Un adevărat dezastru ecologic se produce în comuna Bodești, sub ochii și chiar cu complicitatea administrației locale, care ar trebui să vegheze la păstrarea unui mediu curat și nu să contribuie la poluare.

Pe malul râului Cracău, în zona Bodești de Sus, se pot vedea munți de deșeuri, de la deșeuri menajere sau textile, până la deșeuri provenite din construcții. Localnicii descriu zona drept o groapă de gunoi care se întinde pe aproximativ 2 kilometri lungime.

Unul dintre principalii atentatori la mediu și implicit la sănătatea populației, pare a fi chiar administrația locală, adică primăria. Miercuri, 12 iulie, un martor a reușit să filmeze mai multe utilaje, cel puțin unul dintre ele fiind al primăriei. Acesta transportă o cupă plină de deșeuri provenite din construcții, pe care la descarcă pe malul râului. După cum reiese din imagini, șoferul utilajului știe bine ce face. Acesta nivelează movila de deșeuri, părând că face loc și pentru altele, ceea ce confirmă spusele localnicilor, că utilajul primăriei duce deșeuri acolo în mod frecvent. De altfel, pe întreaga zonă în discuție, se poate vedea cum movilele de gunoi au fost nivelate pentru a se face loc altor transporturi.

Tot miercuri, cel care a surprins utilajul în flagrant, a făcut o sesizare prin 112, la fața locului ajungând polițiștii din comună plus criminaliști, astfel de fapte find sanționate penal. Conform IPJ Neamț, în cauză a fost deschis un dosar penal cu autor necunoscut în primă fază, pentru depozitare de deșeuri.

Primarul Marinel Barna, nu știe și nu a văzut nimic. Contactat telefonic astăzi de redactorul tvmneamt, edilul a spus că este la București și că trebuie mai întâi să ajungă la Bodești pentru a putea spune ce s-a întâmplat și cum de utilajul primăriei pune umărul la clădirea munților de gunoaie. Ulterior, a spus că utilajul transporta și depozita deșeuri provenite în urma unor lucrări de construcții la o biserică, de parcă ar fi fost ceva normal să se arunce gunoaie aiurea prin comună, dacă este vorba despre slujitorii Domnului. Totodată, primarul are de explicat și dacă utilajul primăriei presta servicii pentru biserică în condiții legale, sau a fost trimis în misiune creștinească gratis, adică pe banii păcătoșilor din Bodești.

Potrivit șefului Gărzii de Mediu Neamț, Iftimie Petrariu, instituția a primit 3 sesizări asupra a ceea ce se petrece la Bodești, urmând ca zilele următoare să fie trimisă o echipă la fața locului și să se dispună măsurile legale.

Problemele de mediu din Bodești par a fi mult mai multe și posibil mai grave decât speța de față, cum ar fi deversări din haznale în ape curgătoare sau în pânza freatică, inclusiv de la un local foarte cunoscut în comună sau de la un centru de îngrijiri, subiectele fiind la acest moment în faza de documentare jurnalistică.

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.