Libertatea este, deopotrivă, o valoare personală şi una colectivă. Ne raportăm la ea, direct sau indirect. O percepem în mod propriu, neînțelegând, de fapt, că libertatea e aceeași pentru toți, că libertatea asigură, subiectiv și obiectiv, principii sociale, care înnobilează ființa umană.
Toţi oamenii doresc să fie liberi, în ceea ce priveşte gândirea şi manifestările propriei personalităţi. O societate care luptă pentru democraţie, luptă pentru libertate. Idealul pentru care au luptat romanii in 1989 a fost libertatea. Dorinţa oamenilor de a fi liberi nu este o caracteristică a societăţii contemporane ci este un drept, pe care omul îl posedă prin natura sa.
A fi cetateanul unul stat de drept inseamna a fi un om liber, care accepta de bunavoie autoritatea statului. Omul este liber, dar omul este şi responsabil. Fie că privim libertatea ca pe un dar sau ca pe o condamnare, cert este că e bunul cel mai minunat pe care îl avem și pe care îl putem proiecta în universul nostru social.
În concluzie, omul trebuie să fie responsabil, omul trebuie să învețe valoarea libertății; omul trebuie să vrea să fie exemplar. Iar statul trebuie organizat în mod judicios, pentru a oferi cel mai bun mod de trai cetățenilor lui.
https://www.youtube.com/watch?v=xehR_jkA6yc