Politia Locala din Piatra- Neamt se afla in fata unei mari dileme, pentru ca exista o problema cu GPS-urile care-i localizeaza pe lucratorii institutiei in timpul serviciului. In urma cu ceva timp, politia locala a implementat un sistem de localizare GPS, atat pentru fiecare angajat in parte cat si pentru fiecare masina. Sistemul poate indica in timp real unde se afla fiecare om pe teren si se poate verifica si unde a fost si cat a stat fiecare in timpul serviciului.

Sistemul pare a fi unul destul de util atat atunci cand viata unui agent este in pericol, dar si cand apar diverse reclamatii, putandu-se verifica daca o patrula a ajuns la o interventie sau daca a respectat traseul de patrulare.

Numai ca unor politisti locali nu li s-a parut deloc in regula si refuza sa fie monitorizati non stop la serviciu, considerand ca le sunt incalcate anumite drepturi cu privire la protectia datelor personale. Ei spun ca nu pot fi obligati sa poarte echipamentul respectiv, iar daca își dau acordul bine, dacă nu, iarăși bine, pentru ca un regulament intern nu poate fi mai presus de lege.

Asa ca au procedat la depunerea unei reclamatii la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, iar zilele acestea au primit si raspunsul. Politia Locala a fost sanctionata (foto):

Eugen Pancu, seful politiei locale a declarat astazi ca sanctiunea a fost de fapt un avertisment, si nu pentru ca GPS-urile ar fi in afara legii, ci pentru ca nu s-a putut face dovada ca lucratorii au fost instruiti cu privire la ce presupune purtarea GPS-urilor asupra lor, lucru care va fi remediat in perioada urmatoare, adica se vor face niste instruiri.

De partea cealalta, cei care se impotrivesc spun ca vor refuza sa semneze instruirile pentru ca nu vor purta neam GPS-urile in timpul serviciului, considerand ca le sunt incalcate drepturile care reglementeaza protectia datelor cu caracter personal. Ba mai mult, razvratitii sustin ca exista si o directiva europeana care interzice asemenea dispozitive fara acordul celor care sunt nevoiti sa le poarte, drept urmare, vor actiona in instanta.

Conflictul este abia in faza incipienta si nu ar fi de mirare sa aflam ca investitia a fost facuta degeaba daca o instanta de judecata va considera ca purtarea GPS-urilor este ilegala.

Daca am gasi aceeasi inversunare la politistii locali si atunci cand trebuie fluidizat traficul rutier sau cand trebuie starpiti hotii de buzunare ori cersetorii de pe strazile din oras, poate ca altfel ar sta lucrurile in frumoasa urbe. Pana atunci insa, trebuie rezolvata problema GPS-urilor. Cu sau fără GPS?

Ionut CORFU

4 COMENTARII

  1. Foarte bine ,sa li se puna GPS,sa fie numai in interesul cetateanului, in timpul serviciului…nu la cumparaturi prin market,intrebati agentii comerciali de la Arabesque nu au GPS,pe masini?, direct de la Galati ii vizioneaza ,stie sefu unde e la orice ora,care e problema daca esti corect !!!

  2. interlopi in uniforma , o gasca in slujba celor de la primarie . este obligatoriu sistemul GPS , nu optional .
    daca ar avea GPS interlopii , politicienii , politistii , procurorii si judecatorii – ar fi dat peste cap sistemul informatic .
    o institutie inutila in piatra – neamt , loc de sinecura pentru necrofagii locali .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.