În ultimele zile s-a dezbătut intens subiectul unui accident nuclear în Ucraina, după ce în spațiul public au apărut din nou informații, că centrala de la Zaporojie din țara vecină ar putea fi ținta unor atacuri rusești.
Conform președintelui Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păștinaru, primele semne de radioctivitate în cazul unui accident nuclear în Ucraina, vor fi înregistrate la Stația de Supraveghere a Radioactivității Mediului (SSRM) de pe Vârful Toaca, din Munții Ceahlău, aflată la 1.904 m altitudine, care este cea mai apropiată de granița de Nord a României. Potrivit statisticilor, în acest punct au fost detectate primele semne de radioctivitate și în cazurile accidentelor de la Cernobîl și Fukushima.
„Avem nouă Staţii de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM) care funcționează cu program de 24/7, care se află la Toaca, Babele, Cernavodă, Constanţa, Bechet, Craiova, Piteşti, Iaşi şi Cluj, fiind extrem de relevante în situații precum cea de acum, în care se vorbește despre un posibil incident la Centrala Nucleară de la Zaporojie, din Ucraina.
Din toate acestea, prima care va înregistra date relevante este cea de pe Vârful Toaca, din județul Neamț, pentru că aceasta este cea mai apropiată de granița cu Ucraina și se află la cea mai mare înălțime. Potrivit specialiștilor noștri, aceeași stație a dat alarma și în cazurile accidentelor de la Cernobâl și Fukushima. O altă stație extrem de importantă, aflată, de asemenea, la mare înălțime, este cea de la Babele, din Munții Bucegi. În prezent, niciuna din stațiile SSRM nu indică depășiri”, a spus Președintele ANPM, citat de dcnews.ro.
I.C.