Germania si Cehia au anuntat ieri ca reintroduc controlul la frontiera cu Austria, pentru ca numarul refugiatilor care ajung in Germania este tot mai mare, supendand in acest fel acordul Schengen. Sunt semnale tot mai evidente ca Uniunea Europeana se clatina din temelii dupa inceperea crizei refugiatilor. Anumite voci anticipau astfel de masuri, chiar dupa ce primele valuri de refugiati si-au facut aparitia la granitele UE, atunci cand Germania anunta ca-i primeste cu bratele deschise.

În acest moment, Germania introduce temporar controalele la graniţele interne. La început, ne vom concentra pe graniţa cu Austria. Scopul acestor măsuri este limitarea afluxului actual de refugiaţi în Germania şi revenirea la procedurile normale, atunci când oamenii intră în ţară”, a spus Thomas de Maiziere, ministrul de Interne al Germaniei.

Imediat a venit si reactia Cehiei: „Republica Cehă reintroduce controale la graniţa sa cu Austria. Următoarele etape vor fi determinate în funcţie de numărul de refugiaţi care se îndreaptă spre Republica Cehă”, a spus și Milan Chovanec, ministrul ceh de Interne.

Decizia Germaniei, a provocat iritare in cancelariile europene, gestul fiind comparat chiar cu un santaj la adresa celorlalte state UE care au declarat ca nu accepta sa li se impuna un anumit numar de refugiati pe care sa-i gazduiasca.

Masura are sustinere legala, pentru ca acordul Schengen prevede si accepta ca in cazul unor situatii de forta majora, statele membre sa poata reintroduce controlul la frontiere.

În urma acestei masuri, Berlinul trimte cel puţin 4.000 de soldaţi la graniţa Germaniei cu Austria pentru a asigura blocarea fluxului de refugiaţi. Potrivit Agenţiei France Presse, cel puţin 63 de mii de oameni originari din Orientul Mijlociu ar fi intrat în Germania doar în ultimele două săptămâni.

Ionut Corfu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.