima (si ultima) conferinta de presa, in care a aparut alaturi de Carabelea si Vlad Moscalu, se spunea ca in scurt timp, Piatra Neamt va fi un santier, pentru ca vor incepe lucrarile pe planul de mobilitate urbana. A trecut aproape un an, proiectul nu a ajuns nici macar sa fie licitat pe executie, in schimb, au curs bonusurile.

Dar, pana ce inspectorii Curtii de Conturi vor clarifica lucrurile, corect ar fi, ca Primaria Piatra Neamt sa faca publice listele cu toate numele angajatilor care incaseaza bani din proiectele cu fonduri europene, cu cat este platit fiecare in parte si care este stadiul si vechimea proiectelor la care acestia lucreaza.

Ionut CORFU

1 COMENTARIU

  1. Pe langa smecheriile actualilor conducatori, nu ar fi lipsit de interes dle Corfu ca cei de la Curtea de Conturu sa verifice si nenorocirile fostei conduceri, tot pe bani publici. Ma gandesc la dispenserele cu un pret greu de imaginat, la aparatele de sport cumparate si instalate fara autorizatii, platformele cu containerele de gunoi construite fara autorizatie de constructie, achizitiile din timpul pandemiei si multe altele. Poate le amintiti dle Corfu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.