Un anunt umanitar a facut astazi furori incepand de dimineata si inca mai face si la aceasta ora, fiind distribuit in prostie pe retelele de socializare, de zeci de mii de oameni. Pe facebook utilizatorii sunt asaltati si pe chat (privat) cu acelasi mesaj umanitar.

Acesta este anuntul: ”Te rog…. din suflet, da si tu sfoara în tara dupa grupa AB pozitiv…Daca cineva e dispus sa doneze sânge…pentru o fetita cu aplazie medulara … Este la spitalul Fundeni (Bucuresti) , sectia de Pediatrie , are 11 ani , se numeste Tudor Alexandra Mihaela si pâna la operatie face transfuzii zilnice. Altfel moare. Macar da mai departe!!! Nu-i greu!!! DOAMNE AJUTA!! (un simplu forward ajuta o viata de ingeras)

Ulterior s-a descoperit ca anuntul este unul aparut intr-un ziar din 2009.

Pana in urma cu cativa ani, era lansat periodic un zvon in randul populatiei cum ca o ambulanta neagra rapeste copii pentru trafic de organe. Se ajungea la situatii tragicomice, cu parinti in pragul infarctului si copii sechestrati in case, ba chiar unii puteau sa jure ca au si vazut ambulanta neagra prin orase, sate si comune cum cauta copiii buni de rapit.

Dupa zvonul de astazi, multi internauti s-au dus la spital sa ajute fetita care avea nevoie de ajutor in urma cu 8 ani. Altii au vrut sa arate prietenilor de pe facebook ce suflet mare au in ei si au distribuit anuntul in zeci de pagini si grupuri inclusiv din judetul Neamt.

Asta nu arata decat masa mare de oameni saraci cu duhul si halul in care pot fi manipulati pe internet, apoi in viata reala. Nimeni nu a stat o clipa sa verifice informatiile si cel mai probabil, o mare, o foarte mare parte dintre ei nu au citit decat prima fraza. Pentru altii a fost de ajuns un ”Te rog din suflet” si un ”Doamne ajuta!” incluse in text ca sa-si arate indignarea si sa demonstreze cat pot fi ei de utili, insa numai virtual.

Chiar daca-i greu de crezut, este bine de stiut ca astfel de intoxicari au legatura cu anumite servicii care-si testeaza tehnicile de manipulare si isi mai calibreaza ”ustensilele”. Si in cazul ambulantei negre care rapeste copii si in cazul fetitei care avea anevoie de ajutor in 2009, nu este vorba decat despre testarea vitezei de propagare a unei informatii in anumite medii, reactiile la aceasta informatie, nivelul de inteligenta al populatiei, etc. Prin astfel de tehnici se ajunge si la efecte in viata reala, cum ar fi scoaterea oamenilor in strada. Daca cu ambulanta, manipularea mergea din gura-n gura si dura zile intregi pana sa se extinda la nivel national, iata ca prin instrumentul facebook, in cateva ore se poate crea isterie.

Dupa testul de astazi, se pare ca treaba le merge struna. Probabil ca se mai coace vreo #rezistenta, iar rezultatele vor fi din cele mai bune. Garantat, pentru ca evident au cu cine.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.