În contextul protestelor de la șantierul naval Damen de la Mangalia, fostul Ministru al Economiei, nemteanul Dănuț Andrușcă (PSD) explică pe scurt cum este jefuit statul român de olandezii de la Damen, dar și de austrieci, prin Petrom, companie vândută de statul român în 2004, cand premier era Adrian Năstase. ”În ceea ce privește pierderile raportate de Damen, ar trebui să intervină membrii Consiliului de Administrație și să ia decizii corecte, să urmărească ce se întâmplă cu profitul, să aibă puncte de vedere, nu doar să aprobe ce li se pune în față. Iar asta cu pierderile companiilor străine în România nu este ceva nou.

Și Petrom-ul, după privatizare, ani de zile a mers pe pierderi, pentru că, tot la fel, profitul era exportat. E foarte simplu, vin firmele de casă, iau la prețuri supraevaluate anumite lucruri și tot profitul se duce în alte zone. Uitați-vă la toate companiile străine de la noi din țară cum exportă profiturile. Și nici Ministerul de Finanțe și nimeni nu are vreo atitudine corectă. Problema este că și legislația este permisivă și trebuie modificată”, a declarat Andrușcă pentru national.ro.

Potrivit sursei citate, șantierul naval 2 Mai Mangalia a fost preluat prin 1997 de coreeni, care l-au adus în faliment, pentru ca în 2018 să fie preluat de olandezii de la Damen. Grație fostului ministru al Economiei, Dănuț Andrușcă, statul român a reușit, totuși, să obțină pachetul majoritar, de 51% din acțiuni, însă a cedat managementul companiei către olandezii de la Damen. Cu anumite condiții, care, se pare, că nu au fost îndeplinite. Sindicaliștii de la Damen ne spun că au făcut toate demersurile pentru a obține contractul de asociere dintre statul român și Damen, însă au fost refuzați pe motiv că acesta ar fi confidențial, însă din informațiile pe care le-au obținut, se pare că acest contract este în defavoarea statului român. De la fostul ministru Andrușcă aflăm că această confidențialitate a fost cerută, insistent, de partea olandeză. Una dintre condițiile puse în acest contract de asociere a fost ca, până în 2024, Damen să treacă pe profit, ceea ce este cel puțin ciudat. Pentru că asta înseamnă că li s-a permis olandezilor, care dețin managementul operațional, să țină pe pierderi timp de șase ani o companie în care statul român este acționar majoritar. Lucru pe care, de altfel, l-au și făcut, căci din 2018 până în prezent, Damen raportează doar… continuarea AICI

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.