Derapaj grav al președintelui interimar al CJ Neamț, instalat în funcție și susținut de majoritatea PSD. Prezent în această dimineață într-o emisiune online, realizată de Valentin Bălănescu (Cafeaua de dimineață- Mesagerul de Neamț), Ion Asaftei (ALDE) afirmă că jurnaliștii care nu scriu după dictare sau pe placul politicienilor, ar trebui pedepsiți cu închisoarea.

Afirmațiile au fost făcute în contextul în care presa locală și opoziția PNL din CJ Neamț, au dezvăluit că patronul căminului de bătrâni de la Alexandru cel Bun, închis de autorități pentru că nu avea autorizație de funcționare, este finul lui Ion Asaftei. Prin urmare, Asaftei consideră că jurnaliștii care au speculat pe acest subiect, au greșit, și propune ca presa care nu se încadrează în cutumele ”Ministerului Adevărului”, întocmai ca pe timpul dictaturii comuniste, să fie condamnați de instanțe la plata unor despăgubiri. Dacă nu le plătesc, să facă zile de muncă în folosul comunității (eventual la canal, cum se proceda cu dizidenții cu câțiva zeci de ani în urmă, când securiștii de astăzi erau tinere speranțe) și de ce nu, zilele de muncă să se transforme în zile de pușcărie cu executare.

 

Eu aș propune altceva. Dacă nu îi găsești respectivului care te acuză (n.red. dacă jurnalistul nu are bani sau bunuri pe numele lui) și pierde un proces în instanță și e condamnat la despăgubiri de vreo sută de milioane, două sute de milioane, și pierzi, să ne fie cu iertare. Domnule, dacă nu ai, treci la lucru în folosul comunității. Și mai e o problemă. Nu treci la lucru în folosul colectivității (sic!), mai sunt și pedepse privative de libertate. Și o să vedeți dumneavoasatră cum o să apară și adevărul în presa noastră”, spune Ion Asaftei.

Despre cum funcționează Justiția din România, nu are rost să mai amintim, sunt sute de exemple cu jurnaliști incomozi care au pierdut procese cu dedicații securistice. Ce ar fi de notat însă, este că nu l-a văzut nimeni pe Asaftei atât de vehement în cazul Arsene (de fapt nu a scos niciun cuvințel pe acest subiect), care se sustrage executării unei pedepse cu închisoarea pentru fapte de corupție. Mai mult, după 34 de ani de la căderea dictaturii ceaușiste, să auzi asemenea afirmații din gura unui bugetar din fruntea unei instituții democratice, este cel puțin descalificant, dacă nu ar fi chiar un motiv de demisie sau de demitere. Dar probabil că majoritatea PSD care l-a pus și îl susține pe Asaftei în funcție, împărtășește astfel de idei.

În urmă nu cu mult timp, Asaftei a amenințat jurnaliștii locali cu acțiuni în instanță, după ce presa locală a dezvăluit ”afacerea gardul de la Roman” sau că drumul axial o ia la vale din cauza alunecărilor de teren. Tot atunci, Asaftei le recomanda jurnaliștilor locali ”să scrie mai cu patriotism”, întocmai ca la o ședință de sumar din redacția ”Scânteia”.

Derapajul lui Asaftei, de la minutul 28:

Ionut CORFU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.