Actualizare stire: Vezi AICI- DSP Neamț suspendă 5 ore carantina pentru secretara primăriei Poiana Teiului, ca să elibereze un certificat de deces

Stirea initiala: Este haos total dupa focarul de coronavirus depistat la primaria Poiana Teiului. Din 20 de angajati, 7 au fost depistati pozitiv si internati in spital, iar 10, printre care si primarul, viceprimarul si secretara comunei, au fost bagati in carantina de DSP, deci, primaria a fost inchisa.

La momentul la care s-au luat aceste decizii vineri si sambata (28 si 29 august), nimeni, nici de la DSP nici de la Prefectura Neamt, nu s-a gandit nicio secunda cum se va proceda daca apar situatii neprevazute, intr-o comuna lasata practic fara administratie.

Si nu a durat prea mult, pentru ca o familie din judetul Valcea este astazi intr-o situatie strigatoare la cer, fiind nevoita sa stea cu mortul pe laiță, cum se spune, dupa ce un barbat din Ramnicu Valcea, in varsta de 81 de ani, aflat in vizita la rudele din Poiana Teiului, a murit duminica dimineata in urma unor probleme medicale aparute pe fondul varstei inaintate.

Acum, nepotul si fiica barbatului nu pot obtine Certificatul de Deces, pentru ca la primaria Poiana Teiului nu este nimeni, toata lumea fiind ori in spital ori in carantina. ”Am ajuns de ieri (n.red. duminica, 30 august) la Poiana Teiului unde a murit bunicul meu, am obtinut un document de la medicul din comuna, in baza caruia se emite certificatul de deces, iar in aceasta dimineata, am descoperit ca nu ne poate da nimeni documentul respectiv. Bunicul meu trebuie inmormantat la Ramnicu Valcea, eram pregatiti cu tot ce trebuie pentru transport si inhumare, insa nu ne da nimeni certificatul fara de care nu poate fi ingropat, pe motiv ca toata lumea din primarie este in carantina. Am vorbit cu primarita (n.red. Ana Ancuta) la telefon si ne-a spus sa venim pe 10 septembrie, cand iese ea din carantina. Este absolut incredibil ce se intampla, parca suntem intr-o tara bananiera. Cum sa stam cu mortul pana pe 10 septembrie? 

Am fost in aceasta dimineata si la Prefectura, acum mergem inapoi la Poiana Teiului. Corpul neinsufletit al bunicului meu, l-am lasat la o firma de pompe funebre din Piatra Neamt, cu cheltuielile de rigoare, deloc mici, pentru ca trebuie tinut la rece, afara fiind foarte cald. Mergem inapoi la Poiana Teiului sa vedem ce se poate face, insa ce pot sa spun este ca atata lipsa de umanitate nu am intalnit niciodata si ma gandesc foarte serios sa dau in judecata primaria, prefectura, autoritatile”, a declarat pentru tvmneamt.ro, Emil Tichiuta, nepotul barbatului decedat.

Singurele persoane care pot elibera certificatul de deces, sunt primarita, o functionara de la Serviciul de Stare Civila sau secretara comunei (cel putin asa le-a spus primarita la telefon, rudelor decedatului), toti aflati la aceasta ora in izolare, conforma deciziei DSP. Potrivit unor surse tvmneamt.ro, dupa ce s-au inrosit telefoanele intre functionarii carantinati din Poiana Teiului si unele institutii judetene, se analizeaza acum varianta ca DSP sa suspende carantinarea ori a secretarei, ori a primaritei, ori a functionarei de la Starea Civila, pentru cateva ore, ca sa se poata elibera certificatul de deces, ceea ce din punct de vedere legal ar fi aproape imposibil.

De la Prefectura Neamt ni s-a comunicat ca va fi emis un punct de vedere atat pe cazul barbatului decedat, cat si pe situatia ca atare din comuna Poiana Teiului, ramasa la aceasta ora fara administratie. Pana la publicarea acestui articol, raspunsul nu a mai venit. Revenim.

Citeste si cum a ajuns primaria Poiana Teiului in situatia actuala:

Covid 19- Se complică lucrurile la Poiana Teiului. Primăria ar putea fi închisă

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

  1. As vrea sa stiu cum rezolva prefectul daca avea bunicul decedat la Poiana Teiului…sau oricare “somitate “din tara aceasta problema reala de altfel…unde naiba traim…si mai ales cu ce reguli..ïmprovizate ” ??

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.