Crescătorii de animale s-au plâns că au ajuns în pragul falimentului din cauza secetei, care a afectat foarte mult și culturile destinate nutrețurilor. Ba mai mult, ei au reproșat că, pe timp de secetă, factorii decidenți discută numai de culturile agricole de bază: porumb, floarea soarelui, soia, cartofi, fasole, sfecla de zahăr. Se pierde din vedere că avem și plantele de nutreț, cu cod special la APIA, care au suferit la fel de mult ca oricare altă cultură și nu sunt introduse pachetul financiar din ajutorul de stat alocat drept despăgubire.

Acum, crescătorii de animale au și un prim câștig de cauză: pentru pierderile suferite de pe urma secetei vor fi despăgubiți cu 100 de lei pentru hectarul de pășune ori de pajiște. Deținătorii de animale consideră că suma propusă ca despăgubire pentru pășune este foarte mică, nefiind în măsură să-i salveze din situația în care au fost aduși de secetă. În evidențele județene nemțene figurează 34.000 bovine, 150.000 oi și 30.000 capre.

Despăgubirile pentru pagubele provocate de secetă sunt de 400 lei/ha pentru culturile agricole de bază: porumb, soia, floarea soarelui. Anul acesta se vor da 300 lei pentru un hectar, urmând ca diferența să fie plătită ulterior. Pentru fermierii care nu au asigurate culturile agricole suma alocată este de 200 lei/ha. Pe ultima sută de metri, la pajiști și pășuni, s-a stabilit acordarea unei despăgubiri în sumă de doar 100 lei/ha.

Tina Condrea

1 COMENTARIU

  1. […] Crescătorii de animale s-au plâns că au ajuns în pragul falimentului din cauza secetei, care a afectat foarte mult și culturile destinate nutrețurilor. Ba mai mult, ei au reproșat că, pe timp de secetă, factorii decidenți discută numai de culturile agricole de bază: porumb, floarea soarelui, soia, cartofi, fasole, sfecla de zahăr.https://tvmneamt.ro/despagubiri-si-pentru-pasunile-afectate-de-seceta/ […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.