Actualizare stire: Vezi AICI- DRUPO răspunde Prefecturii Neamț: ”Acțiune de manipulare a opiniei publice”

Stirea initiala: Dezinfectarea drumurilor judetene din Neamt se lasa cu acuze grave la adresa lui Ionel Arsene. Prefectura Neamt anunta ca ”Ionel Arsene minte și dezinformează populația cu privire la soluția de dezinfectare a străzilor”, dupa ce in urma unor verificari s-ar fi descoperit ca solutia folosita era de fapt apa chioara, iar firma care a efectuat dezinfectarea nu era autorizata pentru astfel de operatiuni, ba mai mult, solutia a fost imprastiata pe drumuri din vidanje. Firma a fost amendata cu 80.000 de lei si i s-a suspendat activitatea. Intr-un comunicat remis astazi presei locale, prefectul George Lazar (cel care a dispus controalele) afirma ca ”Ionel Arsene se laudă cu o inițiativă de dezinfectare a străzilor în Neamț cu o substanță dedicată produselor alimentare şi hranei pentru animale, așa cum se arata în raportul de control dispus la această societate.

Comunicat de presa, Prefectura Neamt: Președintele Consiliului Județean Neamț își bate joc de sănătatea nemțenilor, folosind vidanje pentru dezinfectarea străzilor și materiale care nu au niciun efect.

În baza ordinului OP 161/200 s-a constituit comisia mixta de verificare a modului de
desfășurare și a eficienței activității de dezinfecție a drumurilor județene , în contextul epidemiei provocate de virusul COVID-19, în următoarea componenţă :
– Reprezentant al Instituției Prefectului județului Neamț – coordonator comisie
– Reprezentant al Comisariatului județean al Gărzii Naționale de mediu
– Reprezentant al Agenției pentru Protecția Mediului
– Reprezentant al Direcției de Sănătate Publica Neamț
– Reprezentant al Inspectoratul de Politie al Județului Neamţ – Serviciul de Investigare al
Criminalității Economice şi Serviciul Politie Rutiere

Astfel, conform competențelor legale ale fiecărei instituții reprezentată, în data de 08.04.2020 au fost desfășurate controale la sediile societăților comerciale/punctele de lucru ale S.C. Drupo Neamț S.A., cu sediul în Piatra Neamț, str. Arcului, nr. 6, și S.C. Eco Expert Salub S.R.L., privind activitatea de dezinfecție, întreținere și curățare a platformei drumului pentru toate tronsoanele de drum județean aflate în intravilanul localităților din județul Neamț.

În acest sens membrii comisiei au desfășurat activități de verificare :
1. a autorizării activității de dezinfecție;
2. a substanțelor folosite;
3. a documentelor privind relațiile comerciale dintre cele două societăți comerciale
precum și contractul în baza căruia a fost inițiată activitatea de dezinfecție a drumurilor
județene din Neamț.

Garda Naţională de Mediu – Comisariatul General Comisariatul Judeţean Neamț la data
efectuării controlului societatea S.C. Eco Expert Salub S.R.L, a constatat că firma desfăşura
activitatea de dezinfecţie a drumurilor judeţene, cod CAEN 8129 – Activităţi de curăţenie n.c.a, fără a deţine autorizaţie de mediu pentru acest cod.

Societatea a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 60.000 lei și i s-a
suspendat activitatea până la obţinerea autorizaţiei de mediu pentru codul CAEN corespunzător activităţii de dezinfectare.

Agenția Pentru Protecția Mediului Neamţ a constatat că S.C. Eco Expert Salub S.R.L din
punctul de vedere al protecţiei mediului nu este autorizată să desfăşoare activitatea de dezinfecţie cu biocide .

Direcția de Sănătate Publică Neamț – Serviciul Control în Sănătate Publică a constat la data
efectuării controlului că societatea S.C. Eco Expert Salub S.R.L nu deţine autorizaţie de funcţionare emisă de Direcţia de Sănătate Publică Neamţ – conform Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 1030/2009.

