Deputatul Catalin Dragusanu, copresedinte ALDE Neamt, lucreaza la un proiect legislativ pentru inasprirea regulilor in constructii si a modificarii pedepselor pentru nerespectarea lor: ”Lucrez la un proiect legislativ pentru modificarea legii 50 si a legii 10 care reglementeaza calitatea in constructii. Am constatat ca la noi, ca sa darami peretii dintr-un apartament, trebuie sa ai doar avizul unui expert

Declaratiile au fost facute ieri in cadrul conferintei de presa de ieri, de la ALDE Neamt.

Catalin Dragusanu spune ca desi Romania este o tara cu risc seismic ridicat, domeniul constructiilor este unul in care  lucrurile sunt lasate aproape la voia intamplarii, si cu toate ca nerespectarea regulilor poate duce nu numai la pagube materiale ci si la pierderi de vieti omenesti, legea 50 prevede ca fiind infractiuni doar interventiile fara autorizatie la monumentele istorice: ”Ultimele trei cutremure mari din Romania, au produs morti, raniti si importante pagube materiale. Cu toate astea, in Romania se construieste fara autorizatie si pentru asta se da doar amenda. Cel putin in Piatra- Neamt, eu nu am vazut cladiri demolate pentru ca au fost construite fara autorizatie sau pentru ca nu s-a respectat autorizatia de construire. Ca sa faci asa ceva, trebuie sa mergi in instanta si poate dura ani de zile. Observ ca la noi, proiectantul este si contructor, iar constructorul este cel care testeaza si calitatea materialelor folosite pentru ridicarea unei cladiri. Este prevazuta prin lege, dotarea cladirilor inalte cu senzori pentru seism, numai ca nu exista nimeni care sa verifice daca se respecta aceasta prevedere, iar studiile pentru solul pe care se construieste nu sunt obligatorii. In Romania, raspunderea penala este impartita intre constructor si proiectant. In alte tari, raspunderea penala o are primul proprietar, iar daramarea peretilor in apartamente, se pedepseste cu 5 ani de inchisoare. Vreau sa avem o lege dura in acest domeniu, pentru ca daca se va intampla un eveniment nedorit, cu paube si pierderi de vieti, vom da vina iar unii pe altii.”

Intentia legislativa a deputatului Dragusanu, vine si in contextul cutremurului din Italia, de  luna trecuta, unde sute de cladiri au fost facute una cu pamantul, iar subiectul cu constructiile din Romania a ajuns din nou in atentia opiniei publice.

Ionut CORFU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.