Europarlamentarul PNL, Dan Motreanu, anunță cu județul Neamț este inclus într-un program european prin care se urmărește atenuarea efectelor schimbărilor demografice și ale plecării populației mai tinere.
Zece regiuni din Uniunea Europeană, printre care și regiunea Nord-Vest din România, vor fi sprijiinte prin Mecanismul de stimulare a talentelor, pentru atenuarea efectelor schimbărilor demografice și ale plecării populației mai tinere. Am fost raportor din partea grupului PPE pentru Mecanismul de stimulare a talentelor, aprobat de Parlamentul European.
Selecția celor zece regiuni a fost efectuată de un comitet de experți ai Comisiei Europene. Experții au analizat provocările și nevoile fiecărei regiuni, precum și motivația regiunilor de a beneficia de sprijin.
Regiunile selectate vor beneficia de analize detaliate, de recomandări de politică și de planuri de acțiune adaptate pentru a aborda provocările lor demografice și teritoriale specifice. De asemenea, vor fi sprijinite prin consiliere din partea experților OCDE.
Sprijinul este acordat în cadrul pilonului 2 al Mecanismului de stimulare a talentelor. Plecarea populației mai tinere duce la o scădere a populației în vârstă de muncă, la un număr scăzut de absolvenți de studii universitare și de învățământ superior și la dificultăți în păstrarea talentelor.
În cadrul pilonului 1 al Mecanismului de stimulare a talentelor, zece regiuni aflate deja într-o „capcană a dezvoltării talentelor”, printre care și regiunea Vest din România, au fost selectate în luna noiembrie a anului trecut pentru a primi asistență tehnică drept ajutor pentru crearea de cadre concrete în scopul abordării impactului schimbărilor demografice”, transmite europarlamentarul PNL.
I.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.