Aapar semne tot mai evidente ca este dezastru pe Vale Muntelui. Semnalele de alarma trase de tvmneamt privind alunecarile de teren care se produc de la Bicaz pana la Borca nu au fost luate in seama de mai marii judetului (Arsene de la CJ Neamt si Soroceanu de la Prefectura) care prefera sa se traga frumos in poze si sa fie ridicati in slavi de slugile/trompetele din presa, in loc sa-i preocupe problemele grave cu care se confrunta judetul Neamt.

In urma cu cateva zile, o alta bucata de drum (DN 15, Bicaz- Poiana Largului) a luat-o la vale. De data asta este vorba de un intreg sens de mers, sensul spre Bicaz, la aproximativ 1km dupa viaductul de la Poiana Largului.

Imaginile de la fata locului sunt apocaliptice si dezvaluie adevarata dimensiune a dezastrului care este in curs de desfasurare in zona. Drumul s-a rupt fix intr-o curba si singura grija a celor de la Drumuri Nationale a fost sa puna multe indicatoare de restrictie si sa semnalizeze locul cu niste obiecte metalice ruginite. Atat, nimic mai mult. De lucrari de reparatii, nici pomeneala. Dupa cum se poate vedea in pozele de mai jos, alunecarea de teren este masiva, solul prezentand crapaturi adanci, semn ca nu se va opri din alunecare. Semne de surpare sunt si pe celalalt sens de mers, in acelasi loc. Cum pamantul continua sa se deplaseze, daca nimeni nu intervine si mai mult ca sigur ca nu va interveni, sunt sanse de aproape 100% sa auzim ca pe DN 15 nu se mai circula.

Dupa cum tvmneamt a mai atras atentia in nenumarate randuri, pe portiunea de drum despre care vorbim au fost identificate cel putin 40 de locuri in care pericolul de alunecari de teren este iminent. Concluzia a fost trasa in urma unui studiu comandat de catre cei de la CNAIR. Unde au ajuns rezultatele studiului nu stim, cert este ca nu s-a luat nicio masura, efectele se vad, iar situatia se agraveaza pe zi ce trece. In opinia specialistilor cu care ne-am consultat, institutiile judetene (CJ si Prefectura) ar fi trebuit sa instituie masuri speciale pe toata Valea Muntelui si in special pe drumuri, pentru ca este foarte posibil sa se produca victime. Ar fi trebuit sa se ia in calcul chiar declararea situatiei de urgenta, pentru ca sunt in pericol cateva de mii de suflete. Nu numai ca nu s-a facut asa ceva, dar mai mult, Prefectura si CJ Neamt tin ascunse aceste probleme, semn clar de totala incompetenta si de crunta nesimtire in acelasi timp.

Nu doar DN 15 este in pragul inchiderii complete ci si DN 15B intre Poiana Largului si Pipirig, unde se inregistreaza aceleasi fenomene. La fel se intampla si pe DN 17B (Poiana Largului- Vatra Dornei) care frecvent este blocat de alunecari de teren de pe versanti. Daca la un moment dat se vor surpa si inchide si DN 15 si DN 15B, judetul Neamt va fi izolat de Ardeal, cele doua drumuri care se unesc la viaduct, fiind singurele cai de acces in directia respectiva. De asemenea toti locuitorii din cel putin 5 comune vor ramane izolati de restul judetului si nu vor mai avea acces la institutii, ingrijiri medicale, etc.

In acest timp, prefectureasa Soroceanu este in concediu de odihna iar presedintele CJ Neamt, inculpatul Ionel Arsene sta cu saptamanile pe la Bucuresti (cu masina si sofer din banii CJ Neamt) unde probabil ca se ocupa cu jocuri politice de culise, dar din cand in cand mai trage o fuga la Piatra- Neamt ca sa ne mai spuna ca a fost martor asistent la cum a semnat un primar niste hartii. Daca mai luam in calcul si exemplul podului de la Preluca, putem trage concluzia ca judetul Neamt este abandonat de autoritati.

Ionut CORFU

6 COMENTARII

 1. dacă cineva care nu cunoaște nicidecum drumul trece pe acolo în toiul nopții scapă întreg?
  e avertizat din timp?
  chiar vreau să știu.
  mulțumesc!

 2. La ce va asteptati? O sa se surpe si drumul spre Bicaz iar cei doi incompetenti care conduc judetul vor dispune ca traficul sa fie deviat prin Cluj. N-ar trebui sa va mai mire nemernicia, mai ales daca nu iesiti la vot. In tot acest timp, arsene se mai lauda in presa aservita ca a completat o hartie A4. Auziti mizerie, a terminat documentatia pentru nu stiu ce centru medical din spital. “Bai, esti prost?”. Chiar ne iau de prosti. Pai de la a desena pe hartie cladiri si pana o sa termine de construit acest centru vor trece ani buni. Cei mai slabi guvernanti din istoria Romaniei.

 3. La Hangu o ia la vale. La Poiana Teiului, la fel. Cine trăiește intre cele două prăbușiri, ce face?
  Dacă ești dializat, aștepți să mori?
  Dacă ești gravidă, cauți moașă pentru naștere la domiciliu?
  Dacă…
  Viitorul sună sumbru pe alocuri.

 4. Aveți răbdare ca vor ajunge și acolo !!! Acum toate forțele sunt concentrate pe reabilitarea podului de la Preluca, unde se executa lucrări foarte complexe.

  • nu inteleg daca esti sarcastic sau nu. La Preluca nu se lucreaza de saptamani bune, sunt doar semafoarele care permit circulatia. Poduleste in aceeasi stare in care era si acum 3 saptamani, si din cate stiu proiectul trebuia deja finalizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.