La data controlului, reprezentantul societăţii S.C. Eco Expert Salub S.R.L nu a prezentat evidenţa stării de sănătate a personalului lucrător implicat în activitatea supusă controlului.
Pentru toate aceste constatări S.C. Eco Expert Salub S.R.L a fost sancționată cu amendă
contravențională în cuantum de 20.000 lei conform H.G.R. nr. 857/2011, cap II, art.3, iar ca sancţiune complementară s-a dispus suspendarea activității de dezinfecție, deratizare şi dezinsecție până la intrarea în legalitate.

Cu ocazia studierii documentației produsului biocid „P3-TOPAX66”, utilizat pentru
dezinfecția stradală s-a constat că acesta este încadrat conform Reg. UE nr.528/2012, anexa V, la Grupa principala 1, Tip produs 4 – produse alimentare şi hrană pentru animale: produse utilizate pentru dezinfectarea echipamentelor, recipientelor, ustensilelor de consum, suprafețe sau conducte folosite pentru producția, transportul, depozitarea sau consumul produselor alimentare sau al hranei pentru animale (inclusiv apa potabile destinate oamenilor şi animalelor ). Produse utilizate pentru impregnarea materialelor care intră în contact cu produsele alimentare.

Această societate a fost contractată în baza Ordinului de începere a lucrărilor nr. 7399/30.03.2020 emis de Consiliul Județean Neamț, S.C. Drupo Neamț S.A., care a inițiat
procedurile de identificare și contractare a unui prestator, fiind selectată societatea comercială Eco Expert Salub S.R.L.. A fost încheiat Contractul de lucrări igienizare și dezinfecție din data de 01.04.2020, având ca obiect “lucrări de dezinfecție pentru toate tronsoanele de drum județean aflate în intravilanul localităților”, prețul contractului fiind stabilit la 0,18 lei/mp, fără T.V.A.

Sunt indignat să văd că Ionel Arsene se laudă cu o inițiativă de dezinfectare a străzilor în Neamț cu o substanță dedicată produselor alimentare şi hranei pentru animale, așa cum se arata în raportul de control dispus la această societate. Este clar că interesul nu este pentru sănătatea nemțenilor, ci pentru sănătatea societăților comerciale cu care se încheie contracte din bani publici.

Activitatea firmei a fost suspendată și sancționată până la intrarea în legalitate. Vreau să îi transmit domnului președinte, Ionel Arsene, că sănătatea nemțenilor chiar reprezintă o prioritate pentru mine în acest moment și nu am de gând să las la întâmplare astfel de
acțiuni ce pot dăuna cetățenilor. Toate acțiunile ce vin în sprijinul cetățenilor în această perioadă dificilă trebuie să fie corecte din punct de vedere legal pentru respectarea bunăstării sanitare a populației. Este inacceptabil ca un om care reprezintă Consiliul Județean Neamț, în persoana lui Ionel Arsene, să își bată joc, din păcate chiar pe banii noștri, de sănătatea publică.

Nu se poate domnule Arsene, să închei un contract cu o firmă, care nici măcar nu este autorizată ca activitate să facă astfel de lucrări de dezinfecție! Mai grav este că vă folosiți pentru această acțiune de vidanje și păcălești oamenii că dezinfectezi străzile cu o substanță care n-are nicio legătură cu substanțele de dezinfectare.

Ați mințit domnule Arsene opinia publică că dezinfectati străzile, iar în fond dumneavoastră nu ați pus nici măcar 1 litru de dezinfectant în apă cu care practic ați spălat străzile. Să vă fie rușine domnule Arsene pentru bătăia de joc pe care o faceți față de nemțeni, pe cu banii acestora. Chiar nu putem să ne batem joc așa la nesfârșit! ”, a declarat Prefectul județului Neamț, George Lazăr.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.