Deputatul PNL de Neamt, Laurentiu Leoreanu, dezvăluie in contextul crizei apei din judetul Neamt, că Apaserv, companie din subordinea CJ Neamt, in loc să investească in sistemul de distributie a apei (pierderi pe rețea de peste 70%), ia credite pentru plata salariilor angajatilor, credite care sunt restituite din bani publici, cu tot cu dobânzi. ”Gândiți-vă că daca o firmă, in general, un operator, când ia un credit? Când vrea să se dezvolte, când vrea să aducă o tehnologie nouă, când vrea să ia niște utilaje… gândiți-vă că Apaservul ia linie de credit pentru a-și plăti salariile.

Despre ce vorbim? Adică… care este modul profesionist de competitie pentru a rezista pe piață, dacă tu nu poți să-ți duci viata de functionare în bugetul în care ești? Cred că lucrurile sunt destul de dificile și rog la modul cel mai deschis. Dom-le, Consiliul Județean! Care e condus de PSD. Conducerea Apaserv, care a fost numita de PSD. Dom-le, trebuie să inteleaga că noi nu lătrăm precum câinele pe lângă gard. Noi suntem vocea oamenilor care vin si spun, haideți să identificăm o problemă! (…) Știți ce spun oamenii din Roman? Oameni buni, scoateti-ne din Apaserv, că nu se mai poate. Simtim că ne ducem într-o văgăună fără fund și fără lumină.

Leoreanu demontează si propaganda PSD, care susține că reabilitarea rețelelor este în sarcina primăriilor. Totodată, preconizeaza o creștere a tarifelor Apaserv, de 65/70%. ”Noi nu căutăm să luăm pisica si să o aruncăm în curtea altuia. Pisica este deja în curtea altuia. În articolul nouă, capitolul doi din contractul de delegare, spune foarte clar: lucrarile de reparatii capitale, de înlocuire, sunt în sarcina operatorului (n.n. în sarcina Apaserv). Am avut discutii cu Apavital din Iași și ni s-a spus că toate lucrarile, de inlocuire, de reparații, se fac din bugetul operatorului.

De altfel, avem un exemplu si in judetul Neamt, in comuna Alexandru cel Bun, unde primria a inlocuit o rețea, o anumită coloană, iar Curtea de Conturi a spus că nu este bine, pentru că operatorul are sarcina să facă acest lucru (…) Nouă, Apaserv ne-a trimis o schemă tarifară de creștere a preturilor pentru următorii 5 ani. Și știti, cand apare mărirea in fiecare an, mărirea se capitalizeaza la cealalta. Eu am citit cu mare atenie ce scrie acolo. In aceasta mărire nu intră inflatia si alte cheltuieli care vor apărea. Ce inseamna asta? Că peste aceste măriri pe care deja le-au preconizat, se vor adăuga inflatia plus alte cheltuieli. Pe un calcul de aritmetică elementară, reiese foarte clar, ca 5 ani de zile, pretul apei va creste cu 65/70%. Dar in spate nu avem și un proiect de investitii de dezvoltare”, a spus Laurentiu Leoreanu, într-o conferinta de presă de la sfârsitul săptămânii trecute.

Deputatul PNL mai precizează că Apaserv minte când spune că nu se pot reabilita rețelele de apă din fonduri europene. ”Am auzit de la Apaserv că spun că nu sunt eligibile reabilitarile de rețele existente (n.n. lucrari de reabilitare cu fonduri UE). Iată că Apavital (n.n. Apavital Iași) a spus: noi avem în POIM (n.n. proiect cu fonduri UE) reabilitari de rețele, am semnat contractul. La RAJA Constanta, la fel. Oameni buni! Cine minte, cine spune adevărul? Că toată lumea spune că nu se ocupă administratia publica locala.

Declarațiile complete ale lui Laurențiu Leoreanu, de la minutul 21:55

Ionut CORFU

1 COMENTARIU

  1. Poate pentru salariile șefilor . La Apa Serv aceștia au de peste 5 , 6 ori mai mult ca un meseriaș . Din cauza asta au plecat peste jumătate din cei care știau meserie in companie. Numirile politice ale tot felul de ageamii și profesorași de duzină au rezultat în ceea ce se vede astăzi în rețeaua de apă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.