Ultima șansă pentru salvarea Telegondolei și a Bazei Hipice din Piatra Neamt, se tranșeaza mâine, 23 noiembrie, când primarul Andrei Carabelea a convocat încă o ședință de Consiliul Local. Pentru a se evita o situatie de criză cu efecte pe termen lung pentru întregul oraș, este nevoie de voturile a două treimi dintre consilierii locali, adică și de voturile PSD-iștilor, nefiind de ajuns voturile actualei majorități, PNL-USR-Pro România.
Ședința de luni, 21 noiembrie, a fost ultima dintr-un șir de 3 ședințe boicotate de consilierii PSD și PMP care se opun cu îndârjire proiectului primarului Carabelea, acesta fiind singurul mod prin care bunurile plătite până acum de contribuabilii din Piatra Neamt pot rămâne în continuare în administrarea primăriei și pot genera venituri considerabile la bugetul local, pentru că de ani de zile, telegondola merge pe profit, lucru demonstrat recent cu cifre concrete, de administratorul judiciar al Perla Invest.
Prin urmare, primarul Carabelea a convocat pentru mâine 23 noiembrie, încă o ședință de Consiliul Local, la care ar trebui să participe și să voteze pentru salvarea telegondolei, și consilierii PSD, care în campania electorală din 2020 promiteau că nu vor face opozitie de dragul opozitiei și că vor vota pentru binele comunității ori de câte ori va fi nevoie. Între timp însă, pare că au uitat ce au promis și acționează doar după calcule electorale sau după cum dictează unele interese (financiare) de grup. Altfel nu se explică de ce aleg să boicoteze fără nicio explicație, un proiect care se adresează întregii comunități.
De ce trebuie să cumpere Primăria Telegondola. O poveste cu explozie întârziată, veche de 15 ani, pe care propaganda PSD se face că nu o știe sau nu o înțelege
În 2007, Perla Invest, societate a Consiliului Local Piatra-Neamț, a contractat un credit în valoare de 40 de milioane de lei, pentru construirea telegondolei – instalația pe cablu și cele două stații, de plecare și sosire. În contractul de credit, Primăria municipiului Piatra-Neamț avea calitatea de garant a sumelor de bani pe care Perla Invest le datora băncii.
Pentru că Perla Invest nu și-a mai putut plăti datoriile către bancă, Primăria Piatra-Neamț a preluat aceste datorii, în baza contractului, obligându-se să achite integral debitul datorat de Perla Invest băncii. Primăria a achitat deja peste 45 de milioane de lei din credit, iar acum a mai rămas de plată aproximativ 10% din tot ce s-a plătit până acum.
În acest moment, societatea Perla Invest se află în procedură de reorganizare judiciară – adică în insolvență – pasul următor fiind falimentul. Singura posibilitate de a salva societatea de la faliment este achiziția stației de plecare a telegondolei. În acest fel, Primăria ar prelua în patrimoniu toate bunurile deținute de Perla Invest, inclusiv telegondola și Baza Hipică.
Ultimele două licitații până la finalul procedurii de insolvență sunt pe 7 și 21 decembrie, practic ultimele șanse de a salva bunurile Perla Invest. Dacă la niciuna dintre aceste licitații nimeni nu va cumpăra stația de plecare a telegondolei, Perla Invest va intra în faliment și își va stopa activitatea.
Ce înseamnă acest lucru?
Instalația de telegondolă se va opri și va intra în conservare, iar Primăria va fi obligată să cheltuie peste 1 milion de lei pe an cu paza instalației. ”Gândiți-vă doar că am putea folosi această sumă pentru construcția a 4 noi locuri de joacă sau pentru investiții în școlile și grădinițele din oraș. Falimentul Perla Invest mai înseamnă și că 26 de familii își vor pierde veniturile și că telegondola ar putea fi vândută pe bucăți, la prețuri derizorii. Cu alte cuvinte, Piatra-Neamț se află foarte aproape de a pierde telegondola, Baza Hipică, instalația de teleschi și tot ce se află pe vârful Cozla”, spune primarul Andrei Carabelea.
Mâine, pe 23 noiembrie, primarul Andrei Carabelea a convocat o ședință extraordinară a Consiliului Local, cu un singur punct pe ordinea de zi: achiziționarea stației de plecare a telegondolei de către Primăria Piatra-Neamț. Fiind un proiect de patrimoniu, sunt necesare 16 voturi din partea consilierilor locali pentru ca proiectul să treacă și să poată fi salvată Telegondola și Baza Hipică.
Ionut CORFU