Directia Silvica Neamt dezminte afirmatiile lui Ionel Arsene lansate pe pagina acestuia de facebook, conform carora, din padurile din judetul Neamt se fura lemn fara ca autoritatile sa ia masuri.

Intr-o conferinta de presa sustinuta astazi alaturi de prefectul George Lazar, Ovidius Marcutianu, directorul Romsilva Neamt, l-a contrazis categoric pe Arsene, pe care l-a acuzat ca lanseaza stiri false cu scopul de a crea nemultumiri in randul populatiei: ”Sunt stiri false lansate cu scopul de a crea nemultumiri in randul populatiei, dar si a angajatilor Romsilva care sunt 24 de ore la datorie si își fac treaba cu responsabilitate. Este pacat ca in aceasta perioada sa te folosesti de un necaz ca sa arunci cu noroi”.

Marcutianu a mai spus ca asa-zisele dovezi prezentate de Arsene sunt de fapt niste documente de transport vechi (din noiembrie si august 2019) emise de o firma privata catre alta firma firma privata, documente si transporturi cu care Directia Silvica Neamt nu are niciun fel de legatura. Mai mult unul dintre documente se refera la un transport de deseuri lemnoase facute intre doua puncte de lucru ale aceleiasi firme private, operatiune in care din nou, Romsilva nu are niciun fel de implicare.

Referitor la poza lui Arsene in zapada care insinua ca el chiar a fost intr-o padure, Marcutianu a spus ca are mari semne de indoiala asupra veridicitatii, pentru ca in judetul Neamt, in aceasta perioada nu a fost zapada decat pe varfuri de munte. Acesta a mai precizat ca cea mai mare parte a padurilor din judetul Neamt sunt ale unor firme private, iar Directia Silvica nu poate fi facuta raspunzatoare pentru actiunile celor care detin paduri.

Prefectul George Lazar a lasat sa se inteleaga ca Arsene poate raspunde in fata legii pentru afirmatii mincinoase si i-a amintit acestuia ca daca avea informatii despre operatiuni ilegale cu lemn, putea sa le semnaleze guvernelor PSD care au fost la putere pana in noiembrie anul trecut, sau institutiilor abilitate, altfel, ar insemna ca a tainuit infractiuni. Lazar a calificat raspandirea unor informatii false, ca fiind actiuni iresponsabile si profund imorale.

Declaratiile complete ale directorului Romsilva Neamt si ale prefectului Lazăr, in materialul video de mai jos:

Directia Silvica Neamt dezminte afirmațiile lui Arsene: ''Știri false, lansate cu scopul de a provoca nemulțumiri''

Publicată de TVMneamţ.ro pe Joi, 16 aprilie 2020

Ovidius Mărcuțianu: În ultima perioadă au apărut în social-media și pe unele rețele de socializare atacuri directe și bine țintite asupra activității silvicultorilo rși a modului în care este gospodărită și exploatată pădurea din județul Neamț.

O astfel de postare a fost publicată pe contul personal de Facebook al președintelu iConsiliului Județean Neamț în care este denunțat ”jaful din pădurile Neamțului”. În acest caz avem de-a face cu o postare de tip fake-news și vom oferi argumente care să sprijine această afirmație:

  • drumul de pe care sunt făcute fotografiile cu material lemnos depozitat este un drum forestier de la Ocolul Silvic Roznov;
  • lemnul depozitat pe marginea acelui drum este exploatat de Ocolul Silvic Roznov cu formația proprie de exploatare;
  • exploatarea din acea zonă se face în deplină legalitate și are toate avizele, aprobările și autorizațiile necesare; buștenii pentru cherestea, rezultați în urma sortării sunt valorificați în condițiile legii prin licitații la societăți comerciale, iar lemnul de foc (cca. 750 mc!)vândut deja la populația din zonă;
  • cele trei avize de însoțire a materialului lemnos prezentate ca dovezi ale așa-zisului jaf sunt din lunile august și noiembrie 2019 și reprezintă mișcări ale materialului lemnos între județele Suceava, Covasna și Brașov, unul singur implică un transport efectuat de la o societate din Neamț către Rădăuți; prin urmare, cele trei avize de expediție reprezintă semne ale unei activități economice normale și nu au nimic în comun cu ”jaful din pădurile Neamțului!”.

Credem că nu pot fi stigmatizați cei aproape 1000 de oameni care își desfășoară activitatea în mod curent în cadrul Direcției Silvice Neamț cu rezultate foarte bune, doar la adăpostul unor titluri bombastice, care sună bine și care se încadrează în contextul actual al atacurilor repetate ale unor așa-zis influenceri asupra slujitorilor pădurii.

Echipa managerială a Direcției Silvice Neamț, cu sprijinul conducerii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și al Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor Costel Alexe, va întreprinde toate eforturile necesare pentru asigurarea integrității și gestionării durabile a pădurilor județului Neamț.

Ținem să facem precizarea că pădurile județulu iNeamț constituie o resursă regenerabilă foarte  importantă, iarexploatarea lor sustenabilă, păstrarea și transmiterea lor generațiilor viitoarere prezintă de fapt,  activitateacurentă a instituției noastre.

Solicităm domnului președinte al Consiliului Județean Neamț să prezinte scuze oficiale pentru jignirea celor 1000 de angajați ai Direcției Silvice Neamț, mai ales în această perioadă când, noi, silvicultorii, suntem angrenați în problemele curente legate de împădurirea a peste 270 ha, asigurarea pazei și integrității fondului forestier, inventarierea și punerea  învaloare a celor peste 100.000 mc arbori doborâți existenți în pădurile județului, exploatarea, împreună cu firmele de profil, a unui volum de 740.000 mc, lemn care va ajunge pe piață și va genera plus valoare la bugetul de stat.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.