Comuna Borlesti este una dintre cele mai mari comune din judetul Neamt, cu un buget pe masura, adunat din taxe si impozite. In ultimii 4 ani, primarul comunei a fost Vasile Puică, unul dintre primarii din judet cu cele mai multe aparitii in presă prin materiale platite catre un site local, in care era laudat ca ar fi facut in comuna lucruri nemaivazute si nemaiauzite. Cine nu stie realitatea din Borlesti, ar fi crezut ca localitatea cu aproape 7.000 de locuitori a devenit un Las Vegas de Moldova, unde curge lapte si miere.

Ei bine, lucrurile nu stau deloc asa, ba chiar stau cat se poate de prost, pentru ca in satul Mastacăn din comuna amintita, 30 de elevi invata de la inceputul anului scolar 2020-2021, in casa de praznuire a bisericii, aflata la mai putin de 100 de metri de scoala.

Asa arata scoala in care ar fi trebuit sa invete copiii de clasa a VI-a:

Desi scoala din sat a fost recent renovata si nu arata deloc rau, cei 30 de copii de clasa a VI-a, invata ca pe timpul lui Ion Creangă, sub turla bisericii, in casa de praznuire, inconjurati de icoane si sub bataile clopotelor, atunci cand se face slujba sau cand prin dreptul geamurilor clasei improvizate in casa de praznuire, mai trece cate o inmormantare, asa cum s-a intamplat si ieri, cand reporterul tvmneamt.ro documenta subiectul la fata locului, iar copiii erau in timpul orei de fizica.

Conducerea scolii explica situatia inedita si cel putin jenanta in care s-a ajuns intr-o comuna a anului 2020, spunand ca numarul elevilor de clasa a VI-a este prea mare pentru a se putea respecta masurile de distantare sociala intr-una din clasele scolii, iar parintii nu au fost de acord nici cu invatamantul online, nici sa fie impartita clasa in doua.

Chiar si asa daca ar sta lucrurile, trebuie amintit ca in campania electorala de la alegerile locale, fostul primar Vali Puica l-a sustinut pe noul primar ales si a aparut in mai multe actiuni electorale alaturi de Ionel Arsene si de candidatul de la firma lui ”cumătru” (foto jos), sub sloganul ”Dezvoltarea Neamtului 2020”, laudandu-se cu ”maretele lui realizari” si promitand marea cu sarea. Atat de bine a dezvoltat comuna pe care a pastorit-o 4 ani, incat 30 de copii sunt nevoiti sa invete in casa de praznuire. Din luna martie, de cand a inceput criza coronavirus, fostul primar ar fi avut tot timpul din lume sa amenajeze o sala de clasa corespunzatoare pentru cei 30 de elevi, sau macar ar fi gasit un spatiu adecvat oriunde in alta parte, dar in niciun caz intr-un spatiu cu destinatie funerara. Dar pentru fostul primar, chiar si educatia este un mijloc prin care recurge la razbunari politice. El tine sub cheie 110 tablete cumparate din bani publici si refuza sa le imparta elevilor, pentru ca directorul scolii ar avea alte orientari politice, decat trandafirii PSD. Cu 30 de tablete, clasa ar fi putut fi impartita in doua (jumatate dintre elevi ar fi invatat in sistem online prin rotatie), iar copiii ar fi invatat acum in scoala, in conditii civilizate.

La fel de aberant este si faptul ca desi 30 de elevi din satul Mastacăn sunt nevoiti sa invete in locul in care sunt pomeniti mortii, o parte dintre elevii din satul Borlesti sunt adusi cu microbuzul (8 km dus- intors zilnic) pentru a invata la scoala din Mastacăn, pentru ca scoala din Borlesti este in renovare. Probabil că asta tine tot de ”Dezvoltarea Neamtului 2020”

Chiar daca situatia neplacuta in care se afla 30 de copii din Mastacăn ar fi oarecum justificata din punct de vedere legal, dar nu si moral, cineva care se recomanda a fi profesor (dupa cum scrie nu pare) a transmis ieri autorului acestui articol, urmatorul mesaj, pe care îl reproducem exact cum a fost scris: ”Eram de serviciu la scoala Mastacan? (n.red. este o întrebare, probabil nu este nici el sigur daca era de serviciu, pentru ca nici noi nu l-am vazut) Cu ce drept ati intrat in incinta clasei? (n.red. nu a intrat nimeni in nicio clasa) Stiti ca ati încălcat legea de zădărnicie (sic!) a combaterii bolilor? Sunt profesor din întâmplare la scoala Borlesti si Mastacan (n.red. aici are dreptate. Sigur este profesor din intamplare). Vreau sa aflu punctul dumneavoastra de vedere pentru mine nu pentru conducerea școlii având în vedere că lucrez in institultia respectivă..”, este mesajul trimis de Stefan Ioan Diaconu.

De partea cealalta, profesorul Ionel Patrunjel, directorul Scolii Gimnaziale Borlesti, într-un punct de vedere trimis redactiei tvmneamt.ro, spune ca cei 30 de elevi invata in casa de praznuire, pentru ca parintii s-au opus impartirii clasei in doua. ”Prin urmare ,în urma consultărilor desfăşurate ,în şedinţa C.A din 08.09.2020 s-a hotărât ca elevii clasei a VI a să înveţe în casa de prăznuire a Bisericii Mastacăn cu următoarele argumente.

  1. Dorinţa elevilor şi a părinţilor pentru a învăţa în program de dimineaţă, în scenariul verde, fără a împărţi colectivul.
  2. Clădirea respectă toate regulile de igienă şi are o suprafaţă de 104 mp,apă curentă.încălzire,mobilier adecvat.
  3. Transportul elevilor cu microbuzul transport şcolar.

Menţionăm faptul că elevii de la învăţământul  gimnazial învaţă în două schimburi la Şcoala Gimnazială,,Ştefan cel Mare,, Mastacăn,datorită faptului că la Şcoala Gimnazială,Comuna Borleşti au început lucrările de reabilitare şi modernizare”, spune directorul Patrunjel.

El mai mentioneaza ca functionarea clasei in casa de praznuire corespunde legilor in vigoare: ”În anexa nr.I din Ordinul MEC/MS nr.5487 /1494/2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor de învăţământ  în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-COV-2 se specifică :

Fiecare unitate de învăţământ va identifica spaţiile de care dispun şi pot fi folosite în procesul de învăţământ,iar la nevoie împreună cu autorităţile publice locale pot fi identificate spaţii suplimentare,necesare desfăşurării procesului educative.

La art.12 din prezentul ordin se specifică faptul că,Consiliul de administraţie aprobă o procedură proprie prin care se stabilesc modalităţile de desfăşurare a activităţii didactice.

La art . 13 –Pentru îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin , conducerea unităţii de învăţământ se consultă după caz cu : reprezentanţii autorităţilor locale,consiliul reprezentativ al părinţilor,consiliul elevilor,reprezentanţii organizaţiilor sindicale,reprezentanţii ISJ,pentru organizarea în bune condiţii a activităţii ,în contextul epidemiologic actual”, sunt precizarile facute de director.

Dincolo de aspectul legal si de dorinta parintilor (evident, justificata si ea), ramane indolenta administratiei publice din Borlesti, care nu este in stare sa gaseasca un spatiu corespunzator pentru copiii comunei si accepta ca acestia sa urmeze cursurile scolare într-un loc care nu are nimic in comun cu procesul educational, intr-un loc in care în timp ce li se predau lectii, pe sub geamurile clasei mai trece cate o inmormantare.

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.