Așa cum este cazul în multe țări de origine din Asia de Sud și de Sud-Vest, migrația în Sri Lanka este determinată de: venitul mic pe cap de locuitor, rata de șomaj crescută, inflația ridicată, îndatorarea și lipsa accesului la resurse. Această țară a înregistrat o creștere de zece ori a numărului de migranți în ultimele două decenii, iar estimările actuale sugerează că aproximativ 1,7 milioane de migranți lucrează în străinătate, cu un flux anual de aproximativ 200.000 de persoane.
Factorii din spatele migrației din Sri Lanka pot fi clasificați în patru linii mari, după cum urmează:
- Din dorința de a se stabili în altă țară: în general personalul calificat;
- Din motive economice (de muncă): în general personalul calificat, semicalificat și slab calificat;
- Din motive politice;
- În scopuri educaționale: în principal pentru studii universitare de licență și postuniversitare;
O mare parte dintre migranți srilankezi aleg să vină să lucreze în România chiar dacă de multe ori salariile primite sunt mai mici decât la ei în țară. Motivele principale pentru care aceștia aleg să facă acest lucru sunt:
- Costul vieții în România este destul de mic față de alte țări Europene, iar beneficiile oferite în pachetele salariale ale celor care optează să lucreze aici acoperă o mare parte dintre aceste cheltuieli. Aceste beneficii pe care atât muncitorii din Sri Lanka, cât și cei din alte țări asiatice le primesc, în general, sunt: bilet de avion spre țară, cazare, transport muncă cazare, bilet avion pentru vizite ocazionale la ei în țară, o masă pe zi.
- Viața și stilul de muncă este mult mai relaxat aici decât la ei în țară. Aici beneficiază de zile libere săptămânale și concediu plătit.
- Angajatorii români îi tratează mult mai uman decât cei din țara natală.
- Piața muncii românească este într-o continuă căutare de muncitori asiatici și pune la bătaie din ce în ce mai multe job-uri pentru aceștia.
Salariile pe care migranții asiatici le pot câștiga în România sunt:
- Sudor: între 800 – 1000 dolari cu beneficii;
- Ajutor de bucătar: 450 dolari;
- Bucătar: 800 – 1200 dolari;
- Construcții: 550 dolari pentru necalificați și până la 1000 dolari net pentru calificați;
- Cameristă sau personal pentru hoteluri: 450 dolari;
- Muncitori în ferme: de la 450 dolari salariu de start la 700 dolari pentru operatorii de echipamente grele;
(P)