Am avut, zilele acestea, șansa vieții mele. Aceea de a afla câteva „leacuri și secrete dacice“. Toate acestea se prezintă sub denumirea „zen dacic“. În DEX cuvântul zen se explică așa: „Doctrină religioasă autonomă hindusă, bazată pe budism, care pune accentul pe contemplația mistică și dezvoltă credința în iluminarea interioară instantanee. A fost elaborată în India de călugărul hindus Badkidharma în sec. 6 d. Hr. și a pătruns și în Japonia în sec. 16-17, unde astăzi este foarte răspândită mai ales ca doctrină filozofică profană“.

Deci, prima descoperire: dacii pătrunseseră de mult în filozofia zen, cred că au și creat-o, fiind apoi exportată în India. Sunt sigur că numele călugărului hindus Badkidharma are rezonanțe din protocultura dacică dacă ne gândim la Burebista.

Din aceeași sursă am mai aflat că dacii aveau culturi de livezi de tei, de soc, de mure, de afine dar și mari livezi de lămâi. Și din toate acestea produceau „concentrate naturale“ de siropuri. Secretul era că ei respectau tradiția (desigur a strămoșilor) și toate produsele erau realizate manual. Să luăm de exemplu siropul „Concentrat natural de tei și soc“ care are o concentrație de 99,99 %. Rețeta este simplă: 15% soc, 15% tei și restul de 69,99%  este „apă structurală“, sirop de zahăr invertit cu lămâie și conservant benzoat de sodiu. Descoperim astfel că dacii cunoșteau „apa structurală“, zahărul care era transformat în glucoză și fructoză cu ajutorul invertazei sau al unor acizi diluați. Deci cunoșteau glucoza și acizii și procedeul de invertire (a nu se citi „învârtire“ și să nu ne ducem cu gândul la sensul de „homosexual“ pe care îl mai are termenul de „invertit“). Dar cel mai important este că descoperiseră și foloseau și „benzoatul de sodiu“ care este, conform dicționarului, „sare sau ester al acidului benzoic“. Să explicăm și termenul „ester“: „ESTÉR Compus chimic format prin combinarea unui acid organic cu un alcool“. În ceea ce privește sodiul, descoperitorul său Davy (1907) îl caracterizează ca „ Un corp simplu monovalent metalic care e baza sodei. Nu e liber în natură, ci e supt formă de sare (clorură sau sare marină și sare gemă, azotat, carbonat, sulfat de sodiu). La temperatura ordinară e moale ca ceara, la 0 grade Celsius e dur și sfărămicĭos. Se descompune violent în apă, iar în aer umed se preface repede în sodă caustică“. Deci cunoșteau și soda caustică! Pe care, desigur, o foloseau la fabricarea diferitelor săpunuri. Dacii cunoșteau, de asemenea și boala diabetului zaharat, de aceea ei recomandau ca produsele  „naturiste din gama ZEN DACIC“ să nu se administreze persoanelor cu diabet zaharat. Și, ca să păstreze toate aceste secrete, zen-dacii scriau o jumătate de pagină ce se citea de sus în jos și de la stânga la dreapta și cealaltă jumătate de pagină o inversau și se citea de jos în sus.

Este de remarcat faptul că produsele concentrate din plante nu aveau termen de garanție. Datorită acestui fapt am descoperit și eu toate aceste secrete ale culturii dacice. Unde? În raftul cu siropuri și dulciuri „naturiste“ a unei alimentare din cartierul meu. Căutați și dumneavoastră sticlele inscripționate cu ZEN DACIC.

Veți avea surpriza nu numai să aflați secretele culturii strămoșilor noștri „zen-dacii“ dar, după ce veți citi și de sus în jos și de jos în sus toate informațiile de pe sticluțele conținând aceste „concentrate“ naturiste, puteți să afirmați că sunteți, în mod sigur, DAC! Este chiar deviza „DAC-AI ȘTI, DAC AI FI“ înscrisă, cu majuscule, deasupra conținutului.

Pentru mine de mirare este și faptul că aceste „Leacuri și secrete dacice“ „din plante vechi și rare – cultura dacică“ s-au descoperit la Piatra Neamț. Și nu de către cercetătorii culturii predacice Cucuteni, ci de către un SRL „inființat in anul 2011 (care) se ocupă cu fabricarea de lumânări și comercializarea de diverse produse alimentare și nealimentare“. Și care, conform datelor oficiale, are mai puțin de 5 angajați. Nu dau numele firmei ca să nu fac publicitate, dar le mulțumesc din suflet pentru efortul lor de a descoperi și promova cultura dacică și mă aplec cu respect în fața profesionalismului celor „mai puțin de 5 angajați“.

A avut dreptate Miron Costin când a spus „Sunt oameni și în Moldova“. Sau cum moldoveanul este hâtru se potrivește și  proverbul „În țara orbilor, chiorul este împărat“. Reproducând acest proverb mă refer strict la procesul de descoperire a valorilor dacice și în nici un caz la un contemporan al nostru care ne-a fost împărat 10 ani.

Prof. C.H. ALUPULUI-RUS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.