Comunicat de presa DGASPC Neamt: Copiii cu autism și familiile acestora merită susținerea și respectul nostru!

Acesta este mesajul pe care DGASPC Neamț vrea să-l transmită sutelor de copii din județ diagnosticați cu autism și de familiilor acestora cu prilejul marcării în data de 2 aprilie a Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului.

Ca un gest simbolic venit să confirme suportul dar și să ajute la conștientizarea problematicii copiilor cu autism, DGASPC Neamț va lumina în seara zilei de 2 aprilie clădirea sediului administrativ de pe str. Alexandru cel Bun, nr.11, din Piatra Neamț.

Integrarea înseamnă acceptarea și respectarea diferențelor. Copiii cu autism și familiile lor sunt parte din comunitatea noastră, sunt un plus de valoare și diversitate motiv pentru care avem datoria morală de a le asigura mediul optim în care recuperarea lor să fie făcută de profesioniști, cu metode moderne. Vrem să le arătăm că nu sunt singuri iar misiunea noastră este de a le oferi cele mai bune servicii. În același timp, ne dorim ca toate acțiunile noastre să fie un imbold pentru societatea civilă de a înțelege situația acestor copii și de a face permanent eforturi să-i integreze și să-i implice în viața comunității“, a spus Marlena Panduru, director general al DGASPC Neamț.

DGASPC Neamț are în structură două centre de recuperare de zi pentru copiii cu dizabilități unde sunt oferite gratuit servicii specializate pentru mai bine de 60 de copii cu tulburări din  spectrul autist (TSA) și familiile acestora. În cadrul acestor centre există departamente specializate dedicate acestor beneficiari, fiecare fiind deservit de psihologi și specialiști care folosesc metode intervenționale dintre cele mai moderne și eficiente. Copiii beneficiază de tehnici de analiză comportamentală aplicate în TSA, metoda VML (verbal motor learning), terapii logopedice, terapii ludice, tehnici expresive, etc. De asemenea, fac terapii cognitiv-comportamentale, logopedie, terapie prin artă, ergoterapie iar pentru părinți există servicii de consiliere. Totodată, DGASPC Neamț oferă prin intermediul a trei echipe mobile servicii gratuite la domiciliu pentru copii cu dizabilități, printre aceștia numărându-se și copiii cu TSA.

Pentru a marca ziua de 2 aprilie, în cadrul Centrului de Recuperare de zi pentru copilul cu dizabilități Piatra Neamț (Sancta Maria) s-a organizat astăzi (vineri, 1 aprilie), un atelier de lucru interactiv cu părinții copiilor cu autism și specialiștii. Pe parcursul lunii aprilie care va fi integral dedicată acestor copii, la Centrul de Recuperare de zi pentru copiii cu dizabilități – TSA Ion Creangă Piatra Neamț vor fi organizate alte două activități ce vor fi centrate pe interacțiunea dintre specialiști și familiile copiilor cu acest diagnostic.

Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului este marcată, la nivel mondial în fiecare an,  în data de 2 aprilie începând cu anul 2007,  cu scopul de a contribui la informarea societăţii privind tulburarea de spectru autist şi nevoia de acceptare şi integrare a persoanelor cu autism şi a familiilor acestora. Marcată iniţial în Qatar, Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului, s-a remarcat în ultimii ani drept unul dintre puţinele fenomene ce a reuşit să depăşească barierele diferenţelor culturale şi religioase, fiind celebrată prin acţiuni comune de către toate statele membre ONU.

I.C.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.