Ies la iveală detalii terifiante despre accidentul de munca de la Brantner SA, firma care colecteaza si recicleaza deșeurile în Piatra Neamt.

O femeie de 44 de ani (Ana B.), angajata a firmei, si-a pierdut viata vineri, 1 aprilie, in timp ce-si desfasura activitatea la o banda transportoare a deseurilor (Vezi stirea AICI).

Conform surselor tvmneamt.ro din cadrul anchetei, femeia ar fi murit strangulata si ar fi putut fi salvata.

Victima lucra la banda transportoare impreuna cu alte 3 colege. Doua pe o parte a benzii, doua pe cealalta parte. Rolul celor 4 angajate era sa indeparteze anumite deseuri de pe banda lata de 2 metri si lunga de câțiva zeci de metri. Toate cele 4 angajate au la indemana un buton de urgenta, care poate fi apăsat in caz de nevoie si care opreste banda instant. La ora tragediei, victima si-a exprimat intentia sa adune deseurile cazute sub banda transportoare. Este o procedura prevazuta in normele de lucru. Pentru ca este interzis acest lucru in timp ce banda functioneaza, colegele ei au sfatuit-o sa astepte pana vor opri banda, pentru ca urma pauza de masa.

La un moment dat, cand s-a făcut ora mesei, banda a fost oprita si femeile au plecat spre vestiare. Cand au ajuns acolo, si-au dat seama că Ana B. lipseste. S-au intors la punctul de lucru si au gasit-o sub bandă, decedata. Se presupune (in locul respectiv sunt si camere de luat vederi) ca pentru a castiga timp, femeia nu a mai asteptat oprirea benzii, a intrat sub banda (fără să fie observata) sa adune deseurile cazute de pe aceasta, moment in care gluga hanoracului cu care ra imbracata, s-a prins în una dintre rolele de sustinere a benzii, s-a infasurat după aceasta, dar si dupa gâtul femeii, prinzand-o ca intr-un streang. Nu i-a produs leziuni prin zdrobire, insa a strangulat-o, lasand-o fara aer.

Daca ar fi fost observata la timp si s-ar fi actionat unul dintre butoanele de urgenta, banda s-ar fi oprit si femeia ar fi avut șanse să supravietuiasca. Ramane ca anchetatorii sa stabileasca daca ar putea exista si alte culpe decât cea a femeii.

De asemenea, ramane de stabilit si daca in cazul de fata s-au respectat toate normele de protectie a muncii, adica daca victima fusese instruita in acest sens, sau daca obiectele vestimentare pe care le purta erau conforme cu prevederile legale. Ea ar fi fost imbracata cu un hanorac cu gluga, pentru ca in hala respectiva este extrem de frig, iar cei care lucreaza in punctul respectiv tebuie sa se protejeze singuri in fata temperaturilor scazute. Chiar daca sunt nevoiti sa lucreze in conditii vitrege de munca, angajatii de la banda transportoare sunt platiti cu salariul minim pe economie.

Contactat de tvmneamt.ro, purtatorul de cuvant al ITM Neamt a spus ca ancheta inspectorilor muncii este la inceput si se vor putea trage primele concluzii abia peste 15 zile. Revenim.

Reprezentantii Brantner SA nu au putut fi contactati, insa daca va considera necesar, compania poate trimite un punct de vedere/drept la replica, pe adresa de mail a redactiei: tvmpiatraneamt@gmail.com

Ionut CORFU

 

gluga pt ca e frig

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.