Actualizare stire: Vezi AICI! Dezastrul de la Tașca! Pe nemții de la Heidelberg Cement cine îi controlează? Niște întrebări pentru autorități
Stirea initiala: Un adevarat dezastru ecologic s-a produs ieri, in a doua zi de Paste, in comuna Tasca. Conform unei informari transmise presei de Prefectura Neamt, un sofer de camion de nationalitate bulgara, a deversat tone de amoniac in canalizarea fabricii de ciment din localitate, substanta extrem de toxica, ajungand apoi in apele pârâului Bicaz. Concentratia de amoniac masurata de comisarii Garzii de Mediu Neamt in apa paraului, era de peste 1.900 de ori mai mare decat valorile normale.
Au murit pestii din pârâu, dar si toti pestii din doua pastravarii de langa orasul Bicaz. De mentionat este ca la aceasta ora nu exista pericol pentru populatie. ”Pe 3 mai în jurul orei 21,30, am fost informat ca la doua păstrăvării de lângă orașul Bicaz, au murit peștii din cele 5 bazine care se alimentau din pârâul Bicaz. Am trimis echipa de permanenta, care a constatat ca este vorba de o poluare cu amoniac. Apa era albicioasa, cu miros puternic de amoniac. În cele doua păstrăvării, mortalitatea era totala. Erau și pe pârâul Bicaz pești morți. Am notificat SGA pentru prelevare de probe, și dimineața am aflat ca la evacuarea de la Combinatul de ciment, depășirea la amoniac era de 1900 ori mai mare decit normele admise. În amonte de gura de evacuare, indicatorii erau normali.
Dimineata, in urma măsurilor luate de CJSU, prin mărirea debitului pe piriul Bicaz, în aval de orașul Bicaz, indicatorii erau normali, fără riscuri pentru populație. Acum se întocmesc documentele de control, împreună cu APM, SGA, Politia națională, urmind a se stabili masurile și sancțiunile aplicate poluatorului”, se arata intr-un raport al sefului Garzii de Mediu Neamt, Iftime Petrariu.
In urma verificarilor autoritatilor, a rezultat ca soferul unui camion cisterna din Bulgaria, a descarcat amoniac la fabrica de ciment, insa nu a incaput toata incarcatura in bazinele fabricii. Cantitatea ramasa in cisterna, ar fi fost deversata de acesta in sistemul de canalizare al fabricii, de unde a ajuns in paraul Bicaz.
Documentul de informare, intocmit de inspectorii de la Garda de Mediu Neamt si transmis catre Prefectura:
Dupa finalizarea anchetei aflata acum in curs de desfasurare, se va stabili si incadrarea faptei, care ar putea intra sub incidenta Codului Penal.
Totodata, ca urmare a situatiei deosebit de grave, la miezul noptii trecute (3/4 mai) a fost convocata o sedinta de Comitet de Situatii de Urgenta Neamt, in urma careia a fost adoptat un PLAN DE MĂSURI pentru gestionarea situației de urgență determinata de poluarea râului Bicaz:
- Prelevarea periodică de probe și analizarea acestora în laborator pentru a determina ampolarea poluării și limitele până la care poate genera efecte. Se vor preciza efectele asupra oamenilor și animalelor.
Răspund: APM Neamț, SGA Neamț, GNM Comisariatul Județean Neamț, DSP Neamț
Termen: Începând cu ora comunicării prezentei HCJSU
- Identificarea sursei de poluare și dimensiunile acesteia.
Răspund: APM Neamț, SGA Neamț, GNM Comisariatul Județean Neamț, DSP Neamț. IPJ Neamț
Termen: Începând cu ora comunicării prezentei HCJSU
- Instituirea permanenței la nivelul unităților administrativ teritoriale.
Răspund: primarii următoarelor UAT: Tașca, Bicaz, Tarcău,
Pângărați, Alexandru cel Bun, Piatra Neamț
Termen: Începând cu ora comunicării prezentei HCJSU
- Pentru a limita efectele poluării asupra oamenilor și animalelor la nivelul unităților administrativ teritoriale vor fi dispuse următoarele măsuri:
- Restricționarea consumului de pește provenit din râul Bicaz și râul Bistrița de pe raza UAT nominalizate;
- Restricționarea accesului animalelor domestice în zona râului Bicaz și a râului Bistrița pe raza UAT nominalizate;
- Avertizarea populației asupra faptului că a avut loc o poluare a râului Bicaz și asupra măsurilor menționate anterior;
- Organizarea unor misiuni de monitorizare a măsurilor dispuse anterior prin SVSU și Poliția Locală.
Răspund: primarii următoarelor UAT: Tașca, Bicaz, Tarcău,
Pângărați, Alexandru cel Bun, Piatra Neamț
Termen: Începând cu ora comunicării prezentei HCJSU
- Transmiterea unor mesaje vocale de alarmare a populației prin intermediul sirenelor electronice.
Răspund: SGA Neamț și S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A.
Termen: la ordinul expres al președintelui CJSU
- Realizarea unor manevre de debite din acumulările de pe râul Bicaz și râul Bistrița care să permită diluția substanței poluante.
Răspund: SGA Neamț și S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A.
Termen: Începând cu ora comunicării prezentei HCJSU
- Prelevarea periodică de probe și analizarea acestora în laborator pentru a determina potabilitatea apei livrate populației. În cazul înregistrării unor parametri necorespunzători va fi informată de urgență populație și CJSU Neamț.
Răspund: Compania Județeană APASERV
Termen: Începând cu ora comunicării prezentei HCJSU
- Operatorii economici care au înregistrat mortalitate piscicolă în bazinele de creștere a păstrăvului sau a altor pești, vor asigura preluarea integrală a acestora în vederea distrugerii de către societăți de profil.
Răspund: APM Neamț, GNM Comisariatul Județean Neamț, SC Eurofish SRL, SC Clip și Clip SRL și alți operatori economici aflați în aceeași situație
Termen: Începând cu ora comunicării prezentei HCJSU
- Asigurarea măsurilor de menținere a ordinii și liniștii publice în UAT-urile vizate de prezenta hotărâre.
Răspund: IPJ Neamț, IJJ Neamț
Termen: Începând cu ora comunicării prezentei HCJSU
Ionut CORFU