Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț, servicii integrate pentru protejarea persoanelor aflate în situații de vulnerabilitate

Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț este instituția specializată, aflată în subordinea Consiliului Local, care aplică atât politicile naționale din domeniul asistenței sociale, cât și programe proprii, prin acordarea de beneficii și servicii sociale adaptate să răspundă nevoilor identificate la nivelul comunității locale, în vederea depăşirii situaţiilor de dificultate, prevenirii şi combaterii riscului de excluziune socială, promovării incluziunii sociale şi creşterii calităţii vieţii. Zilnic, echipele multidisciplinare ale instituției, asigură servicii comunitare integrate în domeniul protecției copilului și familiei, pentru îngrijirea persoanelor vârstnice și cu dizabilități, dar și protecția persoanelor fără adăpost.

 Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț, exemplu național de bune practici pentru îngrijirea persoanelor vârstnice

Anual, vârstnicii din întreaga lume sunt sărbătoriți la începutul lunii octombrie, iar anul acesta, în semn de apreciere față de furnizorii publici și privați de servicii sociale, care au înființat și dezvoltat servicii specifice îngrijirii acestor persoane, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat, în aceeași perioadă, concursul „Exemple de bune practici în serviciile sociale adresate persoanelor vârstnice din România”.

Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț, în calitate de furnizor public de servicii sociale, s-a alăturat provocării lansate de minister și a participat la acest concurs prezentând bunele practici înființate, îmbunătățite, în mai bine de două decenii, și oferite prin două centre specializate, respectiv Centrul de Îngrijrii la Domiciliu pentru Persoane Vârstnice și Centrul Social Pietricica.

Miercuri, 14 decembrie, dintr-un total de peste 170 de participanți, la nivel național, Direcția de Asistență Socială a fost desemnată, de două ori, ca exemplu de bună practică în domeniul furnizării de servicii sociale adresate persoanelor vârstnice. Clasată pe locul al doilea și al nouălea, asistenții sociali au demonstrat, încăodată, că profesionalismul și responsabilitatea sunt principalele virtuți care îi caracterizează, iar devotamentul acestora contribuie la îmbunătățirea și creșterea calității vieții persoanelor beneficiare.

Centrul de Îngrijiri la Domiciliu pentru Persoane Vârstnice este un serviciu social prin care, Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț monitorizează și identifică situațiile de risc în care se află seniorii din comunitatea locală, folosind acțiuni de sensibilizare a populației atât prin activitățile de teren ale asistenților sociali, cât și prin utilizarea instrumentelor de comunicare din social media, presa scrisă și online. De la începutul anului 2022 până în prezent s-au acordat peste 5500 ore de îngrijiri la domiciliu, asigurate de specialiștii centrului, pentru 33 de beneficiari cu vârste cuprinse între 65 și 101 ani, cu domiciliul sau reședința pe raza municipalității.

Centrul Social Pietricica oferă servicii sociale pentru a îmbunătăți calitatea vieții bătrânilor aflați în risc de excluziune socială, având premisele necesare pentru a le asigura beneficiarilor un stil de viață sănătos. Centrul răspunde situațiilor de vulnerabilitate identificate în municipiul Piatra-Neamț, fiind dotat corespunzător pentru acordarea de servicii de îngrijire și suport persoanelor de vârsta a treia, cu posibilități materiale reduse sau chiar deloc.

Serviciile sociale acordate prin cele două centre contribuie la combaterea fenomenului de excluziune socială a persoanelor de vârsta a treia, asigurându-se accesul egal la un set complex de servicii corelate nevoilor acestora. Totodată, la nivelul centrelor s-au încheiat o serie de contracte de voluntariat cu membri ai societății civile, dar și cu instituții de învățământ de pe raza municipalității pentru ca seniorii pietreni să beneficieze de activități culturale inedite, pentru ca aceștia să se bucure de experiențe care să le însuflețească zilnic starea de spirit.

 Servicii socio-educaționale, la standarde europene, pentru copiii aflați în risc de abandon școlar și familial

Accesul la educație și prevenirea abandonului școlar de către copiii de vârstă antepreșcolară, preșcolară și școlară, din municipiul Piatra-Neamț, este unul dintre principalele obiective ale Direcției de Asistență Socială. Prin intermediul a trei centre de zi, organizate pe categorii de vârstă, se asigură servicii socio-educaționale la standarde europene pentru ca micuții să aibă oportunitatea de a-și valorifica potențialul și de a-și deprinde abilități esențiale pentru a se integra în societate atunci când vor ajunge la vârsta maturității.

Prin implementarea proiectului cofinanțat din Fondul Social European „Creșterea participării la învățământul antepreșcolar prin înființarea Centrului de zi Primii Pași”, cod SMIS 133203, se urmărește creșterea accesului la servicii sociale integrate în vederea creșterii, îngrijirii și educarea a 76 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 48 luni, pentru prevedirea abandonului școlar timpuriu. Complexitatea activităților desfășurate în centru, stimulează creșterea capacității cognitive, emoționale și sociale ale copiilor proveniți din categorii sociale vulnerabile. În funcție de nevoile identificate, în cadrul Centrului de Zi „Primii Pași” se desfășoară periodic sesiuni de consiliere a părinților, prin programul „Școala părinților”. Aceștia beneficiază de servicii de informare și consiliere, servicii medicale și de asistență socială, în vederea reconcilierii vieții de familie cu activitatea profesională. De asemenea, pentru a stimula participarea copiilor la serviciile de educație timpurie antepreșcolară, se acordă lunar o subvenție de 150 lei, sumă necesară acoperirii cheltuielilor de transport, haine sau alte obiecte necesare în vederea îngrijirii copiilor. De la debutul proiectului au beneficiat de servicii sociale integrate peste 100 de copii și 96 de părinți.

