Fostul ministru de finante Daniel Chitoiu, candidat ALDE Neamt pentru Camera Deputatilor, vrea sa puna la punct un plan national pentru investitii si programul ”prima afacere

Declaratiile au fost facute in conferinta de presa de astazi de la sediul ALDE Neamt, la care au participat alaturi de Chitoiu, Ion Asaftei, vicepresedinte CJ Neamt si candidat pe pozitia doi dupa Chitoiu pe lista pentru deputati si Mihai Alexandru, consilier judetean si candidat ALDE Neamt pentru Senatul Romaniei.

Programul ALDE prezentat de Daniel Chitoiu are ca principala tinta reducerea decalajului economic al Moldovei fata de celelalte regiuni istorice de aceea se impune un pact national de investitii, pentru ca banii sa fie distribuiti in mod echitabil pentru fiecare regiune in parte, sub un control strict.

Vom face un pact national pentru investitii, pentru ca sumele alocate pe judete sa fie distribuite in asa fel incat sa reducem decalajul economic existent la aceasta ora. Judetul Neamt este unul dintre judetele cele mai neglijate din acest punct de vedere. Vrem ca pana in 2020, in Neamt sa se inregistreze o crestere economica de cel putin 5% pe an. In masterplanurile de investitii, pentru Moldova s-au dat niste termene naucitoare de finalizare a infrastructurii rutiere. Nu este posibil ca pentru autostrada Iasi- Targu Mures, termenul de finalizare sa fie 2028 iar pentru modernizarea drumului national Piatra Neamt- Bacau, tot 2028. Vom reanaliza aceste termene si vom gasi fonduri pentru ca pana cel mult in 2022, cele doua proiecte sa fie finalizate”, declarat Chitoiu.

Ca principala problema a intreprinzatorilor mici si mijlocii, ALDE a identificat accesul greu la credite si la cofinantari, de aceea se are in vedere crearea unor mecanisme prin care sa se acorde ajutoare de stat, in valoare de minim 500 de milioane de euro anual.

O alta masura foarte importanta, ar putea fi demararea unui program denumit ”prima afacere”, pentru care ar trebui modificat codul fiscal si prin care se prevede scutirea firmelor nou infiintate, pentru un an, de la plata impozitelor pe salarii dar si a contributiilor sociale, in afara de asigurarile sociale, adica banii pentru pensiile angajatilor. Prin aceasta masura se are in vedere si incurajarea romanilor plecati din tara sa se reintoarca acasa, de aceea, in viziunea ALDE, va trebui infiintat un nou minister, denumit ”Ministerul Repatrierii”, in cadrul caruia se vor pune la punct strategii prin care ”stranierii” sa fie incurajati sa revina in Romania.

Chitoiu a prezentat in cifre si resursele financiare prin care proiectele ALDE pot fi puse in practica.

Trebuie sa facem orice este posibil sa relansam economic Moldova, implicit judetul Neamt. Moldova este saraca si trebuie sa intre neaparat in atentia viitorului guvern. Trebuie sa reducem cu orice pret termenele din acele masterplanuri. Daca nu rezolvam problema infrastructurii nu putem rezolva nimic. Infrastructura deficitara este principalul obstacol in calea investitorilor”, a declarat si Ion Asaftei.

Ionut CORFU

 

 

 

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.