Directorul Apaserv, Vlad Angheluță, a explicat într-o emisiune la Monitor TV, de ce nu curge apa la robinete la Roman și la Târgu Neamț.

La Roman, problema ar fi numărul mic de puțuri de captare. ”Sunt captări -în cazul Roman- care trebuiau încă din momentul predării către Apaserv, prin studiile de specialitate făcute în anii `80- `90, extinse la momentul predării. Deci în  momentul 2009, captarea aia trebuia să aibă măcar încă 20 de puțuri, ca să suplinească o nevoie crescândă.

Recent, CL Roman a decis să renunțe la serviciile Apaserv și să treacă la ApaVital Iași. Apaserv a contestat în instanță Hotărârea CL Roman, care ar putea pune în pericol fondurile ce ar urma să fie obținute pe un proiect deja demarat. Întrebat dacă renunțarea Romanului la serviciile Apaserv ar însemna falimentul companiei din subordinea CJ Neamț, Angheluță a răspuns că dimpotrivă, ar fi motiv de bucurie. ”Nu înseamnă nicidecum faliment, pentru că Romanul ne aduce cele mai mari pierderi. Adică din punct de vedere al economistului, ar trebui să fiu bucuros că-mi pleacă o zonă cu probleme. 73% sunt rețele învechite la Roman, cu un 70% pierderi pe rețea, mai nou, neputând capta apă de la Pildești Simionești, cumpărăm apă și de la ApaVital. Din cei 650.000 de metri cubi necesari zonei, cam 100- 150.000 îi cumpărăm de la ApaVital.

Problemele de astăzi de la Târgu Neamț, au fost anticipate în urmă cu peste 10 ani: ”Târgu Neamț, o zonă relativ nouă apărută pe hartă, că dacă erai acolo în domeniu, era previzibil încă de prin anii 2012- 2015 că lucrurile se vor înrăutăți și la Târgu Neamț. Din păcate nici studiile făcute pe timpul pregătirii Programului Operațional Infrastructură Mare (n.red. POIM) nu mai seamănă cu realitatea din teren și vedem acum că înainte, tot timpul, chiar în timpuri de criză, avea șase puțuri care duceau bine orașul, acum rămânem în trei din 12 puțuri forate, deci avem o capacitate diminuată de 25% livrăm din 100% cât ar trebui să primească orașul.

Captarea Lunca este cea mai importană sursă de apă a zonei Nord. Dă cam 70% din toată apa zonei și asta e o cauză cumulată cu problemele mari în operare pe conductă de aducțiune care vine dintr-o sursă bună, culmea, care este foarte OK, este mai bună decât sursa municipiului Iași care este undeva în proximitate, dar care vine din alt debușeu de apă subterană, dar pe care operăm pe o conductă de 13km care ne pune mari probleme”, a spus Vlad Angheluță.

Soluțiile pentru Târgu Neamț au fost identificate din 2019, dar nu au fost bani și nici interes, deși în ultimii aproape 10 ani, propaganda PSD îi înălța ode fugarului Arsene, pentru merite deosebite în modernizarea județului: ”Soluția aici ar fi investiției imediată. În 2019 i-am făcut un studiu de fezabilitate pentru că ne-am îndreptat spre o sursă sustenabilă, sursă puternică, sursă care dă debit constant și era prima măsură de făcut și trebuia suplinit un debit. Eu la Apaserv atunci, am făcut toate corespondențele, le-am făcut toate măsurătorile… Am găsit, foarte important, un traseu alternativ ca să nu fie nici măcar o dublă finanțare cu ce intenționam să facem pe POIM. Era foarte justificat având în vedere nevoile zonei, am scos această conductă din intravilanul comunei Răucești, pentru că provocăm un disconfort enorm, pentru că conducta este pozată pe foarte mare lungime, în comunitate, în localitate, pe marginea unui drum județean care arată ca după război pentru că nu mai reușim din cauza avariilor să refacem stratul rutier în viteza în care avariile apar.

Am făcut acest studiu de fezabilitate, l-am propus spre aprobare, indicatorii tehnico economici, cu mari insistențe au fost trecuți prin Hotărâre de Consiliu Județean și după asta, acel studiu de fezabilitate a stat într-un sertar, nemaifiind așa… privit cu prioritate, cum ar fi trebuit. Este resuscitat (n.red. proiectul/studiul de fezabilitate) pentru că de la revenirea mea criza s-a acutizat din nou la Târgu Neamț (…) Banii trebuie să vină din următoarele fonduri: fondul de rezervă al guvernului sau dacă nu, prin bugetarea Consiliului Județean, fie printr-un program gen Anghel Saligny, fie prin bugetul Consiliului Județean”, a mai spus Angheluță.

Suma necesară pentru rezolvarea problemei apei la Târgu Neamț, ar fi de aproape 8 milioane de euro.

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.