DGASPC Neamț – Albastru pentru autism
DGASPC Neamț: Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, marcată pe 2 aprilie în toată lumea, își propune să evidențieze tulburarea spectrului autist (TSA) pentru a crește gradul de conștientizare a opiniei publice privind copiii cu autism și familiile acestora.
DGASPC Neamț, cel mai important furnizor de servicii sociale din județ, marchează această zi specială prin organizarea de acțiuni în centrele specializate și prin iluminarea în albastru a clădirii sediului administrativ din Piatra Neamț în seara de 2 aprilie. Albastru este culoarea simbol a acestei zile și, prin iluminarea clădirilor emblematice, se dorește transmiterea unui mesaj de susținere și încurajare pentru persoanele cu tulburări de spectru autist. Totodată, acest gest simbolic își propune să crească gradul de conștientizare a populației asupra nevoilor de incluziune pentru copiii cu autism și familiile acestora.
În județul Neamț sunt încadrați în grad de handicap aproximativ 2.500 de copii, dintre care 564 sunt diagnosticați cu tilburări de spectru autist.
DGASPC Neamț furnizează gratuit servicii specializate pentru acești copii prin intermediul a două centre de recuperare de zi pentru copiii cu dizabilități. În cadrul acestora, există departamente dedicate copiilor cu TSA, fiecare fiind deservit de psihologi și specialiști care folosesc metode intervenționale moderne și eficiente. Copiii beneficiază de tehnici de analiză comportamentală aplicate în TSA, metoda VML (verbal motor learning), terapii logopedice, terapii ludice, tehnici expresive, etc. De asemenea, fac terapii cognitiv-comportamentale, logopedie, terapie prin artă, ergoterapie iar pentru părinți există servicii de consiliere. De asemenea, DGASPC Neamț oferă prin intermediul a trei echipe mobile servicii gratuite la domiciliu pentru copii cu dizabilități, printre aceștia numărându-se și copiii cu TSA.
În 2023, DGASPC Neamț a înființat în premieră singura echipă mobilă dedicată exclusiv copiilor cu autism, aceasta activând în municipiul Roman și zonele limitrofe.. Echipa și-a început activitatea în aprilie anul trecut și de atunci, peste 100 de copii au beneficiat gratuit la domiciliu, de terapii de recuperare specifice.
„Toate serviciile pe care le furnizăm acestor copii au rolul de a le asigura un mediu favorabil recuperării prin intermediul profesioniștilor noștri, cu metode moderne și adaptate nevoilor fiecărui copil. Astfel, venim în sprijinul lor și intervenim concret, oferindu-le cele mai bune servicii. În același timp, sperăm ca toate acțiunile noastre să fie un model și un imbold, totodată, pentru societatea civilă de a înțelege situația acestor copii, de a le oferi necondiționat sprijinul și de a face permanent eforturi pentru a fi integrați în viața comunității“, a spus Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.
I.C.