O decizie a Judecatoriei Roman, pune pe jar aproape intrega conducere a Politiei Roman.

Totul a inceput in luna iulie 2017, dupa asasinarea politistului sucevean Florin Vezeteu, cu 40 de lovituri de cutit, caz care a socat toata Romania, si care a starnit un scandal monstru in Politia Romana. Dupa crima, politistii din Roman, prin Sindicatul Politistilor Europol, condus in Neamt de politistul romașcan Ioan Canarau, au vrut sa-si comemoreze colegul ucis, asa cum au facut toti politistii din tara.

Prin urmare, pe data de 21 iulie 2017, Ioan Canarau impreuna cu alti cativa colegi, a aprins lumanari in fata Politiei Roman si a amplasat pe gardul institutiei un banner cu inscriptia „Ministerul Afacerilor Interne UCIDE POLITISTI ! Luptam sau asteptam sa ne vina randul ?”. Pana la ora 13:50 a acelei zile, Canarau a stat in locul respectiv, apoi la ora 14 a intrat in serviciu, cand a fost anuntat si somat de doi ofiteri din conducerea IPJ Neamt sa ia tot de acolo, sub pretextul ca exista risc de incendiu. Culmea, atiunea de comemorare a avut initial acordul sefilor, insa probabil ca a deranjat mesajul de pe banner pe care acestia l-au vazut dupa amplasarea lui. Chiar daca politistul si liderul de sindicat Ioan Canarau a explicat superiorilor ca este vorba despre un eveniment tragic in care a decedat un politist, nu a gasit ingaduinta, apoi a constatat ca bannerul fusese deja dat jos si a decis sa stinga si lumanarile, pentru ca îi credea in stare pe sefii lui sa insceneze un incendiu, pentru a-l acuza ulterior pe el, Canarau fiind in numeroase randuri tinta mai multor cercetari disciplinare pe motive inventate, ca presiuni in urma activitatilor sindicale (tvmneamt.ro a relatat toata povestea la vremea respectiva. Articolul poate fi citit AICI).

Considerand ca sefii lui au savarsit infractiunile de abuz in serviciu si impiedicarea activitatii sindicale, Ioan Canarau a facut o plangere penala la Parchetul Roman, in care i-a indicat ca suspecti pe seful Politiei Roman, cms. sef Dragos Balau, pe seful Biroului Ordine Publica al Politiei Roman, cms. Viorel Solomon, pe fostul sef al Biroului Criminalistic al Politiei Roman, cms. sef Constantin Stroia, pe cms. sef Neculai Catana (pe atunci loctiitor al sefului IPJ Neamt, in prezent, seful Serviciului Ordine Publica din IPJ Neamt) si pe doi agenti de politie, care impreuna cu comisarul Solomon, ar fi dat jos bannerul din locul in care era amplasat, la ordinul celorlalti doi ofiteri.

Deloc suprinzator, procurorul care a instrumentat plangerea lui Ioan Cănărău, a clasat cazul dupa scurt timp, insa politistul nu s-a lasat cu una cu doua, si s-a adresat Judecatoriei Roman. In urma cu o luna, pe 27 septembrie 2019, a venit si raspunsul judecatorilor. Acestia au desfiintat (anulat) solutia data de procuror, aceea de clasare a cauzei si obliga Parchetul sa continue si sa completeze urmarirea penala pentru săvârşirea infracţiunilor de limitarea/împiedicarea exercitării atribuţiilor membrilor aleşi în organele de conducere ale organizaţilor sindicale, şi abuz în serviciu. ”Admite plângerea formulată de petentul Cănărău Ioan şi, în consecinţă: În temeiul art. 341 alin. 6 lit. b din Codul de procedură penală desfiinţează soluţia de clasare a cauzei privind săvârşirea infracţiunilor de limitarea/împiedicarea exercitării atribuţiilor membrilor aleşi în organele de conducere ale organizaţilor sindicale, prev. de art. 218 alin. 2 din Legea 62/2011 şi abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 C.p. dispusă prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman nr. 125/P/2018 din data de 26.02.2019, menţinută prin ordonanţa prim-procurorului nr. 67/II-2/2019 din data de 16 mai 2019 şi trimite cauza procurorului în vederea completării urmăririi penale sub aspectul infracţiunii de mai sus”, se arata in minuta instantei.

Cu alte cuvinte, judecatorii spun ca infractiunile respective au fost savarsite, iar acum, procurorii nu trebuie decat sa identifice faptasii. Ramane de vazut daca acestia sunt cei indicati de politistul Ioan Cănărău. Dacă da, inseamna ca ofiteri din conducerea Politiei Roman, vor fi cercetati penal.

Peste cateva luni, cand va aparea si incheierea de sedinta a instantei din Roman, se va putea vedea si unde spun judecatorii ca a gresit procurorul a carui solutie (intentionat sau nu) s-a dovedit a fi pe langa lege.

Contactat de tvmneamt.ro, politistul Ioan Cănărău a declarat spera ca vinovatii sa plateasca pana laurma: ”Salut decizia instantei si îmi doresc din tot sufletul ca vinovatii să plateasca. Este vorba despre un abuz inimaginabil, despre o tentativa clara de pune pumnul in gura unei miscari sindicale. Nu ar fi pentru prima data cand Sindicatul Europol este tinta sefilor din Politie, dar de data asta s-a intrecut orice limita, pentru ca tocmai murise un coleg ucis miseleste in timpul serviciului, iar noi ne aratam indignarea dar si revolta in acelasi timp, fata de sistemul cu grave lacune, care face din politisti victime sigure in fata infractorilor”, a spus Ioan Canarau.

O situatie asemanatoare s-a petrecut anul acesta tot la Roman, tot cu Ioan Cănărău in rol principal, dar si cu un coleg de patrula. In anul 2017, cei doi au fost atacati, amenintati cu cutitul si loviti de un barbat un timpul unei interventii la o solicitare prin 112, insa un procuror a decis ca nu a fost vorba despre ultraj, desi politistii au iesit destul de sifonati din incaierare. Cei doi politisti s-au adresat instantei, care a decis ca si in cazul de mai sus, ca a fost ultraj si a obligat procurorul sa refaca ancheta. Detalii, in articolul Polițiști atacați cu cuțitul, procuror: ”Nu este ultraj”. Judecător: ”Ba este. Refaceți ancheta!”

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.