Consiliul stiintific al ANSVSA s-a reunit pentru a analiza evolutia cazurilor de Boala Limbii Albastre in Romania, masurile intreprinse de ANSVSA si conduita care trebuie urmata in viitor. Membrilor Consiliului stiintific le-a fost prezentata situatia actualizata a evolutiei acestei boli si masurile intreprinse pana in prezent. S-a ajuns la concluzia ca, datorita schimbarilor climatice si a particularitatilor biologice ale insectelor hematofage care transmit boala, este posibila aparitia de noi focare in perioada urmatoare. Printre cele 12 judete afectate se numara si Bacau, fapt care a determinat Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din Neamt sa ia masuri in vederea protejarii zonei de risc fata de virusul amenintator.
In judetul nostru, potrivit directorului Sorin Ulea, din cadrul DSVSA Neamt, zona de restrictie este constituita din comunele Dumbrava Rosie, Savinesti, Bicaz-Chei, Bicazu Ardelean, Bozieni, Damuc, Ion Creanga, Margineni, Pangarati, Poienari, Secuieni, Tasca, Trifesti, Tazlau, Bahna, Borlesti, Candesti, Costisa, Icusesti, Valea Ursului, Moldoveni, Oniceni, Piatra soimului, Podoleni, Rediu, Romani, Tarcau, Zanesti si orasul Roznov.
La nivel national, in cadrul intalnirii de la Bucuresti, membrii Consiliului stiintific au apreciat corectitudinea masurilor luate de serviciile veterinare, din momentul diagnosticarii bolii si pana in prezent, precum si necesitatea continuarii acestora.
Un subiect important discutat a fost oportunitatea vaccinarii impotriva acestei boli a tuturor animalelor receptive de pe teritoriul tarii noastre. In urma analizarii necesitatii vaccinarii, cei prezenti au ajuns la concluzia ca este o masura utila si benefica. Aceasta, in conditiile in care, in urma realizarii unei analize de risc va fi demarata o campanie de vaccinare la nivel national, in primavara anului urmator.
De asemenea, s-a analizat si posibilitatea ca, in exploatatiile comerciale de bovine de lapte, sa se realizeze vaccinarea impotriva acestei boli, chiar din acest an.
Aceasta propunere va fi inaintata de catre reprezentantii ANSVSA, spre analiza Comisiei Europene, in cadrul sedintei Comitetului Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala, care va avea loc saptamana viitoare la Bruxelles.
De asemenea a rezultat, in urma discutiilor, importanta efectuarii de dezinsectii periodice, de catre fiecare crescator de animale in gospodaria proprie, o metoda eficienta de distrugere a insectelor care transmit boala.
Primul caz de “Boala limbii albastre”(Bluetongue) in Romania a aparut in judetul Buzau. Aceasta boala este produsa de un virus, afecteaza rumegatoarele si se transmite doar prin intepatura unor insecte hematofage si nu prin contact direct intre animale.
In Bacau, numarul focarelor ajunsese, ieri, la 3, cu 35 cazuri de imbolnavire. La Buzau evolueaza 18 focare fiind bolnave 82 de animale, in Valcea si Prahova sunt cate 11 focare, in Gorj 9 focare si in alte judete din sudul tarii cate unul, doua focare. In total, sunt afectate 347 de animale in cele 63 de focare identificate.