În momentul de față activitatea Centrului de Zi „Primii Pași” se desfășoară în aceeași clădire cu Creșa Centru, urmând ca, după finalizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a centralei termice dezafectate nr. 26, să funcționeze într-un sediu nou, pe strada Progresului, nr. 37. Proiectul are o durată de 36 de luni și are o valoare totală de 3.318.102,18 lei. Din finanțarea nerambursabilă, în cuantum de 3.251.740,36 lei se asigură cheltuielile cu personalul, dotarea centrului și serviciile oferite, iar Primăria municipiului Piatra-Neamț contribuie cu 66.361,82 lei, sumă folosită pentru reabilitarea spațiului și completarea cu materiale didactice. Lucrările de reabilitare și modernizare a centralei termice sunt începute de la începutul lunii octombrie, anul curent.

Prin Centrul de Zi pentru Preșcolari „Castani”, Direcția de Asistență Socială acordă servicii socio-educaționale specifice perioadei preșcolare, pentru 30 de copii cu vârsta cuprinsă între 3 – 6 ani care provin din familii aflate în dificultate. Centrul beneficiază de finanțare nerambursabilă din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 4 – Incluziunea socială și combaterea sărăciei, până în august 2023. Prin implementarea proiectului „Servicii socio-educaționale de prevenire a abandonului familial pentru copii noștri”, SMIS 129792, se acordă servicii sociale, educaționale, recreative, de educație parentală, prin care se urmărește refacerea și dezvoltarea capacităților copilului și ale părinților săi, în vederea depășirii situațiilor ce ar putea determina separarea copilului de familia sa și prevenirea abandonului școlar.

De asemenea, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6-18 ani, care provin din familii aflate în situație de risc, Direcția de Asistență Socială vine în sprijinul lor prin intermediul Centrului de Sprijin și Asistență de Specialitate pentru Copii. Astfel, 60 de copii de vârstă școlară beneficiază, gratuit, de supraveghere și suport la efectuarea temelor școlare, exerciții de dezvoltare a creativității, exerciții de  dezvoltare  a gândirii logice, jocuri educative, inițiere în utilizarea calculatorului, reintegrarea  în sistemul educațional public a copiilor aflați în situația de abandon școlar, educație în vederea dobândirii deprinderilor privind igiena corporală, alimentație sănătoasă. Activitatea desfășurată în centru este finanțată din Fondul Social European, prin implementarea proiectului „Servicii socio-educaționale de prevenire a abandonului familial pentru copii noștri”, SMIS 129792, pe o perioadă de 3 ani, respectiv 25 august 2020 – 24 august 2023.

 Cu ocazia Sărbătorii Nașterii Domnului Iisus Hristos, Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț, urează tuturor „Crăciun fericit!”.

Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț completează paleta de servicii și beneficii sociale prin încheierea de parteneriate cu diverse asociații, organizații nonguvernamentale și instituții care aplică și promovează principiul solidarității sociale. Anual, în preajma fiecărei sărbători importante, dar în special de Crăciun, pentru membrii comunității care fac parte din categoria persoanelor defavorizate, oameni cu inimă mare, se organizează pentru a le aduce în dar spiritul sărbătorilor de iarnă.

De Moș Nicolae, Asociația Mamprenoare, împreună cu Fundația Zurli, le-au oferit copiilor din centrele Direcției de Asistență a municipiului Piatra-Neamț încălțăminte de iarnă. Vineri, 16 decembrie, elevii Liceului Carol I, din Bicaz, au venit cu daruri alese pentru micuții care frecventează Centrul de Zi pentru Preșcolari Castani. În semn de mulțumire, copiii i-au colindat, le-au oferit îmbrățișări și cele mai frumoase zâmbete.

Și pentru că cel mai așteptat moment din luna decembrie este sosirea lui Moș Crăciun, în toate centrele s-au pregătit spectacole tematice, începând de la recitaluri de colinde, la scenete și jocul ursului. Fiecare copil a primit în dar articole vestimentare și educaționale, fructe și dulciuri.

De asemenea, spiridușii Direcției de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț, au început de joi, 15 decembrie, distribuirea celor 1000 de pachete de Crăciun, program finanțat din bugetul local. Pachetele se împart atât copiilor din centre, cât și familiilor cu domiciliul sau reședința în municipiul Piatra-Neamț  în a cărei componență se află copii cu handicap, copiii familiilor beneficiare de ajutor social și alocație pentru susținerea familiei, alți copii aflați sub supraveghierea specialiștilor din cadrul Serviciului Protecția și Promovarea Drepturilor Copilului.

I.C.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.