DGASP Neamt a remis presei situația din Centrele rezidențiale pentru copii și adulți cu dizabilități aflate în subordinea DGASPC Neamț în contextul COVID-19 la data de 7 mai 2020. Astfel, in urma unei prime serii de teste, au rezultat peste 60 de pacienti (beneficiari) si angajati, infectati cu coronavirus: ”Au fost testați 487 salariați dintre care 34 au fost depistați pozitiv la infecția cu coronavirus (6 de la Centrul de Recuperare a Copilului cu Dizabilități Piatra Neamț și 28 de la Centrul Păstrăveni).  Au mai fost testați și 120 de beneficiari dintre care 27 depistați pozitiv (11 de la CRCD Piatra Neamț și 16 de la Centrul Păstrăveni)

La data de 07.05.2020 mai erau două persoane internate în spital infectate cu coronavirus (1 salariată de la CRCD Piatra Neamț și 1 beneficiară de la Centrul Păstrăveni). 1 deces înregistrat pe 04.05.2020 – beneficiară Centrul Păstrăveni”, se arata in comunicatul DGASPC.

Situatia de mai sus este dupa rezultatele testelor de pe 5 mai, urmand ca astazi si maine sa soseasca si rezultatele testelor de pe 6 mai si de pe 7 mai, ceea ce inseamna ca numarul infectatilor ar putea trece de 200.

Deocamdata nu se stie daca beneficiarii pozitivi vor fi tratati in spitale sau in centrele din care provin. ”Nu ni s-a comunicat de către DSP pâna în acest moment conduita terapeutică ce trebuie aplicată în aceste cazuri și nici dacă persoanele depistate pozitiv vor fi internate în spital sau urmează să primească tratamente în centre. Facem precizarea că toate centrele DGASPC Neamț sunt servicii sociale care nu pot efectua servicii medicale, beneficiarii noștri fiind înscriși la medici de familie din comunitate iar tratamentele le sunt prescrise de medici specialiști din unități sanitare”, se mai precizeaza in comunicatul DGASPC.

Reprezentantii institutiei mai sustin ca au cerut DSP Neamt din timp sa se faca testari preventive in centre. ”În vederea prevenirii unor astfel de situații, DGASPC Neamț a făcut mai multe solicitări către DSP Neamț pentru testarea personalului și beneficiarilor cu prioritate astfel încât să putem limita răspândirea infectării beneficiarilor.

Atasam adresele trimise DSP, precum si raspunsul primit:

ADRESE DSP RASPUNS DSP

DGASPC Neamț are în subordine 6 centre de adulți și 6 centre de copii dintre care două pentru copii cu dizabilități. În total sunt peste 950 de beneficiari și aproximativ 900 de salariați. Testarea personalului și a beneficiarilor dintre centre a început pe data de 05.05.2020, cu excepția a trei centre pentru adulți (Roman, Târgu Neamț și Oșlobeni) unde a fost testat în perioada 22-23 aprilie personalul care a intrat în tura a doua de izolare la locul de muncă, toate rezultatele fiind negative.

În toate aceste unități s-au luat măsuri de prevenire a infectării cu coronavirus încă de la jumătatea lunii martie astfel: beneficiarii centrelor nu au mai avut voie să iasă din unități, a fost interzis accesul vizitatorilor, personalul a fost dotat cu echipamente de protecție complete, s-au asigurat stocuri suficiente de dezinfectanți și biocide, s-au făcut dezinfecții frecvent și s-a limitat interacțiunea beneficiarilor la maximum. De pe data de 11 aprilie, personalul centrelor a fost izolat la locul de muncă, potrivit Ordonanței Militare nr.8 pentru o perioadă de 14 zile urmând ca la finalul acestui interval de timp să fier înlocuiți de alți salariați pentru alte 14 zile. Prima tranșă de salariați au fost izolați între 11-24 aprilie, a doua de pe 25 aprilie – 8 mai, iar de pe 9 mai până la expirarea stării de urgență va intra în izolare la locul de muncă tranșa a treia de salariați”, precizeaza DGASPC Neamt.

Ionut CORFU

 

 

2 COMENTARII

  1. Foarte frumos. S au sters pe ambele mâini. Nu exista nici un vinovat. Au trimis în focar peste 90 oameni nevinovati fără nici o jena. Tare ma gandesc ca se va gasi cineva din prostime care sa depună o plângere la parchet pentru zadarnicirea combaterii epidemiei de coronavirus. Sa vedem atunci ce va spune onor DSP .e

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.