Deputatul PNL Neamț, Laurențiu Leoreanu și-a prezentat astăzi într-o conferință de presă, raportul de activitate pentru anul 2023:

Anul 2023 a fost un an plin de evenimente și activități, dar în care am rămas la fel de onorat să vă fiu reprezentant în Parlamentul României, atât prin funcția de deputat, dar și prin cea de președinte al Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, o funcție de înaltă responsabilitate, în actualul context geopolitic.

Așa cum mă cunoașteți, am fost foarte prezent atât în mijlocul dumneavoastră, cei care m-ați ales, dar și în Parlamentul României și în spațiul public, prin prezențe media. Întâlnirile dese cu cetățenii din Neamț, inițiativele legislative care au pornit din discuțiile cu dumneavoastră, proiectele demarate pentru nemțeni – toate acestea au fost în centrul preocupărilor mele. Urmează un an complicat și aglomerat, dar sunt energic și entuziast, pentru că știu exact ce am de făcut: să lupt pentru bunăstarea nemțenilor!

Activitate parlamentară

În cifre, activitatea parlamentară din acest an poate fi rezumată la: 66 de propuneri legislative inițiate, dintre care 32 promulgate legi, 20 de luări de cuvânt, 20 declarații politice.

Momente importante din activitatea parlamentară

Am început anul 2023 cu vești bune pentru pensionari, grație guvernului condus de Nicolae Ciucă. Astfel, de la 1 ianuarie 2023:

‣ Pensiile până în 1500 de lei au crescut cu peste 600 de lei. Beneficiari: aproximativ 2,3 milioane de români.

‣ Aproape 1 milion de pensionari cu pensii cuprinse între 1500 şi 2000 de lei au avut și ei venituri crescute cu aproximativ 600 de lei. Sprijinul social in valoare de 400 de lei a fost cumulat cu 200 de lei rezultați din majorarea punctului de pensie.

‣ Alți peste 1 milion de pensionari cu pensii între 2000 şi 3000 de lei au avut venituri mai mari cu peste 570 de lei.

‣ Cei 500 de mii de pensionari cu pensii de peste 3000 de lei au avut pensii majorate cu aproximativ 400 de lei.

Pe 18 ianuarie am participat la Gala Concursului PatriotFest, desfășurată la Cercul Militar Național. Proiectul realizat în parteneriat de către Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul de Protecție și Pază și New Strategy Center este singura competiție de inovare la nivel de prototip funcțional din domeniul securității naționale.

Pe 24 ianuarie am fost din nou în mijlocul romașcanilor, ca de obicei, și am participat la festivitățile prilejuite de mica Unire.

15 Februarie

Am fost  prezent, la Ministerul Transporturilor, la semnarea contractelor pentru cele trei loturi din Autostrada A7, pe traseul Bacău – Roman – Pașcani! Este un obiectiv extrem de important pentru regiunea istorică Moldova, pentru zona Roman Metropolitan, pentru romașcani și m-am bucurat că, în sfârșit, am intrat în linie dreaptă!

În fiecare an, 8 martie este o zi superbă în care sărbătorim frumusețea și căldura femeilor din viața noastră, mame, bunici, soții, iubite, surori, fiice. Am fost în fabrici de confecții și tricotaje, în magazine, pe stradă, oferind un zâmbet de primăvară, flori, dulciuri și felicitări la peste 1000 de doamne și domnișoare.

Investițiile esențiale pentru romașcani sunt prioritare pentru mine.

Pe 15 martie, împreună cu Leonard Achiriloaei, Primarul Municipiului Roman, am avut o serie de discuții la Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, despre două proiecte foarte importante pentru romașcani, depuse spre finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”: „Reabilitare rezervor 5000 m.c.” și „Modernizare Artera Roman-Est, DJ 207 Strada Plopilor – DN2”. Este vorba despre peste 27 de milioane de lei atrași în municipiul Roman, pentru cele două proiecte menționate, care se adaugă la zecile de milioane atrase din fonduri europene în ultimii ani și care ating toate domeniile de interes pentru romașcani: unități medicale, unități școlare, infrastructură urbană, mediu, divertisment, reabilitare termică, digitalizare, eficientizare energetică, etc.

Pe 21 martie am participat la dezbaterea proiectului de lege care prevede susținerea acordării de vouchere de vacanță pentru angajații din mediul privat.

Soluția propusă este de a deduce valoarea acestor vouchere, în limita a 1450 de lei, din impozitul pe venit, astfel încât aceste beneficii să fie acordate fără a afecta financiar angajatorul. Acesta din urmă va avea toate motivele să ofere acest beneficiu angajaților, fiind practic doar un intermediar între stat și angajat. Practic, o parte din impozitul pe salariu, oricum plătit, se întoarce la angajat sub forma acestor vouchere de vacanță!

Pe 5 mai am avut onoarea să fim, gazde pentru prim-ministrul României, domnul Nicolae Ionel Ciucă, președintele Partidului Național Liberal, împreună cu domnul George Lazăr, președintele PNL Neamț și domnul senator Eugen Țapu-Nazare.

Cu această ocazie, la Roman, a avut loc un eveniment impresionant, care, pentru mine, a însemnat emoție și împlinire. Domnul Prim-ministru, împreună cu Ministrul educației, doamna Ligia Deca, au premiat excelența și rezultatele impresionante obținute de reprezentanții Colegiului Național „Ștefan cel Mare”, din Târgu-Neamț, Colegiului Național „Petru Rareș”, Colegiului Național „Calistrat Hogaș”, Colegiului Național de Informatică, din Piatra Neamț și ai Colegiului Național „Roman-Vodă”, din Roman.

Pe 28 iunie am participat – alături de colegii din Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională – la o ședința de lucru cu conducerea Ministerului Apărării Naționale, a treia în actuala sesiune parlamentară, unde am abordat mai multe subiecte, între care: mediul de securitate din proximitate, achizițiile pentru apărare, situația resursei umane.

Pe 12 iulie am avut o întrevedere de lucru cu domnul ministru Adrian Veștea, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (M.D.L.P.A.). Cel mai important moment a fost semnarea contractelor de finanțare pentru două investiții foarte importante pentru comunitățile din cele două municipii nemțene, prin programul „Anghel Saligny”: schimbarea rețelei de alimentare cu apă și canal pe tronsonul Bd. Decebal – Piața Kogălniceanu – Bd. Traian, din Piatra-Neamț, valoarea finanțării fiind de 17.393.154,42 lei, respectiv modernizarea arterei ocolitoare Roman Est, DJ207A – str. Plopilor – DN2, cu o finanțare de 23.000.000 de lei din fondurile M.D.L.P.A.

Am participat pe 20 septembrie la semnarea contractului pentru secțiunea lll a autostrăzii Târgu Mureș – Târgu Neamț – Iași, mai exact porțiunea Leghin – Târgu Neamț.
3 octombrie

Am participat la Conferința Europeană Interparlamentară privind Politica Externă și de Securitate Comune (PESC), respectiv Politica de Securitate și Apărare Comune (PSAC) ale Uniunii Europene, întâlnire organizată de Președinția semestrială spaniolă a Uniunii Europene, la Madrid. A fost o oportunitate pentru a reitera angajamentul ferm al României față de eforturile de război ale Ucrainei.

9 octombrie

Urmare a unei inițiative legislative pe care am depus-o împreună cu mai mulți colegi liberali și pe care am adoptat-o în Camera Deputaților – s-a decis ca statutul de utilitate publică să fie acordat și punctelor de lucru ale cabinetelor de medicină de familie. Practic, autoritățile administrației publice locale pot decide darea în folosință gratuită a spațiilor aflate în proprietatea publică pentru cabinetele medicilor de familie.

25 octombrie

De Ziua Armatei Române, am avut onoarea să particip la două evenimente de excepție, dedicate tuturor celor care au îmbrățișat cariera militară: ceremoniile de depunere de coroane la Mormântul Ostașului Necunoscut și la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial.

Pe 7 noiembrie am avut onoarea de a fi gazde, în județul Neamț, pentru domnul Adrian Ioan Veştea, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

15 noiembrie

Am avut plăcerea de a fi keynote speaker în cadrul conferinței organizate de Statul Major al Apărării prin Gândirea Militară Românească, dedicată dezbaterii subiectelor subsecvente tematicii “Reziliență, dezvoltarea capabilităților militare și cooperarea la nivelul NATO-UE pentru realizarea unei strategii a securității la Marea Neagră”.

26 noiembrie

Un nou pas important pentru Autostrada Unirii (A8), care va face legătura dintre Moldova și Ardeal! Sectorul montan al A8 (Miercurea Nirajului – Leghin), poate cel mai dificil proiect de infrastructură rutieră din ultimii 30 de ani, a primit toate avizele de la ministerele avizatoare și urmează să se emită Hotărârea de Guvern pentru indicatorii tehnico-economici. Păstrez o permanentă legătură, atât cu societatea civilă implicată în acest proiect, cât și cu decidenții de la nivel administrativ central!

7 decembrie

Împreună cu colegii deputați liberali, am avut o discuție foarte bună cu ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, despre bugetul pe anul 2024. Astfel, la inițiativa Partidului Național Liberal, bugetul pe 2024 prevede o serie de repere ce vor fi respectate întocmai:

• FĂRĂ noi taxe și impozite!

• Vom prevedea toate sumele pentru plata pensiilor majorate în cele două etape din 2024: ianuarie și septembrie!

• Vom continua investițiile din programul „Anghel Saligny” privind dezvoltarea locală și regională!

• Vom prevedea toate sumele pentru plata creșterilor salariale din educație cu 13% de la 1 ianuarie 2024, într-o primă etapă, iar apoi, din 1 august, cu încă 7%

• NIMENI nu se va atinge de Pilonul II de pensii!

19 decembrie

Am avut plăcerea să fiu gazda cursanților Colegiului Național de Apărare, componentă academică a Universității Naționale de Apărare „Carol I”.

Având în vedere rolul și specificul Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, de organism de lucru al Camerei deputaților, le-am prezentat invitaților care sunt atribuțiile și mecanismele de lucru ale comisiei, urmată de discuții privind evoluția mediului internațional de securitate, cu accente pe arealul extins al Mării Negre.

Am fost prezent în mass-media națională si locală, atât la posturi de știri, dar și prin declarații și comunicate de presă. Am participat la peste 20 de  emisiuni televizate la posturi naționale de televiziune precum Antena 3, Prima News, Digi 24, TVR Info, Realitatea Plus și România Tv, am discutat despre problemele românilor în general, dar și ale nemțenilor, în particular. (Deputat PNL de Neamț Laurențiu Dan Leoreanu)

I.C. (sursa foto- romanulfinanciar.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.